Privatøkonomi tips og guides

Opdateret: 11. april 2022

Tips, guides og hjælp til en bedre privatøkonomi

Har du det fulde overblik over din privatøkonomi? Har du styr på alle dine indtægter og udgifter? For mange danskere er svaret på disse spørgsmål desværre: Nej. Alt for mange danskere forbinder privatøkonomi med usikkerhed og dårlig samvittighed.

På Lånio.dk ønsker vi at vores brugere er klædt så godt på som overhovedet muligt, når de skal træffe valg om deres privatøkonomi. Derfor har vi samlet vores bedste privatøkonomi tips og guides, hvor du kan blive klogere på forskellige emner, der relaterer sig til din privatøkonomi.

Du finder også en række værktøjer og budgetter, som du kan bruge til at regne på forhold omkring din egen økonomi, ligesom vi har opbygget et en liste over vigtige begreber med fyldestgørende forklaringer, som alle kan forstå.

Privatøkonomi er et emne der både er omfattende og komplekst. Vi har forsøgt at gøre det nemmere for dig at blive klogere, og dermed i stand til at træffe de rigtige beslutninger for dig.

Værktøjer og budgetter

Vi ved at der ofte er langt mellem teori og praksis, og det gælder også emner indenfor privatøkonomi. Her finder du vores værktøjer, beregnere og budgetter som du kan bruge til at gøre din egen økonomi mere håndgribelig.

Låneberegner

Med vores beregner har du mulighed for lave flere scenarier, når du skal låne penge og se hvilket lån der passer bedst til din situation. De kan også bruges til at sammenligne lånetilbud og på den måde finde det bedste lån.

Låneberegneren udregner de vigtigste nøgletal og genererer en fuld oversigt over din tilbagebetalingsplan (amortisationsplan).

Med vores låneberegner har du mulighed for at downloade dine indtastede data som en excel-fil og det kan gemmes til senere. Du finder værktøjet her: Låneberegner med tilbagebetalingsplan.

Budgetter

Et af de vigtigste redskaber når du skal have overblik over din privatøkonomi er budgettet. Budgettet giver, når det er lavet rigtigt, et fuldt overblik over dine indtægter og udgifter og balancen mellem disse.

Det er når du laver et budget at du kan prioritere, hvad du gerne vil bruge penge på i fremtiden. Det er også ofte budgettet der gør dig bevidst om, hvad dine penge bliver brugt på nu og her er der for mange nogle overraskelser og åbenbaringer.

Du kan finde budgetskabeloner rundt omkring på nettet, eller fra vores liste herunder.

Guides om privatøkonomi

På Lånio.dk har vi mange års erfaring med finansielle services og guides om privatøkonomi i det hele taget. Du finder vores guides om forskellige emner - alt fra hvad du bør være opmærksom på når du køber bil til hvordan du forbedrer din kreditvurdering eller får styr på din gæld.

Herunder finder du en liste af udvalgte guides:

Du finder en fuld oversigt over alle guides her: Guides om privatøkonomi

Vores undersøgelser

På Lånio.dk foretager vi vores egne undersøgelser af forskellige emner som vi finder spændende og relevante for vores brugere. Derfor kan du fx finde ud af, hvor i din kommune der er størst risiko for at blive blitzet af fotovognen eller hvor stor en gæld og formue der er normalt for din aldersgruppe.

Vores undersøgelser spænder bredt og har ikke kun med økonomi at gøre, men altid med en vinkel der gør det relevant for flest mulige af vores brugere. Vores undersøgelser er ikke sjældent blevet brugt eller delt af større danske medier heriblandt TV2 og Jyske Vestkysten.

Herunder finder du en liste over udvalgte undersøgelser:

Du finder en fuld oversigt over alle undersøgelser lavet af Lånio.dk her: Undersøgelser fra Lånio.dk

Lånio.dk bruger eksterne eksperter til at verificere vores indhold

For at sikre kvaliteten af vores undersøgelser og indhold generelt bruger vi eksterne eksperter, til at verificere vores indhold. Eksperterne kan være professionelle finansielle rådgivere, undervisere, foredragsholdere i privatøkonomi eller investering og lignende.

Vores eksperter bidrager med deres ekspertise frivilligt og der er derfor ikke noget kommercielt samarbejde. Læs mere om vores eksterne eksperter samt de faste forfattere på Lånio.dk her: Forfattere og eksperter

Forbrugerrettigheder

For os er det vigtigt at du kender til dine rettigheder som forbruger og føler dig sikker omkring de økonomiske valg du foretager, nu og i fremtiden. Ved finansielle tjenester som lån har du en række rettigheder, som altså er vigtige at kende til, før du låner penge.

Vidste du fx at du har 14 dages fortrydelsesret fra indgåelsen af en låneaftale? Eller at ÅOP på markedsførte lån skal være under 25%? Eller at du har ret til en fuld tilbagebetalingsoversigt, hvor alle lånets omkostninger er inkluderet?

Vi opfordrer alle vores brugere til grundigt at læse om deres rettigheder her: Rettigheder som forbruger

Økonomiske begreber

I forbindelse med finansielle tjenester som lån, er der en lang række begreber, som er vigtige at kende til og forstå. Derfor kan du blive klogere på betydningen af de vigtigste begreber i forbindelse med privatøkonomi og lån. Du finder oversigten over lånebegreber her: Finansielle begreber