Hvad betyder ÅOP?

ÅOP er de årlige omkostninger i procent, der er hører sig til det lån, du optager.

A 100% A
Tekststørrelse
Opdateret: 16. juni 2022

ÅOP betydning

ÅOP står for "Årlige Omkostninger i Procent". Når du optager et lån, er de tilknyttede omkostninger det vigtigste parameter, du bør kigge på. Hvis du ansøger om at modtage lånetilbud fra flere banker, bør du være kritisk, inden du vælger det tilbud, du ønsker at gå videre med. Du bør naturligvis kigge på de omkostninger, der er forbundet med at optage lånet, og her er ÅOP det vigtigste, enkeltstående element.

Når du ansøger om et lån, bør du kigge på meget mere end den rente, som banken tilbyder dig. Der findes omkostninger forbundet med diverse gebyrer og stiftelsesomkostninger, som alle er med til at forøge omkostninger på dit lån. Hverken gebyrer eller stiftelsesomkostninger er inkluderet i den rente, du tilbydes, men både rente, gebyrer og stiftelsesomkostninger er medregnet i ÅOP.

Lov om ÅOP loft

D. 1. juni 2020 indførte regeringen en ny ÅOP-lov, som begrænser størrelsen på den ÅOP, som en långiver må tilbyde dig. Før denne dato var det muligt for banker og låneudbydere at tilbyde dig et lån med en ÅOP over 800%. Den nye lov betyder dog, at ÅOP-loftet nu hedder 35%.

Det betyder, at det er ulovligt for låneudbydere at tilbyde dig et lån, som har en ÅOP over 35%. Ønsker låneudbyderen at markedsføre sit låneprodukt, må den maksimale ÅOP ikke overstige 25%.

Denne lov blev indført for at beskytte låntagere mod at optage dyre lån, hvis omkostninger var uigennemsigtige og skyhøje.

Udover den nye regel om den maksimale ÅOP, indeholder den nye lov også en regel om, at den låntager aldrig må ende med at skulle betale mere end 100% af lånebeløbet tilbage. Låner du derfor 10.000 kr., vil du ikke skulle betale mere end maks 20.000 kr. tilbage.

ÅOP beregner

Ønsker du at beregne omkostninger på et evt. lån, kan du benytte vores låneberegner herunder. Alternativt anbefaler vi dig at kigge på vores side om låneberegning.

Låneberegner
år
mdr.
Samlet tilbagebetaling: Månedlig ydelse: Kreditomkostninger: ÅOP:
Overblik
Rente
Gebyr
Lånebeløb i kr.
Tilbagebetalingsplan
Termin Rente Afdrag Ydelse Saldo
💾 Hent tilbagebetalingsplan som Excel-fil
Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Kommunikation, indhold og analyse
Joachim arbejder med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Han har siden 2018 skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.