Hvordan beregnes renter på lån?

Forstå finansielle koncepter hurtigt og nemt.

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 2 min.
Opdateret: 19. maj 2023

Alle der prøvet at låne penge er formentlig bekendt med begrebet rente og har en forståelse af, hvad der er en høj rente eller en lav rente, i forhold til den pågældende finansieringsaftale.

Men hvordan beregnes renten på lån og hvad er afgørende for om du får tilbudt en høj eller lav rente på dit lån. Det kan du blive klogere på her.

Herunder har vi samlet de 6 vigtigste faktorer, der har indflydelse på, hvordan din rente bliver beregnet:

  • Din kreditvurdering: Banken foretager en obligatorisk kreditvurdering af dig og din økonomi og denne er afgørende for om du kan godkendes til lån og i så fald, til hvilke vilkår. Jo bedre en kreditvurdering du får jo bedre en rente vil du blive tilbudt.
  • Lånetype: Den type lån, du ansøger om, kan også påvirke renten. For eksempel har sikrede lån som realkreditlån og billån typisk lavere renter end usikrede lån som kreditkortgæld eller privatlån.
  • Samfundsøkonomiske forhold: Renterne påvirkes også i høj grad af samfundsøkonomiens tilstand. Således har forhold som inflation, samt udbud og efterspørgsel en direkte effekt på renterne både nationalt og internationalt.
  • Lånets størrelse: Alt andet lige, vil et større lånebeløb betyde en lavere rente. Det skyldes at du betaler rente af et større beløb og banken dermed har større indtjening end fra renterne på et mindre beløb.
  • Lånets løbetid: Som udgangspunkt har lån med lang løbetid en lavere rente end lån med kort. Det skyldes at du er kunde i banken i flere år og betaler renter over en længere periode.
  • Bankens udlånspolitik: Bankerne vælger selv, hvordan de vil sætte renten indenfor rimelighedens og lovgivningens rammerTroværdig kildeRetsinformationRetsinformation.dk er indgangen til det fælles statslige retsinformationssystem, der giver adgang til alle gældende love, bekendtgørelser og cirkulærer m.v.Åbn kilde . Balancen for bankens rentefastsættelse vil derfor være mellem indtjening på lånet og at være konkurrencedygtige. Det er vigtigt at undersøge markedet for lån og sammenligne tilbud fra flere banker for at sikre, at du får den bedst mulige pris.

Kan jeg forhandle mig til en lavere rente?

Selvom det er banken eller den pågældende låneudbyder der bestemmer renten, er der en række ting du kan gøre, for at få renten så langt ned som muligt.

Et eksempel herpå er at forhandle om renten. Låner du penge i din lokale bank, kan du tage en snak med din bankrådgiver og forsøge at forhandle renten ned, fx ved at stille sikkerhed.

Få den laveste rente:

  • Stil sikkerhed for lånet
  • Sammenlign lånetilbud fra flere banker
  • Lån penge med en medansøger
  • Saml dyr gæld i et samlelån

Ved lån online kan du sammenligne tilbud fra flere banker og på den måde finde det billigste lån på markedet. Har du flere lån, kan du desuden opnå en lavere rente ved at samle dem i ét samlet lån.

Derudover kan du ansøge om lån med en medansøger som fx en samlever, ven eller familiemedlem. Når du bruger en medansøger vil banken kreditvurdere på baggrund af jeres begges økonomi. Derfor øger du både din chance for at blive godkendt markant, men også for at blive tilbudt de bedst mulige lånevilkår.

Andre spørgsmål om lån

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejdede fra 2018 til 2023 med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Her har han skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.