Hvad er rente?

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 4 min.
Opdateret: 20. september 2022

Lånio logoDerfor har mere end 150.000 danskere tillid til Lånio

Vores mission er at hjælpe dig med at træffe klogere finansielle beslutninger. Selvom vores service er gratis, bliver vi kompenseret af vores samarbejdspartnere, hvis du optager et lån, du har ansøgt gennem os. Uanset hvad er vores guides, information og kundeservice alt sammen designet til at tilbyde troværdig hjælp til dig for at du kan træffe det bedste valg til dine behov. Læs mere om hvordan vi tjener penge og vores redaktionelle integritet.

Hvad betyder rente?

Renten er den pris du betaler for at låne pengene, og skal opveje den risiko du som långiver har ved at låne dig penge. Renten vil oftest også være den største omkostning som skal betales betales ved lån, men ikke den eneste. Renten opgives som en procentsats af det beløb du har lånt og er som regel årlig, men kan også tilskrives månedligt.

Har du eksempelvis et lån på 10.000 kr. som du ikke afdrager på det første år, med en årlig rente på 10%, betaler du 1.000 kr. i rente. Normalt afdrager du på lånet hver måned, og de 10% i rente er derfor af din aktuelle restgæld.

Hvad betyder p.a. rente?

Bogstaverne p.a. står for "pro anno" og betyder årlig. En p.a. rente er derfor en rente der tilskrives årligt, hvilket også oftest vil være tilfældet i forbindelse med lån.

Hvad er variabel rente?

En variabel rente betyder at renten kan ændre sig gennem lånets løbetid. Fordelen er ofte at renten er lavere end fast rente, når lånet tegnes. Omvendt er der risiko for at den variable rente stiger og bliver dyrere.

Den variable rente kan altså give en umiddelbar besparelse, men er forbundet med en større risiko, som man vælger at påtage sig.

Hvad er fast rente?

En fast rente betyder at rente forbliver det samme og er derfor det mest sikre valg. En fast rente er fordelagtig, hvis man ønsker at eliminere risici og kende lånets omkostninger gennem hele lånets løbetid.

Den faste rente vil oftest være højere en variabel, da du reelt betaler for sikkerheden mod rentestigninger.

Hvad har indflydelse på renten?

Som nævnt er renten et udtryk for den risiko som banken påtager sig ved at låne penge. Derfor vil din rente, alt andet lige, være højere hvis du har en usund økonomi, end hvis det modsatte er tilfældet.

Derudover har størrelsen på lånet samt lånets tilbagebetalingsperiode en indflydelse på din rente. Et større lån med lang løbetid har som udgangspunkt en lavere rente end mindre lån med lang løbetid.

Beregn rentens inflydelse på dit lån med vores låneberegner

Med vores låneberegner kan du nemt regne på forskellige lånescenarier og blive klogere på, hvilken indflydelse renten har du dit lån. Låneberegneren giver dig både mulighed for at beregne lån med årlig og månedlig rente.

Med låneberegneren får du fuldt overblik over alle lånets omkostninger og ÅOP - ikke bare renten. Når du beregner et lån får du også genereret en fuld tilbagebetalingsplan, som gør det nemt at forstå lånets omkostningsstruktur

Du kan desuden gemme og downloade alle dine udregninger til en Excel-fil, så du nemt kan sammenligne forskellige lånescenarier.

Hvad er rentes rente?

Rentes rente er et økonomisk begreb, som oftest bruges i forbindelse med de renter, du får af din opsparing, altså indlån. Hvis du ikke er ramt af negative renter, vil din opsparing i banken trække renter og langsomt øge din opsparing.

Denne forøgelse i opsparingen vil naturligvis også trække renter, som vil resultere i yderligere forøgelse af din opsparing. Dette kaldes også eksponentiel vækst.

Rentes rente effekten
ÅrRentetilvækstOpsparing
00 kr.100.000 kr.
18.000 kr.108.000 kr.
28.640 kr116.640 kr.
39.331 kr.125.971 kr.
410.078 kr.136.049 kr.
510.884 kr.146.933 kr.
611.755 kr.158.687 kr.
712.695 kr.171.382 kr.
813.711 kr.185.093 kr.
914.807 kr.199.900 kr.
1015.992 kr.215.893 kr.

Herover har vi opstillet et eksempel på effekten af renters rente. Scenariet er at du har en opsparing på 100.000 kr. som hvert år tilskrives en rente på 8%.

Hvad er negativ rente?

Negativ rente betyder at du betaler penge for at have dine penge stående i banken. Normalt vil banken betale dig for at have pengene stående hos dem, men med negative renter skal du altså betale.

Negative renter opstår når bankerne taber penge for at have dine penge stående. De gør de fordi de selv opbevarer pengene ved Nationalbanken, som altså i nogle tilfælde har fastsat en negativ rente.

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejdede fra 2018 til 2023 med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Her har han skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.

Spørgsmål og svar

Hvordan virker Lånios koncept?

Lånios koncept gør det nemmere, hurtigere og mere overskueligt at låne penge online. Du udfylder kun én låneansøgning, hvorefter vi sætter bankerne i konkurrence om at give dig det bedste lån. Når du har modtaget dine nye lånetilbud, kan du nemt sammenligne og herefter vælge dét lån, som passer dig og din økonomi bedst.

Hvilke fordele giver Lånios koncept mig?

Hos Lånio har vi formidlet lån til vores brugere i mere end 6 år, og gjort det muligt at låne penge hurtigt på en simpel måde. I stedet for at udfylde et hav af låneansøgninger, udfylder du kun én hos Lånio, hvorfor du sparer en masse tid og besvær. Vi sætter bankerne i konkurrence om dig, så dit lån bliver så billigt som muligt. Vi kalder det: Lån penge smart.

Hvilken rente får jeg?

Lånio fastsætter ikke renterne, men vi viser dig bankernes minimum- og maksimumrente. Renten starter fra 3,49%, når du ansøger om lån på Lånio.dk. Det er udelukkende bankerne, der afgør hvilken rente, du får på dit lån. Hver bank behandler din låneansøgning individuelt og udarbejder et skræddersyet tilbud til dig ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Husk, at et lån ikke udelukkende består af renter, men også af andre gebyrer.

Hvad er ÅOP?

ÅOP står for lånets samlede årlige omkostninger i procent. Det betyder, at lånets ÅOP ikke kun inkluderer renter, men også andre gebyrer som etableringsgebyrer og administrationsomkostninger. Når du skal vurdere de lånetilbud, som Lånio indsamler til dig, bør du altid se på ÅOP’en.

Hvornår kan penge være på min konto?

Lånio står ikke for udbetalingen af pengene. Det gør Lånios banksamarbejdspartnere. Udbetalingen af pengene varierer således fra bank til bank men typisk står pengene på din konto indenfor 1-5 bankdage. Når du modtager lånetilbuddene fra bankerne, oplyses du om deres udbetalingstid - er en hurtigt udbetalingstid vigtigt for dig, kan du vælge den bank, der tilbyder dette.

Kan jeg låne selvom min økonomi er dårlig?

Lånio afgør ikke, hvorvidt din økonomi er god eller ej. Bankerne udarbejder individuelle lånetilbud ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Herefter vurderer bankerne, om de kan tilbyde dig et lån. Da du, med Lånios koncept, modtager flere lånetilbud, øger du dine chancer, for at få bevilget et lån. Chancerne for et lån øges desuden, hvis du har en medansøger.

Hvor meget kan jeg låne?

Gennem Lånios koncept kan du finde forbrugslån fra 10.000 kr. og helt op til 400.000 kr. Som tommelfingeregel kan du øge din chance for godkendelse, ved at ansøge om lån på maksimum 90 % af din årsindkomst.

Hvilke krav er der til mig som låntager?

Alle Lånios banksamarbejdspartnere stiller ikke nødvendigvis de samme krav til dig som låntager. Men du får selvfølgelig kun lånetilbud fra banker, der vil godkende dig. Nogle banker stiller krav til årlig indkomst for dig eller din husstand. Derudover figurerer følgende generelle krav:

  • Du må ikke være registreret i RKI
  • Du skal minimum være 18 år
Kan jeg samle mine lån?

Ved at vælge "samle eksisterende lån" når du skal angive låneformål i vores låneformular, kan du fortælle bankerne, at dit lån skal bruges til at indfri andre lån og dermed sænke dine samlede låneomkostninger. Det betyder dog ikke, at du udelukkende skal bruge pengene til at samle anden gæld. Eksempelvis kan du låne 40.000 kr. og angive, hvor stor andel af lånet der skal anvendes på indfrielse af eksisterende gældsposter.

Koster det mig noget at anvende Lånio?

Nej, det er 100 % gratis og uforpligtende at ansøge om online lån gennem Lånio. Desuden tillægges der ikke omkostninger på dit lån ved vores unikke koncept - dine lånevilkår vil være de samme som dem, du får tilbudt direkte på bankernes hjemmesider.

Hvor lav kan min ydelse blive?

Der er flere muligheder for at opnå en lav ydelse. Eksempelvis kan du i vores låneformular forlænge løbetiden, og dermed sænke den månedlige ydelse. Den månedlige ydelse fastsættes ikke af Lånio med af vores banksamarbejdspartnere ud fra dit ønskede lånebeløb, tilbagebetalingstid, renter og andre gebyrer.

Hvor lang er tilbagebetalingstiden?

Du kan ansøge om en tilbagebetalingstid på 1-12 år (12-144 måneder). Du kan således til dels selv bestemme, hvor lang tilbagebetalingstiden skal være. Der kan dog opstå situationer, hvor Lånios banksamarbejdspartnere tilbyder dig lån med enten længere eller kortere tilbagebetalingstid end ønsket.

Kan jeg tage et lån, hvis jeg har en beskyttet adresse?

Ja, det er muligt, men ikke anbefalet at have beskyttet adresse.

Det er muligt at optage et lån med adressebeskyttelse, men det er op til de enkelte banker, hvorvidt de tillader det eller ej. Oftest vil du blive bedt om at ophøre adressebeskyttelsen i den periode lånet ønskes eller benytte alternativ dokumentation. For at du kan modtage flest mulige lånetilbud og dermed få det billigste lån, anbefaler Lånio ikke at du har adressebeskyttelse i perioden lånet ønskes.

Hvordan tjener Lånio penge?

Når en bruger vælger at optage et lån gennem vores koncept, modtager Lånio en lille provision fra den valgte samarbejdspartner. Gennem Lånio.dks Lån Penge Smart-koncept er det muligt at få endnu lavere renter, da bankerne sættes i konkurrence med hinanden.

Kan jeg fortryde et lån?

Ja, det er til enhver tid muligt at fortryde et lån (kreditaftale). Bestemmelserne står i kreditaftalelovens §19, som skriver, at kan låntager fortryde en aftale om en finansieringsaftale inden for 14 dage.

Hvordan kan du få hjælp?

Har du behov for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på 52 10 50 24. Du kan også skrive en mail til kundeservice@laanio.dk, hvor du vil få svar inden for 24 timer. Dette gælder selvfølgelig ikke i weekender, der vender de tilbage til dig direkte på førstkommende arbejdsdag.

Vis mere

Vi er klar til at hjælpe

52 10 50 24 Chat med os
Åbningstider
Mandag–fredag:
09:00–17:00
Lørdag–søndag:
Lukket
? !