Hvorfor kan jeg ikke få et samlelån?

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 2 min.
Opdateret: 04. januar 2024

Er du blevet afvist til samlelån, kan der være flere årsager til dette. I mange tilfælde vil der desuden være en række ting du kan gøre, for at forbedre din kreditvurdering og i sidste ende blive godkendt til det samlelån du ønsker.

De hyppigste årsager til at du ikke kan få et samlelån:

 • Du lever ikke op til bankens generelle krav (alder, RKI, dansk bopæl)
 • Din kreditvurdering lever ikke op til bankens standarder
 • Dit månedlige rådighedsbeløb er for lavt
 • Din gældsfaktor er for høj
 • Du har lavet en tastefejl i din låneansøgning

Bankens generelle krav

Først bør du sikre dig at du lever op til bankens generelle krav til dig som låntager. Disse kan afvige fra bank til bank, men oftest er følgende minimumskrav gældende for de fleste banker.

 • Du skal være fyldt 18 år
 • Du skal have dansk bopælsadresse
 • Du må ikke være registreret i RKI

Oftest vil din låneansøgning blive afvist med det samme, hvis ikke du lever op til bankens generelle krav. Foruden ovenstående krav, er der ingen begrænsninger for hvem der kan få et samlelån.

Din kreditvurdering er ikke stærk nok

Alle banker er ved lov forpligtet til at gennemføre en kreditvurdering af dig og din økonomi, for at sikre sig at din økonomi kan bære et samlelån. Bankerne har imidlertidigt forskellige standarder for denne kreditvurdering og du kan derfor opleve at blive afvist ved én bank, men godkendt ved en anden.

Du kan læse mere her om, hvordan du kan forbedre din kreditvurdering.

For lavt rådighedsbeløb

Som en del af din kreditvurdering kigger banken også på dit månedlige rådighedsbeløb, som skal være være højt nok til at du kan betale dit lån, samt have nok til at dække dine øvrige omkostninger. Er du blevet afvist pga. et for lavt rådighedsbeløb, kan du ansøge om et mindre beløb eller forlænge lånets løbetid. På den måde bliver din månedlige ydelse lavere og dit rådighedsbeløb stiger. Læs vores detaljerede guide for vigtig information vedrørende rådighedsbeløb i 2023/2024.

Gældsfaktor for høj

Bankerne kigger også på din samlede gæld fx fra realkreditlån, kreditaftaler eller gæld til det offentlige. I den forbindelse kan de vurdere at din gældsfaktor simpelthen er for høj, også selom et samlelån samlet vil reducere din udgifter til lån.

Såfremt dette er tilfældet, er den eneste mulighed umiddelbart at forsøge at hæve din indtægt.

Du har lavet en tastefejl i din låneansøgning

Vi ser ofte at brugere bliver afvist, pga. en simpel tastefejl i låneansøgningen. Det kan fx være et at de månedlige omkostnigner er sat til 25.000 i stedet for 2.500 kr., hvilket naturligvis gør kreditvurderingen ringere.

Hos Lånio.dk screener vi din låneansøgning for disse fejl, men en gang i mellem er det en mindre fejl der ikke opdages, men stadig har negativ indflydelse på bankens vurdering.

Er du blevet afvist, kan du med fordel gå din låneansøgning igennem, for at tjekke for evt. tastefejl.

Sådan øger du chancen for at blive godkendt til samlelån

Det er altid ærgerligt at få afvist sin låneansøgning, men det behøver ikke være endeligt. Herunder har vi samlet et par råd til, hvordan du kan øge chancen for at blive godkendt til samlelån.

 • Ansøg om lån med en medansøger
 • Tilmeld dig en a-kasse
 • Ansøg ikke om flere penge en du har brug for
 • Hæv lånets løbetid

4.7 på Trustpilot | 404 anmeldelser

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejdede fra 2018 til 2023 med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Her har han skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.