Privatøkonomi tips og guides

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 5 min.
Opdateret: 02. januar 2024

Lånio logoDerfor har mere end 150.000 danskere tillid til Lånio

Vores mission er at hjælpe dig med at træffe klogere finansielle beslutninger. Selvom vores service er gratis, bliver vi kompenseret af vores samarbejdspartnere, hvis du optager et lån, du har ansøgt gennem os. Uanset hvad er vores guides, information og kundeservice alt sammen designet til at tilbyde troværdig hjælp til dig for at du kan træffe det bedste valg til dine behov. Læs mere om hvordan vi tjener penge og vores redaktionelle integritet.

Tips, guides og hjælp til en bedre privatøkonomi

Har du det fulde overblik over din privatøkonomi? Har du styr på alle dine indtægter og udgifter? For mange danskere er svaret på disse spørgsmål desværre: Nej. Alt for mange danskere forbinder privatøkonomi med usikkerhed og dårlig samvittighed.

På Lånio.dk ønsker vi at vores brugere er klædt så godt på som overhovedet muligt, når de skal træffe valg om deres privatøkonomi. Derfor har vi samlet vores bedste privatøkonomi tips og guides, hvor du kan blive klogere på forskellige emner, der relaterer sig til din privatøkonomi.

Du finder også en række værktøjer og budgetter, som du kan bruge til at regne på forhold omkring din egen økonomi, ligesom vi har opbygget et en liste over vigtige begreber med fyldestgørende forklaringer, som alle kan forstå.

Privatøkonomi er et emne der både er omfattende og komplekst. Vi har forsøgt at gøre det nemmere for dig at blive klogere, og dermed i stand til at træffe de rigtige beslutninger for dig.

Værktøjer og budgetter

Vi ved at der ofte er langt mellem teori og praksis, og det gælder også emner indenfor privatøkonomi. Her finder du vores værktøjer, beregnere og budgetter som du kan bruge til at gøre din egen økonomi mere håndgribelig.

Låneberegner

Med vores beregner har du mulighed for lave flere scenarier, når du skal låne penge og se hvilket lån der passer bedst til din situation. De kan også bruges til at sammenligne lånetilbud og på den måde finde det bedste lån.

Låneberegneren udregner de vigtigste nøgletal og genererer en fuld oversigt over din tilbagebetalingsplan (amortisationsplan).

Med vores låneberegner har du mulighed for at downloade dine indtastede data som en excel-fil og det kan gemmes til senere. Du finder værktøjet her: Låneberegner med tilbagebetalingsplan.

Budgetter

Et af de vigtigste redskaber når du skal have overblik over din privatøkonomi er budgettet. Budgettet giver, når det er lavet rigtigt, et fuldt overblik over dine indtægter og udgifter og balancen mellem disse.

Det er når du laver et budget at du kan prioritere, hvad du gerne vil bruge penge på i fremtiden. Det er også ofte budgettet der gør dig bevidst om, hvad dine penge bliver brugt på nu og her er der for mange nogle overraskelser og åbenbaringer.

Du kan finde budgetskabeloner rundt omkring på nettet, eller fra vores liste herunder.

Guides om privatøkonomi

På Lånio.dk har vi mange års erfaring med finansielle services og guides om privatøkonomi i det hele taget. Du finder vores guides om forskellige emner - alt fra hvad du bør være opmærksom på når du køber bil til hvordan du forbedrer din kreditvurdering eller får styr på din gæld.

Herunder finder du en liste af udvalgte guides:

Du finder en fuld oversigt over alle guides her: Guides om privatøkonomi

Vores undersøgelser

På Lånio.dk foretager vi vores egne undersøgelser af forskellige emner som vi finder spændende og relevante for vores brugere. Derfor kan du fx finde ud af, hvor i din kommune der er størst risiko for at blive blitzet af fotovognen eller hvor stor en gæld og formue der er normalt for din aldersgruppe.

Vores undersøgelser spænder bredt og har ikke kun med økonomi at gøre, men altid med en vinkel der gør det relevant for flest mulige af vores brugere. Vores undersøgelser er ikke sjældent blevet brugt eller delt af større danske medier heriblandt TV2 og Jyske Vestkysten.

Herunder finder du en liste over udvalgte undersøgelser:

Du finder en fuld oversigt over alle undersøgelser lavet af Lånio.dk her: Undersøgelser fra Lånio.dk

Lånio.dk bruger eksterne eksperter til at verificere vores indhold

For at sikre kvaliteten af vores undersøgelser og indhold generelt bruger vi eksterne eksperter, til at verificere vores indhold. Eksperterne kan være professionelle finansielle rådgivere, undervisere, foredragsholdere i privatøkonomi eller investering og lignende.

Vores eksperter bidrager med deres ekspertise frivilligt og der er derfor ikke noget kommercielt samarbejde. Læs mere om vores eksterne eksperter samt de faste forfattere på Lånio.dk her: Forfattere og eksperter

Forbrugerrettigheder

For os er det vigtigt at du kender til dine rettigheder som forbruger og føler dig sikker omkring de økonomiske valg du foretager, nu og i fremtiden. Ved finansielle tjenester som lån har du en række rettigheder, som altså er vigtige at kende til, før du låner penge.

Vidste du fx at du har 14 dages fortrydelsesret fra indgåelsen af en låneaftale? Eller at ÅOP på markedsførte lån skal være under 25%? Eller at du har ret til en fuld tilbagebetalingsoversigt, hvor alle lånets omkostninger er inkluderet?

Vi opfordrer alle vores brugere til grundigt at læse om deres rettigheder her: Rettigheder som forbruger

Økonomiske begreber

I forbindelse med finansielle tjenester som lån, er der en lang række begreber, som er vigtige at kende til og forstå. Derfor kan du blive klogere på betydningen af de vigtigste begreber i forbindelse med privatøkonomi og lån. Du finder oversigten over lånebegreber her: Finansielle begreber

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejdede fra 2018 til 2023 med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Her har han skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.

Spørgsmål og svar

Hvordan virker Lånios koncept?

Lånios koncept gør det nemmere, hurtigere og mere overskueligt at låne penge online. Du udfylder kun én låneansøgning, hvorefter vi sætter bankerne i konkurrence om at give dig det bedste lån. Når du har modtaget dine nye lånetilbud, kan du nemt sammenligne og herefter vælge dét lån, som passer dig og din økonomi bedst.

Hvilke fordele giver Lånios koncept mig?

Hos Lånio har vi formidlet lån til vores brugere i mere end 6 år, og gjort det muligt at låne penge hurtigt på en simpel måde. I stedet for at udfylde et hav af låneansøgninger, udfylder du kun én hos Lånio, hvorfor du sparer en masse tid og besvær. Vi sætter bankerne i konkurrence om dig, så dit lån bliver så billigt som muligt. Vi kalder det: Lån penge smart.

Hvilken rente får jeg?

Lånio fastsætter ikke renterne, men vi viser dig bankernes minimum- og maksimumrente. Renten starter fra 3,49%, når du ansøger om lån på Lånio.dk. Det er udelukkende bankerne, der afgør hvilken rente, du får på dit lån. Hver bank behandler din låneansøgning individuelt og udarbejder et skræddersyet tilbud til dig ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Husk, at et lån ikke udelukkende består af renter, men også af andre gebyrer.

Hvad er ÅOP?

ÅOP står for lånets samlede årlige omkostninger i procent. Det betyder, at lånets ÅOP ikke kun inkluderer renter, men også andre gebyrer som etableringsgebyrer og administrationsomkostninger. Når du skal vurdere de lånetilbud, som Lånio indsamler til dig, bør du altid se på ÅOP’en.

Hvornår kan penge være på min konto?

Lånio står ikke for udbetalingen af pengene. Det gør Lånios banksamarbejdspartnere. Udbetalingen af pengene varierer således fra bank til bank men typisk står pengene på din konto indenfor 1-5 bankdage. Når du modtager lånetilbuddene fra bankerne, oplyses du om deres udbetalingstid - er en hurtigt udbetalingstid vigtigt for dig, kan du vælge den bank, der tilbyder dette.

Kan jeg låne selvom min økonomi er dårlig?

Lånio afgør ikke, hvorvidt din økonomi er god eller ej. Bankerne udarbejder individuelle lånetilbud ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Herefter vurderer bankerne, om de kan tilbyde dig et lån. Da du, med Lånios koncept, modtager flere lånetilbud, øger du dine chancer, for at få bevilget et lån. Chancerne for et lån øges desuden, hvis du har en medansøger.

Hvor meget kan jeg låne?

Gennem Lånios koncept kan du finde forbrugslån fra 10.000 kr. og helt op til 400.000 kr. Som tommelfingeregel kan du øge din chance for godkendelse, ved at ansøge om lån på maksimum 90 % af din årsindkomst.

Hvilke krav er der til mig som låntager?

Alle Lånios banksamarbejdspartnere stiller ikke nødvendigvis de samme krav til dig som låntager. Men du får selvfølgelig kun lånetilbud fra banker, der vil godkende dig. Nogle banker stiller krav til årlig indkomst for dig eller din husstand. Derudover figurerer følgende generelle krav:

  • Du må ikke være registreret i RKI
  • Du skal minimum være 18 år
Kan jeg samle mine lån?

Ved at vælge "samle eksisterende lån" når du skal angive låneformål i vores låneformular, kan du fortælle bankerne, at dit lån skal bruges til at indfri andre lån og dermed sænke dine samlede låneomkostninger. Det betyder dog ikke, at du udelukkende skal bruge pengene til at samle anden gæld. Eksempelvis kan du låne 40.000 kr. og angive, hvor stor andel af lånet der skal anvendes på indfrielse af eksisterende gældsposter.

Koster det mig noget at anvende Lånio?

Nej, det er 100 % gratis og uforpligtende at ansøge om online lån gennem Lånio. Desuden tillægges der ikke omkostninger på dit lån ved vores unikke koncept - dine lånevilkår vil være de samme som dem, du får tilbudt direkte på bankernes hjemmesider.

Hvor lav kan min ydelse blive?

Der er flere muligheder for at opnå en lav ydelse. Eksempelvis kan du i vores låneformular forlænge løbetiden, og dermed sænke den månedlige ydelse. Den månedlige ydelse fastsættes ikke af Lånio med af vores banksamarbejdspartnere ud fra dit ønskede lånebeløb, tilbagebetalingstid, renter og andre gebyrer.

Hvor lang er tilbagebetalingstiden?

Du kan ansøge om en tilbagebetalingstid på 1-12 år (12-144 måneder). Du kan således til dels selv bestemme, hvor lang tilbagebetalingstiden skal være. Der kan dog opstå situationer, hvor Lånios banksamarbejdspartnere tilbyder dig lån med enten længere eller kortere tilbagebetalingstid end ønsket.

Kan jeg tage et lån, hvis jeg har en beskyttet adresse?

Ja, det er muligt, men ikke anbefalet at have beskyttet adresse.

Det er muligt at optage et lån med adressebeskyttelse, men det er op til de enkelte banker, hvorvidt de tillader det eller ej. Oftest vil du blive bedt om at ophøre adressebeskyttelsen i den periode lånet ønskes eller benytte alternativ dokumentation. For at du kan modtage flest mulige lånetilbud og dermed få det billigste lån, anbefaler Lånio ikke at du har adressebeskyttelse i perioden lånet ønskes.

Hvordan tjener Lånio penge?

Når en bruger vælger at optage et lån gennem vores koncept, modtager Lånio en lille provision fra den valgte samarbejdspartner. Gennem Lånio.dks Lån Penge Smart-koncept er det muligt at få endnu lavere renter, da bankerne sættes i konkurrence med hinanden.

Kan jeg fortryde et lån?

Ja, det er til enhver tid muligt at fortryde et lån (kreditaftale). Bestemmelserne står i kreditaftalelovens §19, som skriver, at kan låntager fortryde en aftale om en finansieringsaftale inden for 14 dage.

Hvordan kan du få hjælp?

Har du behov for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på 52 10 50 24. Du kan også skrive en mail til kundeservice@laanio.dk, hvor du vil få svar inden for 24 timer. Dette gælder selvfølgelig ikke i weekender, der vender de tilbage til dig direkte på førstkommende arbejdsdag.

Vis mere

Vi er klar til at hjælpe

52 10 50 24 Chat med os
Åbningstider
Mandag–fredag:
09:00–17:00
Lørdag–søndag:
Lukket
? !