Hvad er rådighedsbeløb?

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 5 min.
Opdateret: 27. oktober 2022

Lånio logoDerfor har mere end 100.000 danskere tillid til Lånio

Vores mission er at hjælpe dig med at træffe klogere finansielle beslutninger. Selvom vores service er gratis, bliver vi kompenseret af vores samarbejdspartnere, hvis du optager et lån, du har ansøgt gennem os. Uanset hvad er vores guides, information og kundeservice alt sammen designet til at tilbyde troværdig hjælp til dig for at du kan træffe det bedste valg til dine behov. Læs mere om hvordan vi tjener penge og vores redaktionelle integritet.

I tider med stigende priser på alt fra el, gas og benzin til fødevare til boliglån er det godt at lægge budgetter. Et budget kan give overblik og økonomiske ro, blandt andet ved at tage højde for at der ofte kommer uforudsete udgifter. Et vigtigt begreb at kende, når man skal lave et budget, er ens 'rådighedsbeløb'.

Ens rådighedsbeløb er ligeledes vigtigt at være opmærksom på, når man laver store ændringer i ens økonomi - eksempelvis i forbindelse med huskøb. Læs med for at blive klogere på rådighedsbeløb, hvilke krav der er til rådighedsbeløb i forbindelse med etablering af realkreditlån, samt hvordan du udregner dit rådighedsbeløb.

Hvad dækker rådighedsbeløb over?

Et rådighedsbeløb dækker over de penge, man har tilbage på kontoen, efter alle månedlige regninger og afdrag er betalt. De faste udgifter dækker store forbrugsposter som eksempelvis husleje eller afdrag på realkreditlån, privatlån, forsikring, bil, el og vand, samt mindre månedlige udgifter som internet, streamingabonnementer eller fitnessabonnementer. Efter man har betalt beløb som disse, er det man har tilbage ens rådighedsbeløb. Ens rådighedsbeløb er med andre ord de penge, der går til ens månedlige forbrug.

Troværdig kildeForbrugerrådet TænkForbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning tilbyder gratis rådgivning til dig, der har lav indkomst, lavt rådighedsbeløb og gæld.Åbn kilde Forbrugerrådet Tænk skriver: “Når du har et passende rådighedsbeløb, er din økonomi sund”. Her kan det tilføjes, at man skal have et passende rådighedsbeløb samtidig med, at man afdrager på eventuel gæld, før ens økonomi er rigtig sund og bæredygtig. Ens rådighedsbeløb skal gerne være stort nok, til at kunne dække ens udgifter til forbrugsgoder i de følgende to kategorier:

- Essentielle udgifter

De essentielle udgifter er forbrugsgoder som mad, tøj og eventuel medicin, samt uforudsete udgifter og vedligeholdelse af essentielle genstande som telefon, computer, bil og/eller cykel, samt andre ting, der er nødvendige, for at få hverdagen til at fungere. Derudover skal man også indtænke penge til uforudsete udgifter - eksempelvis en høj gasregning eller hvis bilen pludselig skal en tur til mekaniker.

- Fornøjelse og fritid

Fornøjelser og fritid dækker eksempelvis ferier, fritidsinteresser, biograf - eller restaurantbesøg eller andre former for fornøjelser og gaver til en selv eller ens nærmeste.

Hvor kan man spare?

Det er ofte i kategorien ‘fornøjelser og fritid’, at der er mange penge at hente. Hvis man ønsker at låne penge til bolig, kan det være, at man kan undvære eksempelvis et par ferier.

Nogle vil også kunne spare på madkontoen - eksempelvis ved at købe mindre takeaway, lede efter tilbud eller købe mere ind færre gange, så man undgår de unødvendige køb.

Som næste afsnit vil behandle, vil man som huskøber få tjekket om ens rådighedsbeløb lever op til ens banks krav, for lån til huskøb. Eftersom ens rådighedsbeløb er det beløb, der er tilbage efter alle de faste udgifter er betalt, er det her, det er sjovt at spare for potentielle huskøbere. Måske kan man finde billigere internet eller i en periode afmelde ens fitness- eller streamingabbonnement, for at komme 1.000 eller 2.000 kroner tættere på, at nå de fastsatte standarder for rådighedsbeløb.

Hvor meget skal man have i rådighedsbeløb?

Hvor stort et rådighedsbeløb man skal have, er meget forskelligt fra person til person og fra familie til familie. Meget handler om vaner og livsstil - faktorer, der i princippet kan omlægges om nødvendigt. Når man planlægger budget, skal man omvendt planlægge realistisk i forhold til størrelsen på ens rådighedsbeløb. Er man eksempelvis vant til dyre vaner, kan man gøre sig selv en bjørnetjeneste ved at planlægge med et lavt rådighedsbeløb.

Hvis man ønsker at låne penge i banken, vil ens bank altid se på, om ens økonomi ser fornuftig og sund ud. Her kigger de ikke blot på, om man har råd at betale af på et eventuelt lån. De vil ligeledes se på, om man har et et tilstrækkeligt rådighedsbeløb efter regninger og afdrag er betalt

Rådighedsbeløb ved huskøb

Ens rådighedsbeløb er en af flere parametre, som banker bruger til at udregne en potentiel låners såkaldte ‘kreditværdighedsvurdering’. Det har bankerne gjort siden 2010, som en del af at sikre, at der ikke bliver lånt penge til forbrugere, der ikke kan afdrage på lånet - et fænomen, der var udbredt op til finanskrisen i 2007 - 2008.

Mens banker har forskellige standarder for, hvor stort et rådighedsbeløb man skal have ved oprettelse af lån til huskøb, har FinanstilsynetTroværdig kildeFinanstilsynetFinanstilsynet er en styrelse under Erhvervsministeriet som har til formål at føre tilsyn, lovgivning og informationvirksomhed.Åbn kilde Finanstilsynet nogle ganske faste anbefalinger. Bankerne er ikke forpligtet til at følge disse anbefalinger, men mange banker vil gøre det alligevel. Det gør de for at sikre forbrugeren mod, at man sætter sig for dyrt, ligesom det er for at beskytte banken mod at give lån til kunder, der måske ikke vil kunne betale tilbage.

Nogle banker ser også gerne, at man har et højere rådighedsbeløn end Finanstilsynets minimumskrav. Særligt hvis man er vant til at have et højt forbrug.

Finanstilsynets anbefalinger går på, at ens rådighedsbeløb som enlig er på 5.000 - 6.000 kroner om måneden. For samlevende anbefaler Finanstilsynet, at man har 8.500 - 10.000 kroner om måneden. Derudover anbefales det, at man har 2.500 kroner ekstra per måned per barn.

For en familie med to børn, gælder det dermed, at man skal have 13.500 - 15.000 kroner i rådighedsbeløb, for at have det rådighedsbeløb, der anbefales, blandt andet i forbindelse med at låne til et hus. Ens rådighedsbeløb som enlig med et barn anbefales at være minimum 7.500 - 8.500 kr.

Nogle vil kunne leve for mindre, mens andre har behov for et større rådighedsbeløb. Disse tal vil dog altid være et af flere pejlemærker for banken, når de vurderer om ens økonomi er robust nok til at låne til et hus.

Andre centrale pejlemærker for en bank vil være en potentiel låners årsløn, ens opsparing, personlige forhold som alder uddannelse og job samt ens gæld og gældsfaktor.

Hvordan udregner man rådighedsbeløb?

Det er ganske simpelt at udregne sit rådighedsbeløb, når man først har tallene klar. Ens rådighedsbeløb findes ved at minusse ens faste gennemsnitlige udgifter per måned med ens indkomst efter skat:

Sådan udregner du dit rådighedsbeløb

Indkomst per måned efter skat - faste gennemsnitlige udgifter per måned = rådighedsbeløb

Mens regnestykket er simpelt, er det selvfølgelig vigtigt, at man har de rigtige tal at regne med - eller med andre ord, at man er klar over alle ens faste gennemsnitlige udgifter per måned, og desuden ved hvad ens løn efter skat er.

Eksempel på udregning af rådighedsbeløb

Et eksempel på en beregning af rådighedsbeløb, kan se ud som følger:

  • Indkomst per måned efter skat = 22.000 kroner
  • Faste udgifter i gennemsnit per måned = 14.000 kroner
  • Rådighedsbeløb: 22.000 - 14.000 = 8.000 kroner

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejder med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Han har siden 2018 skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.

Spørgsmål og svar

Hvordan virker Lånios koncept?

Lånios koncept gør det nemmere, hurtigere og mere overskueligt at låne penge online. Du udfylder kun én låneansøgning, hvorefter vi sætter bankerne i konkurrence om at give dig det bedste lån. Når du har modtaget dine nye lånetilbud, kan du nemt sammenligne og herefter vælge dét lån, som passer dig og din økonomi bedst.

Hvilke fordele giver Lånios koncept mig?

Hos Lånio har vi formidlet lån til vores brugere i mere end 6 år, og gjort det muligt at låne penge hurtigt på en simpel måde. I stedet for at udfylde et hav af låneansøgninger, udfylder du kun én hos Lånio, hvorfor du sparer en masse tid og besvær. Vi sætter bankerne i konkurrence om dig, så dit lån bliver så billigt som muligt. Vi kalder det: Lån penge smart.

Hvilken rente får jeg?

Lånio fastsætter ikke renterne, men vi viser dig bankernes minimum- og maksimumrente. Renten starter fra 3,49%, når du ansøger om lån på Lånio.dk. Det er udelukkende bankerne, der afgør hvilken rente, du får på dit lån. Hver bank behandler din låneansøgning individuelt og udarbejder et skræddersyet tilbud til dig ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Husk, at et lån ikke udelukkende består af renter, men også af andre gebyrer.

Hvad er ÅOP?

ÅOP står for lånets samlede årlige omkostninger i procent. Det betyder, at lånets ÅOP ikke kun inkluderer renter, men også andre gebyrer som etableringsgebyrer og administrationsomkostninger. Når du skal vurdere de lånetilbud, som Lånio indsamler til dig, bør du altid se på ÅOP’en.

Hvornår kan penge være på min konto?

Lånio står ikke for udbetalingen af pengene. Det gør Lånios banksamarbejdspartnere. Udbetalingen af pengene varierer således fra bank til bank men typisk står pengene på din konto indenfor 1-5 bankdage. Når du modtager lånetilbuddene fra bankerne, oplyses du om deres udbetalingstid - er en hurtigt udbetalingstid vigtigt for dig, kan du vælge den bank, der tilbyder dette.

Kan jeg låne selvom min økonomi er dårlig?

Lånio afgør ikke, hvorvidt din økonomi er god eller ej. Bankerne udarbejder individuelle lånetilbud ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Herefter vurderer bankerne, om de kan tilbyde dig et lån. Da du, med Lånios koncept, modtager flere lånetilbud, øger du dine chancer, for at få bevilget et lån. Chancerne for et lån øges desuden, hvis du har en medansøger.

Hvor meget kan jeg låne?

Gennem Lånios koncept kan du finde forbrugslån fra 10.000 kr. og helt op til 500.000 kr. Som tommelfingeregel kan du øge din chance for godkendelse, ved at ansøge om lån på maksimum 90 % af din årsindkomst.

Hvilke krav er der til mig som låntager?

Alle Lånios banksamarbejdspartnere stiller ikke nødvendigvis de samme krav til dig som låntager. Men du får selvfølgelig kun lånetilbud fra banker, der vil godkende dig. Nogle banker stiller krav til årlig indkomst for dig eller din husstand. Derudover figurerer følgende generelle krav:

  • Du må ikke være registreret i RKI
  • Du skal minimum være 18 år
Kan jeg samle mine lån?

Ved at vælge "samle eksisterende lån" når du skal angive låneformål i vores låneformular, kan du fortælle bankerne, at dit lån skal bruges til at indfri andre lån og dermed sænke dine samlede låneomkostninger. Det betyder dog ikke, at du udelukkende skal bruge pengene til at samle anden gæld. Eksempelvis kan du låne 40.000 kr. og angive, hvor stor andel af lånet der skal anvendes på indfrielse af eksisterende gældsposter.

Koster det mig noget at anvende Lånio?

Nej, det er 100 % gratis og uforpligtende at ansøge om online lån gennem Lånio. Desuden tillægges der ikke omkostninger på dit lån ved vores unikke koncept - dine lånevilkår vil være de samme som dem, du får tilbudt direkte på bankernes hjemmesider.

Hvor lav kan min ydelse blive?

Der er flere muligheder for at opnå en lav ydelse. Eksempelvis kan du i vores låneformular forlænge løbetiden, og dermed sænke den månedlige ydelse. Den månedlige ydelse fastsættes ikke af Lånio med af vores banksamarbejdspartnere ud fra dit ønskede lånebeløb, tilbagebetalingstid, renter og andre gebyrer.

Hvor lang er tilbagebetalingstiden?

Du kan ansøge om en tilbagebetalingstid på 1-12 år (12-144 måneder). Du kan således til dels selv bestemme, hvor lang tilbagebetalingstiden skal være. Der kan dog opstå situationer, hvor Lånios banksamarbejdspartnere tilbyder dig lån med enten længere eller kortere tilbagebetalingstid end ønsket.

Kan jeg tage et lån, hvis jeg har en beskyttet adresse?

Ja, det er muligt, men ikke anbefalet at have beskyttet adresse.

Det er muligt at optage et lån med adressebeskyttelse, men det er op til de enkelte banker, hvorvidt de tillader det eller ej. Oftest vil du blive bedt om at ophøre adressebeskyttelsen i den periode lånet ønskes eller benytte alternativ dokumentation. For at du kan modtage flest mulige lånetilbud og dermed få det billigste lån, anbefaler Lånio ikke at du har adressebeskyttelse i perioden lånet ønskes.

Hvordan tjener Lånio penge?

Når en bruger vælger at optage et lån gennem vores koncept, modtager Lånio en lille provision fra den valgte samarbejdspartner. Gennem Lånio.dks Lån Penge Smart-koncept er det muligt at få endnu lavere renter, da bankerne sættes i konkurrence med hinanden.

Kan jeg fortryde et lån?

Ja, det er til enhver tid muligt at fortryde et lån (kreditaftale). Bestemmelserne står i kreditaftalelovens §19, som skriver, at kan låntager fortryde en aftale om en finansieringsaftale inden for 14 dage.

Hvordan kan du få hjælp?

Har du behov for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på 52 10 50 24. Du kan også skrive en mail til kundeservice@laanio.dk, hvor du vil få svar inden for 24 timer. Dette gælder selvfølgelig ikke i weekender, der vender de tilbage til dig direkte på førstkommende arbejdsdag.

Vis mere

Vi er klar til at hjælpe

52 10 50 24 Chat med os
Åbningstider
Mandag–fredag:
09:00–15:00
Lørdag–søndag:
Lukket
? !