Nominel og effektiv rente: Hvad er forskellen og hvordan udregner du dem?

Alt hvad du behøver at vide

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 4 min.
Opdateret: 02. januar 2024

Forståelsen af økonomiske koncepter som nominel og effektiv rente kan være gode at forstå for at kunne navigere i den finansielle verden. At optage et lån kan indebære potentielle faldgruber, som du bør være opmærksom på, og så vidt muligt, forsøge at undgå. Det er ikke kun vigtigt, når det kommer til at forstå dine lånevilkår, men også når du skal investere eller spare op.

I denne guide dykker vi ned i begreberne og viser dig, hvordan du kan beregne begge typer renter med nogle eksempler, der er relativt letforståelige. Samtidig beskriver vi forskellen mellem nominel rente, effektiv rente og ÅOP.

Lad os først få en forståelse af, hvad nominel rente og effektiv rente er.

Hvad er forskellen mellem nominel og effektiv rente?

Hvad er nominel rente?

Nominel rente, også kendt som den nominelle årlige rente, er den rente, som bliver anvendt på et lån eller en investering pr. år, uden hensyntagen til såkaldt ‘kompoundering’ eller gebyrer. Kompoundering - compounding på engelsk - er bedre kendt som renters rente, og bliver aktuelt, når vi skal se på den effektive rente.

Den nominelle rente er i stedet den grundlæggende rente, der opkræves eller betales på et lån, og den ændrer sig ikke over tid, medmindre der er tale om en variabel rente. For at få et klart billede af de faktiske omkostninger ved et lån er det imidlertid nødvendigt at kigge på den effektive rente.

Hvad er effektiv rente?

Effektiv rente er en mere omfattende måde at beregne renten på et lån, idet den tager højde for kompoundering - det vi i daglig tale kalder renters renter. Med andre ord giver den effektive rente et mere præcist billede af, hvad lånet faktisk vil koste dig per år.

Mange lån oplyser både om rente og ÅOP (årlige omkostninger i procent). Men er effektiv rente og ÅOP det samme?

Rente beregning

Forskellen på effektiv rente og ÅOP

I de fleste tilfælde vil ÅOP og den effektive rente være tæt på hinanden, da de begge inkluderer rentes rente-effekten. Der er dog en forskel på de to betegnelser.

ÅOP er en mere omfattende beregning, som ikke kun inkluderer den effektive rente, men også andre omkostninger ved at tage et lån, såsom oprettelsesgebyrer, administrationsomkostninger, osv. Beregningen af ÅOP er designet til at give en mere nøjagtig repræsentation af den faktiske årlige omkostning ved et lån.

ÅOP vil altid være højere end eller lig med den effektive rente, da den også inkluderer alle yderligere omkostninger udover den effektive rente. Det er vigtigt at huske, at selvom de ofte bruges i sammenhæng, refererer de til forskellige koncepter og beregninger.

Uddrag Nominel rente = uden hensyntagen til kompoundering eller gebyrer
Effektiv rente = tager højde for kompoundering (renters renter)
ÅOP = inkluderer den effektive rente og andre omkostninger og gebyrer

Eksempler på udregning af nominel og effektiv rente

Lad os se på nogle eksempler på hvordan vi kan udregne nominel og effektiv rente. Matematikken omkring effektiv rente er en anelse kompleks, så følg godt med!

Hvordan du kan beregne den nominelle rente

At beregne den nominelle rente er ret ligetil, da den ikke ændrer sig over tid. Her er et eksempel:

Lad os antage, at du optager et lån på 100.000 kr. i med en nominel årlig rente på 6%. Din årlige renteudgift ville så være:

100.000 kr. × 6% = 6.000 kr.

I dette eksempel er din nominelle årlige renteudgift 6.000 kr.

Hvordan du kan beregne den effektive rente

At beregne den effektive rente er en lidt mere kompleks proces, da den tager højde for kompoundering. Lad os tage det samme eksempel med en nominel rente på 6 procent. Lad os antage, at lånet tilpasses månedligt, det vil sige 12 gange om året.

(1 + 6% / 12)12 – 1 = 6,17%

Hvordan udregnes ÅOP?

Som beskrevet tidligere, beskriver ÅOP ikke kun den effektive rente, men også andre gebyrer og omkostninger, herunder oprettelsesgebyret og gebyr pr. betaling.

Da det er en kompleks beregning, er det nemmeste at bruge vores nedenstående beregner:

Låneberegner
Samlet tilbagebetaling: Månedlig ydelse: Kreditomkostninger: ÅOP:
Overblik
Rente
Gebyr
Lånebeløb i kr.
Tilbagebetalingsplan
TerminRenteAfdragYdelseSaldo
💾 Hent tilbagebetalingsplan som Excel-fil

4.7 på Trustpilot | 400 anmeldelser

Mark Thorsen
Skrevet af Mark Thorsen, CEO & stifter
Mark Thorsen er direktør for og ejer af Lånio.dk. Han har arbejdet med banksektoren siden 2012 og har indgående kendskab til markedet for banklån. Til dagligt arbejder Mark med de danske banker og finansieringsselskaber med henblik på at skabe et mere gennemsigtigt marked for banklån, og han er blandt andet omtalt i dagbladet Børsen. Han har også kvalificeret sig til at deltage i EY Entrepreneur of the Year i 2018 og 2019, ligesom selskabet bag Lånio.dk har modtaget to Gazeller i 2019 og 2020.

Spørgsmål og svar

Hvordan virker Lånios koncept?

Lånios koncept gør det nemmere, hurtigere og mere overskueligt at låne penge online. Du udfylder kun én låneansøgning, hvorefter vi sætter bankerne i konkurrence om at give dig det bedste lån. Når du har modtaget dine nye lånetilbud, kan du nemt sammenligne og herefter vælge dét lån, som passer dig og din økonomi bedst.

Hvilke fordele giver Lånios koncept mig?

Hos Lånio har vi formidlet lån til vores brugere i mere end 6 år, og gjort det muligt at låne penge hurtigt på en simpel måde. I stedet for at udfylde et hav af låneansøgninger, udfylder du kun én hos Lånio, hvorfor du sparer en masse tid og besvær. Vi sætter bankerne i konkurrence om dig, så dit lån bliver så billigt som muligt. Vi kalder det: Lån penge smart.

Hvilken rente får jeg?

Lånio fastsætter ikke renterne, men vi viser dig bankernes minimum- og maksimumrente. Renten starter fra 3,49%, når du ansøger om lån på Lånio.dk. Det er udelukkende bankerne, der afgør hvilken rente, du får på dit lån. Hver bank behandler din låneansøgning individuelt og udarbejder et skræddersyet tilbud til dig ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Husk, at et lån ikke udelukkende består af renter, men også af andre gebyrer.

Hvad er ÅOP?

ÅOP står for lånets samlede årlige omkostninger i procent. Det betyder, at lånets ÅOP ikke kun inkluderer renter, men også andre gebyrer som etableringsgebyrer og administrationsomkostninger. Når du skal vurdere de lånetilbud, som Lånio indsamler til dig, bør du altid se på ÅOP’en.

Hvornår kan penge være på min konto?

Lånio står ikke for udbetalingen af pengene. Det gør Lånios banksamarbejdspartnere. Udbetalingen af pengene varierer således fra bank til bank men typisk står pengene på din konto indenfor 1-5 bankdage. Når du modtager lånetilbuddene fra bankerne, oplyses du om deres udbetalingstid - er en hurtigt udbetalingstid vigtigt for dig, kan du vælge den bank, der tilbyder dette.

Kan jeg låne selvom min økonomi er dårlig?

Lånio afgør ikke, hvorvidt din økonomi er god eller ej. Bankerne udarbejder individuelle lånetilbud ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Herefter vurderer bankerne, om de kan tilbyde dig et lån. Da du, med Lånios koncept, modtager flere lånetilbud, øger du dine chancer, for at få bevilget et lån. Chancerne for et lån øges desuden, hvis du har en medansøger.

Hvor meget kan jeg låne?

Gennem Lånios koncept kan du finde forbrugslån fra 10.000 kr. og helt op til 400.000 kr. Som tommelfingeregel kan du øge din chance for godkendelse, ved at ansøge om lån på maksimum 90 % af din årsindkomst.

Hvilke krav er der til mig som låntager?

Alle Lånios banksamarbejdspartnere stiller ikke nødvendigvis de samme krav til dig som låntager. Men du får selvfølgelig kun lånetilbud fra banker, der vil godkende dig. Nogle banker stiller krav til årlig indkomst for dig eller din husstand. Derudover figurerer følgende generelle krav:

  • Du må ikke være registreret i RKI
  • Du skal minimum være 18 år
Kan jeg samle mine lån?

Ved at vælge "samle eksisterende lån" når du skal angive låneformål i vores låneformular, kan du fortælle bankerne, at dit lån skal bruges til at indfri andre lån og dermed sænke dine samlede låneomkostninger. Det betyder dog ikke, at du udelukkende skal bruge pengene til at samle anden gæld. Eksempelvis kan du låne 40.000 kr. og angive, hvor stor andel af lånet der skal anvendes på indfrielse af eksisterende gældsposter.

Koster det mig noget at anvende Lånio?

Nej, det er 100 % gratis og uforpligtende at ansøge om online lån gennem Lånio. Desuden tillægges der ikke omkostninger på dit lån ved vores unikke koncept - dine lånevilkår vil være de samme som dem, du får tilbudt direkte på bankernes hjemmesider.

Hvor lav kan min ydelse blive?

Der er flere muligheder for at opnå en lav ydelse. Eksempelvis kan du i vores låneformular forlænge løbetiden, og dermed sænke den månedlige ydelse. Den månedlige ydelse fastsættes ikke af Lånio med af vores banksamarbejdspartnere ud fra dit ønskede lånebeløb, tilbagebetalingstid, renter og andre gebyrer.

Hvor lang er tilbagebetalingstiden?

Du kan ansøge om en tilbagebetalingstid på 1-12 år (12-144 måneder). Du kan således til dels selv bestemme, hvor lang tilbagebetalingstiden skal være. Der kan dog opstå situationer, hvor Lånios banksamarbejdspartnere tilbyder dig lån med enten længere eller kortere tilbagebetalingstid end ønsket.

Kan jeg tage et lån, hvis jeg har en beskyttet adresse?

Ja, det er muligt, men ikke anbefalet at have beskyttet adresse.

Det er muligt at optage et lån med adressebeskyttelse, men det er op til de enkelte banker, hvorvidt de tillader det eller ej. Oftest vil du blive bedt om at ophøre adressebeskyttelsen i den periode lånet ønskes eller benytte alternativ dokumentation. For at du kan modtage flest mulige lånetilbud og dermed få det billigste lån, anbefaler Lånio ikke at du har adressebeskyttelse i perioden lånet ønskes.

Hvordan tjener Lånio penge?

Når en bruger vælger at optage et lån gennem vores koncept, modtager Lånio en lille provision fra den valgte samarbejdspartner. Gennem Lånio.dks Lån Penge Smart-koncept er det muligt at få endnu lavere renter, da bankerne sættes i konkurrence med hinanden.

Kan jeg fortryde et lån?

Ja, det er til enhver tid muligt at fortryde et lån (kreditaftale). Bestemmelserne står i kreditaftalelovens §19, som skriver, at kan låntager fortryde en aftale om en finansieringsaftale inden for 14 dage.

Hvordan kan du få hjælp?

Har du behov for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på 52 10 50 24. Du kan også skrive en mail til kundeservice@laanio.dk, hvor du vil få svar inden for 24 timer. Dette gælder selvfølgelig ikke i weekender, der vender de tilbage til dig direkte på førstkommende arbejdsdag.

Vis mere

Vi er klar til at hjælpe

52 10 50 24 Chat med os
Åbningstider
Mandag–fredag:
09:00–17:00
Lørdag–søndag:
Lukket
? !