Hvad er et samlelån?

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 2 min.
Opdateret: 22. november 2023

Et samlelån er når du samler flere eksisterende lån i ét samlet lån. Det kan være flere små forbrugslån, eller få større privatlån uden sikkerhed som du ønsker at samle, således at du kun har gæld hos en kreditor, fremfor flere.

Et samlelån er derfor i princippet et nyt lån, der bruges til at betale dine nuværende lån ud, oftest med den fordel at du spare penge. Et samlelån vil nemlig oftest have lavere rente og færre omkostninger, end når du har flere lån forskellige steder. Med et samlelån skifter du således bank med din gæld overdraget til den nye bank.

Med et samlelån kan du også vælge at låne et ekstra beløb, udover din nuværende gæld. Har du eksempelvis gæld for samlet 50.000 kr. som du ønsker at samle, kan du vælge at låne fx 20.000 kr. oveni, så dit samlelån bliver på 70.000 kr. På den måde har du både penge til at dække din gæld og til det du står og mangler.

Med et samlelån kan du..

...samle din nuværende gæld i et billigere samlet lån, som gør at du formentlig kan spare penge hver måned. Det er både godt for dit rådighedsbeløb og for dit økonomiske overblik.

Hvad er samlelån med automatisk indfrielse?

Når du optager et samlelån, vil de fleste banker og låneudbydere automatisk betale dine nuværende lån ud for dig. Det er smart fordi du ikke behøver at foretage dig noget i den forbindelse.

I praksis betyder det at den bank du har valgt, tager kontakt til dine nuværende kreditorer og sørge for at betale lånene ud for dig, så du dermed ikke er kunde der mere. Efterfølgende skal du blot betale lån tilbage hos den nye bank, hvor du netop har taget dit samlelån.

Hvad er samlelån med manuel indfrielse?

I få tilfælde skal du selv kontakte dine nuværende kreditorer og sige at du ønsker at indfri din gæld hos dem. Efterfølgende vil de informere dig om, hvordan de ønsker overførslen udført og så kan du betale lånene ud.

Med samlelån med manuel indfrielse, får du pengene fra samlelånet på din konto og overfører dem efterfølgende selv, til de kreditorer, hvor du ønsker din gæld slettet. Når du indhenter tilbud på samlelån, vil bankerne oplyse dig om, hvorvidt de kan stå for indfrielse eller om du skal gøre det selv.

Se her for eksempler på, hvorfor du bør refinanciere dit lån.

4.7 på Trustpilot | 404 anmeldelser

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejdede fra 2018 til 2023 med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Her har han skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.