Økonomiske begreber - Alt hvad du skal vide

Her på siden guider vi dig videre til en lang række artikler, hvor du kan blive klogere på de mange økonomiske begreber.

Opdateret: 11. april 2022

Forstå de vigtigste økonomiske begreber

Hos Lånio.dk ved vi, at det kan være svært at finde rundt i de mange økonomiske begreber, som knytter sig til de finansielle marked.

De finansielle beslutninger, du skal træffe angående din privatøkonomi, er nogle af de vigtigste beslutninger, du kommer til at træffe. Derfor er det vigtigt, at du forstår, hvad der ligger bag de forskellige begreber.

Når banken spørger ind til din økonomi, er det vigtigt, at du ved, hvad du svarer på og ikke blot gætter på, hvad svaret er.

Så er du endnu ikke bekendt med begreber som ÅOP, RKI, inflation, hovedstol, låneprovenu og lignende, så er det her på siden, du kan læse mere om dette.

Hvad er kreditvurdering?Hvad er ÅOP?
Hvad er RKI?Hvad er renters rente?

Det skal du vide, når du ønsker at låne penge

Inden du optager et lån, er det vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser. Har du i virkeligheden brug for lånet? Eller vil det kun opfylde et behov, som kunne være en luksus at få opfyldt. Du bør inddele dine beslutninger i følgende:

  • Ting der er nødvendige at købe
  • Ting der er rare at købe

Hvis du eksempelvis mister din tlf., vil vi mene, at det ikke er nødvendigt, at købe den nye, dyreste iPhone. Og slet ikke hvis du er nødt til at optage et lån for at købe denne. At have en tlf. kan naturligvis være en nødvendighed, men overvej her, om en billigere tlf. kan opfylde dit behov, indtil du selv har råd til at købe den dyre iPhone for dine egne penge.

Vi skal ikke gøre os til herre over, hvad du bruger dine penge på. Vi har dog erfaret, at du kun bør optage et lån til at købe de ting, som du finder nødvendige at købe.

Husk at sammenligne lånetilbud

Når du skal optage et lån, er det altid en god idé at sammenligne flere lånetilbud og ikke kun gå med det første og det bedste. Der findes i dag mange tjenester, hvor du kan sammenligne flere lånetilbud. Et eksempel er vores hjemmeside, hvor du kan ansøge om at låne penge.

Hos os er det gratis og uforpligtende at ansøge om lån og se de tilbud og priser, som bankerne kan give dig. Har du eksempelvis i forvejen optagede flere lån, anbefales det at ansøge om et samlelån.

Et samlelån kan samle dine eksisterende lån et sted. Fordelen ved dette er, at du samler dine udgifter til dine lån hos én kreditor fremfor flere. I flere tilfælde ses det også, at du vil få tilbudt en lavere rente, end du har ved dine nuværende, optagede lån.