Hvad betyder kreditvurdering?

En kreditvurdering er, når banken kigger på din økonomiske situation for at vurdere, om du kan godkendes til at få udbetalt et lån.

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 4 min.
Opdateret: 04. december 2023

Lånio logoDerfor har mere end 150.000 danskere tillid til Lånio

Vores mission er at hjælpe dig med at træffe klogere finansielle beslutninger. Selvom vores service er gratis, bliver vi kompenseret af vores samarbejdspartnere, hvis du optager et lån, du har ansøgt gennem os. Uanset hvad er vores guides, information og kundeservice alt sammen designet til at tilbyde troværdig hjælp til dig for at du kan træffe det bedste valg til dine behov. Læs mere om hvordan vi tjener penge og vores redaktionelle integritet.

Inden du kan få udbetalt et lån, skal der foretages en kreditvurdering og du skal kategoriseres som "kreditværdig". At være kreditværdig betyder, at banken vurderer, at din privatøkonomi er stærk nok til at kunne betale det ønskede låns og det omkostninger tilbage.

Kreditvurdering er din sikkerhed

Kreditvurderingsprocessen skal ses som din sikkerhed for, at du ikke optager et lån, som du ikke betale tilbage. Bliver du derfor kategoriseret som "ikke kreditværdig", skal du blot se det som din sikkerhed for, at du ikke ville have optaget et lån, som du ikke ville kunne tilbagebetale.

Hvis der ikke fandtes noget, der hed kreditvurdering, ville du blot få udbetalt lån uden garanti for, at du ville kunne tilbagebetale disse. Dette kunne resultere i, at du ville få opbygget en gæld, der ville vokse sig så stor, at du aldrig vil slippe af med denne. Derfor er en kreditvurdering en god og nødvendig proces, du skal gå igennem, inden du potentielt får udbetalt dit lån.

Så uanset om du ønsker at låne 10.000 kr. eller låne 400.000 kr., så skal du kreditvurderes.

Hvordan kreditvurderer bankerne dig?

Når banken skal foretage en kreditvurdering af dig, vil de, som tidligere nævnt, gennemgå din privatøkonomi. Derfor vil du blive bedt om at dokumentere dine indtægter og dine udgifter, samt oplysninger og eksisterende gæld hvis du fx ønsker en låneomlægning.

Der kan være forskel på den proces, du skal gennemgå, alt afhængig af hvilken bank, du ansøger om et lån hos. Nogle banker ønsker at du indsender dokumentation manuelt, og andre banker har en mere automatiseret proces for dette.

Fælles for alle bankerne er, at de skal opfylde de krav, som Finanstilsynet sætter. Gør banken ikke dette, vil de få en advarsel og risikere at miste sin banklicens og dermed lukke banken.

Kan jeg få et lån uden kreditvurdering?

Det korte svar er: Nej, du kan ikke låne uden kreditvurdering. Det er et krav fra Finanstilsynet, at bankerne skal kreditvurdere dig, før de kan låne dig penge.

Kreditvurdering kigger på dit rådighedsbeløb

Sidst i kreditvurderingsprocessen kigger banken på, hvad dit rådighedsbeløb er, når alle dine udgifter er betalt, samt din gældsfaktor. Der er minimumskrav til, hvad dette beløb skal være og dette minimumskrav kan også variere alt afhængig af din situation. Der er eksempelvis forskel på, hvad rådighedsbeløbet skal være for en single person og hvad det skal være for en ansøger der er gift og har to børn. Læs vores detaljerede guide for vigtig information vedrørende rådighedsbeløb.

I denne beregning lægger banken også de omkostninger, der er tilknyttet det lån, som du ønsker at optage. Som tidligere nævnt kan størrelsen på dit rådighedsbeløb være forskellig fra person til person. Der er opsat nogle krav til, hvad du som minimum skal have til dig selv hver måned, når dine faste udgifter er betalt.

Derfor er det vigtigt, at du fremfinder den rette dokumentation, da banken muligvis vil afvise din ansøgning, hvis du ikke finder denne dokumentation eller hvis du indsender den forkerte dokumentation.

Dette skal du dokumentere

Der er nogle generelle ting, som gør sig gældende på tværs af alle bankerne, når det kommer til dokumentation. Følgende punkter er blot er udpluk fra de dokumenter, som du skal indsende til bankerne. Nedenstående skal ikke ses som et fuldkomment billede af den nødvendige dokumentation, da der i visse tilfælde kan kræves ekstra dokumentation.

  • Din årsopgørelse
  • Dine lønsedler
  • Din betalingsserviceoversigt (BS-oversigt)
  • Budget for fremtidige udgifter
  • Udgifter til bil
  • Kontoudtog
  • Forsikringer
  • Licens
  • A-kasse og fagforening

Ofte vil flere af disse punkter fremgå på din betalingsserviceoversigt, såfremt du har tilmeldt disse udgifter til betalingsservice. Dog er der nogle omkostninger, som ikke kan tilføjes til en betalingsserviceoversigt (eksempelvis benzin), hvilket bankerne derfor skal modtage separat.

Tips til at forbedre din kreditvurdering

Hvis banken kreditvurderer dig til ikke at kunne låne penge, vil du få afslag på din ansøgning. Som tidligere nævnt er dette din sikkerhed for, at du ikke ender med gæld, som du ikke kan tilbagebetale.

Dog er der visse ting, du kan gøre for at forbedre din kreditvurdering. Du kan via følgende link læse om 6 tips til at forbedre din kreditvurdering.

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejdede fra 2018 til 2023 med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Her har han skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.
Finn Eriksen
Faktatjekket af Finn Eriksen, Gældsrådgiver
Finn Eriksen er professionel gældsrådgiver og ejer firmaet GældsRåd. Finn har arbejdet med gældsrådgivning siden 2013, og har hjulpet rigtig mange ud af en ellers håbløs gældssituation. Finns primære arbejdsområde er, at hjælpe private, som af den ene eller anden grund er endt med en håbløs gæld, som ikke kan afvikles på normale vilkår. Så står du i en håbløs gældssituation, så er Finn altid klar til en uforpligtende snak, omkring en løsning på din gæld.

Spørgsmål og svar

Hvordan virker Lånios koncept?

Lånios koncept gør det nemmere, hurtigere og mere overskueligt at låne penge online. Du udfylder kun én låneansøgning, hvorefter vi sætter bankerne i konkurrence om at give dig det bedste lån. Når du har modtaget dine nye lånetilbud, kan du nemt sammenligne og herefter vælge dét lån, som passer dig og din økonomi bedst.

Hvilke fordele giver Lånios koncept mig?

Hos Lånio har vi formidlet lån til vores brugere i mere end 6 år, og gjort det muligt at låne penge hurtigt på en simpel måde. I stedet for at udfylde et hav af låneansøgninger, udfylder du kun én hos Lånio, hvorfor du sparer en masse tid og besvær. Vi sætter bankerne i konkurrence om dig, så dit lån bliver så billigt som muligt. Vi kalder det: Lån penge smart.

Hvilken rente får jeg?

Lånio fastsætter ikke renterne, men vi viser dig bankernes minimum- og maksimumrente. Renten starter fra 3,49%, når du ansøger om lån på Lånio.dk. Det er udelukkende bankerne, der afgør hvilken rente, du får på dit lån. Hver bank behandler din låneansøgning individuelt og udarbejder et skræddersyet tilbud til dig ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Husk, at et lån ikke udelukkende består af renter, men også af andre gebyrer.

Hvad er ÅOP?

ÅOP står for lånets samlede årlige omkostninger i procent. Det betyder, at lånets ÅOP ikke kun inkluderer renter, men også andre gebyrer som etableringsgebyrer og administrationsomkostninger. Når du skal vurdere de lånetilbud, som Lånio indsamler til dig, bør du altid se på ÅOP’en.

Hvornår kan penge være på min konto?

Lånio står ikke for udbetalingen af pengene. Det gør Lånios banksamarbejdspartnere. Udbetalingen af pengene varierer således fra bank til bank men typisk står pengene på din konto indenfor 1-5 bankdage. Når du modtager lånetilbuddene fra bankerne, oplyses du om deres udbetalingstid - er en hurtigt udbetalingstid vigtigt for dig, kan du vælge den bank, der tilbyder dette.

Kan jeg låne selvom min økonomi er dårlig?

Lånio afgør ikke, hvorvidt din økonomi er god eller ej. Bankerne udarbejder individuelle lånetilbud ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Herefter vurderer bankerne, om de kan tilbyde dig et lån. Da du, med Lånios koncept, modtager flere lånetilbud, øger du dine chancer, for at få bevilget et lån. Chancerne for et lån øges desuden, hvis du har en medansøger.

Hvor meget kan jeg låne?

Gennem Lånios koncept kan du finde forbrugslån fra 10.000 kr. og helt op til 400.000 kr. Som tommelfingeregel kan du øge din chance for godkendelse, ved at ansøge om lån på maksimum 90 % af din årsindkomst.

Hvilke krav er der til mig som låntager?

Alle Lånios banksamarbejdspartnere stiller ikke nødvendigvis de samme krav til dig som låntager. Men du får selvfølgelig kun lånetilbud fra banker, der vil godkende dig. Nogle banker stiller krav til årlig indkomst for dig eller din husstand. Derudover figurerer følgende generelle krav:

  • Du må ikke være registreret i RKI
  • Du skal minimum være 18 år
Kan jeg samle mine lån?

Ved at vælge "samle eksisterende lån" når du skal angive låneformål i vores låneformular, kan du fortælle bankerne, at dit lån skal bruges til at indfri andre lån og dermed sænke dine samlede låneomkostninger. Det betyder dog ikke, at du udelukkende skal bruge pengene til at samle anden gæld. Eksempelvis kan du låne 40.000 kr. og angive, hvor stor andel af lånet der skal anvendes på indfrielse af eksisterende gældsposter.

Koster det mig noget at anvende Lånio?

Nej, det er 100 % gratis og uforpligtende at ansøge om online lån gennem Lånio. Desuden tillægges der ikke omkostninger på dit lån ved vores unikke koncept - dine lånevilkår vil være de samme som dem, du får tilbudt direkte på bankernes hjemmesider.

Hvor lav kan min ydelse blive?

Der er flere muligheder for at opnå en lav ydelse. Eksempelvis kan du i vores låneformular forlænge løbetiden, og dermed sænke den månedlige ydelse. Den månedlige ydelse fastsættes ikke af Lånio med af vores banksamarbejdspartnere ud fra dit ønskede lånebeløb, tilbagebetalingstid, renter og andre gebyrer.

Hvor lang er tilbagebetalingstiden?

Du kan ansøge om en tilbagebetalingstid på 1-12 år (12-144 måneder). Du kan således til dels selv bestemme, hvor lang tilbagebetalingstiden skal være. Der kan dog opstå situationer, hvor Lånios banksamarbejdspartnere tilbyder dig lån med enten længere eller kortere tilbagebetalingstid end ønsket.

Kan jeg tage et lån, hvis jeg har en beskyttet adresse?

Ja, det er muligt, men ikke anbefalet at have beskyttet adresse.

Det er muligt at optage et lån med adressebeskyttelse, men det er op til de enkelte banker, hvorvidt de tillader det eller ej. Oftest vil du blive bedt om at ophøre adressebeskyttelsen i den periode lånet ønskes eller benytte alternativ dokumentation. For at du kan modtage flest mulige lånetilbud og dermed få det billigste lån, anbefaler Lånio ikke at du har adressebeskyttelse i perioden lånet ønskes.

Hvordan tjener Lånio penge?

Når en bruger vælger at optage et lån gennem vores koncept, modtager Lånio en lille provision fra den valgte samarbejdspartner. Gennem Lånio.dks Lån Penge Smart-koncept er det muligt at få endnu lavere renter, da bankerne sættes i konkurrence med hinanden.

Kan jeg fortryde et lån?

Ja, det er til enhver tid muligt at fortryde et lån (kreditaftale). Bestemmelserne står i kreditaftalelovens §19, som skriver, at kan låntager fortryde en aftale om en finansieringsaftale inden for 14 dage.

Hvordan kan du få hjælp?

Har du behov for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på 52 10 50 24. Du kan også skrive en mail til kundeservice@laanio.dk, hvor du vil få svar inden for 24 timer. Dette gælder selvfølgelig ikke i weekender, der vender de tilbage til dig direkte på førstkommende arbejdsdag.

Vis mere

Vi er klar til at hjælpe

52 10 50 24 Chat med os
Åbningstider
Mandag–fredag:
09:00–16:00
Lørdag–søndag:
Lukket
? !