Hvad betyder kreditvurdering?

En kreditvurdering er, når banken kigger på din økonomiske situation for at vurdere, om du kan godkendes til at få udbetalt et lån.

A 100% A
Tekststørrelse
Opdateret: 01. juni 2022

Inden du kan få udbetalt et lån, skal der foretages en kreditvurdering og du skal kategoriseres som "kreditværdig". At være kreditværdig betyder, at banken vurderer, at din privatøkonomi er stærk nok til at kunne betale det ønskede låns og det omkostninger tilbage.

Kreditvurdering er din sikkerhed

Kreditvurderingsprocessen skal ses som din sikkerhed for, at du ikke optager et lån, som du ikke betale tilbage. Bliver du derfor kategoriseret som "ikke kreditværdig", skal du blot se det som din sikkerhed for, at du ikke ville have optaget et lån, som du ikke ville kunne tilbagebetale.

Hvis der ikke fandtes noget, der hed kreditvurdering, ville du blot få udbetalt lån uden garanti for, at du ville kunne tilbagebetale disse. Dette kunne resultere i, at du ville få opbygget en gæld, der ville vokse sig så stor, at du aldrig vil slippe af med denne. Derfor er en kreditvurdering en god og nødvendig proces, du skal gå igennem, inden du potentielt får udbetalt dit lån.

Så uanset om du ønsker at låne 10.000 kr. eller låne 500.000 kr., så skal du kreditvurderes.

Hvordan kreditvurderer bankerne dig?

Når banken skal foretage en kreditvurdering af dig, vil de, som tidligere nævnt, gennemgå din privatøkonomi. Derfor vil du blive bedt om at dokumentere dine indtægter og dine udgifter.

Der kan være forskel på den proces, du skal gennemgå, alt afhængig af hvilken bank, du ansøger om et lån hos. Nogle banker ønsker at du indsender dokumentation manuelt, og andre banker har en mere automatiseret proces for dette.

Fælles for alle bankerne er, at de skal opfylde de krav, som Finanstilsynet sætter. Gør banken ikke dette, vil de få en advarsel og risikere at miste sin banklicens og dermed lukke banken.

Kan jeg få et lån uden kreditvurdering?

Det korte svar er: Nej, du kan ikke låne uden kreditvurdering. Det er et krav fra Finanstilsynet, at bankerne skal kreditvurdere dig, før de kan låne dig penge.

Kreditvurdering kigger på dit rådighedsbeløb

Sidst i kreditvurderingsprocessen kigger banken på, hvad dit rådighedsbeløb er, når alle dine udgifter er betalt. Der er minimumskrav til, hvad dette beløb skal være og dette minimumskrav kan også variere alt afhængig af din situation. Der er eksempelvis forskel på, hvad rådighedsbeløbet skal være for en single person og hvad det skal være for en ansøger der er gift og har to børn.

I denne beregning lægger banken også de omkostninger, der er tilknyttet det lån, som du ønsker at optage. Som tidligere nævnt kan størrelsen på dit rådighedsbeløb være forskellig fra person til person. Der er opsat nogle krav til, hvad du som minimum skal have til dig selv hver måned, når dine faste udgifter er betalt.

Derfor er det vigtigt, at du fremfinder den rette dokumentation, da banken muligvis vil afvise din ansøgning, hvis du ikke finder denne dokumentation eller hvis du indsender den forkerte dokumentation.

Dette skal du dokumentere

Der er nogle generelle ting, som gør sig gældende på tværs af alle bankerne, når det kommer til dokumentation. Følgende punkter er blot er udpluk fra de dokumenter, som du skal indsende til bankerne. Nedenstående skal ikke ses som et fuldkomment billede af den nødvendige dokumentation, da der i visse tilfælde kan kræves ekstra dokumentation.

  • Din årsopgørelse
  • Dine lønsedler
  • Din betalingsserviceoversigt (BS-oversigt)
  • Budget for fremtidige udgifter
  • Udgifter til bil
  • Kontoudtog
  • Forsikringer
  • Licens
  • A-kasse og fagforening

Ofte vil flere af disse punkter fremgå på din betalingsserviceoversigt, såfremt du har tilmeldt disse udgifter til betalingsservice. Dog er der nogle omkostninger, som ikke kan tilføjes til en betalingsserviceoversigt (eksempelvis benzin), hvilket bankerne derfor skal modtage separat.

Tips til at forbedre din kreditvurdering

Hvis banken kreditvurderer dig til ikke at kunne låne penge, vil du få afslag på din ansøgning. Som tidligere nævnt er dette din sikkerhed for, at du ikke ender med gæld, som du ikke kan tilbagebetale.

Dog er der visse ting, du kan gøre for at forbedre din kreditvurdering. Du kan via følgende link læse om 6 tips til at forbedre din kreditvurdering.

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Kommunikation, indhold og analyse
Joachim arbejder med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Han har siden 2018 skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.