Hvad er ydelsen på et lån?

Forstå finansielle koncepter hurtigt og nemt.

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 2 min.
Opdateret: 19. maj 2023

Den månedlige ydelse er det beløb som du hver måned skal betale tilbage til den kreditor du vil låne penge ved. I langt de fleste tilfælde vil der være tale om en månedlig ydelse, selvom det også er muligt at betale kvartalvis.

Betingelserne for lånets ydelse er en del af den aftale, som de to parter er blevet enige om, og således en betalingsordning, der garanterer tilbagebetaling af lånebeløbet plus renten og øvrige omkostninger. Den månedlige ydelse er svarer således til din samlede tilbagebetaling divideret med lånets løbetid i måneder.

Om månedlig ydelse..

Den månedlige ydelse er det beløb du skal betale tilbage hver måned.

Det er altså dét beløb du skal kunne trække ud af dit rådighedsbeløb, for at have råd til at låne pengene.

Hvis en person f.eks. låner 50.000 kr. til en årlig rente på 10% og indvilliger i at betale hele beløbet inden for 4 år (48 måneder), dækker den månedlige ydelse både hovedstol, renter og øvrige omkostninger af dette lån. Hver rate mindsker det samlede beløb, som låntageren skal tilbagebetale, og hvis der ikke indgås nye aftaler mellem de to parter, bør denne periode ikke overstige den aftalte betalingsperiode. Så i dette eksempel er der tale om 48 måneder og 48 afdrag.

Hvad er forskellen på afdrag og ydelse?

I forbindelse med tilbagebetaling af lån, bliver begrebet "afdrag" ofte forvekslet med ydelse. Der er dog en væsentlig forskel på de to begreber, som er vigtig for dig at kende til, når du vil låne penge.

Et afdrag udgør udelukkende den del af ydelsen, som er tilbagebetaling af lånebeløbet, hvorimod ydelsen også inkluderer låneomkostninger. Afdrag udgør derfor en del af den månedlige ydelse.

Ved afdragsfrie lån er den månedlige ydelse således udelukkende låneomkostninger, dvs. at det beløb du skylder ikke bliver mindre. Du afdrager således ikke på din gæld, men betaler blot omkostninger for at have pengene til udbetalt.

Dét skal du vide om tilbagebetaling af lån

  • Du betaler en månedlig ydelse(i få tilfælde kvartalvis) på alle slags lån omend det er et privatlån eller erhvervslån. Som en låntager er det vigtigt at du tilbagebetaler planmæssigt og til tiden, da der ellers kan løbe flere omkostninger på lånet.
  • Eksempler på lån med månedlig ydelse er bl.a. boliglån, lån uden sikkerhed, billån, privatlån, studielån og samlelån.
  • Hvis du ikke er i stand til at tilbagebetale et afdragsfrit lån uden at aftale alternative vilkår med din låntager, vil du automatisk være i restance. Det betyder, at du mister din sikkerhedsstillelse, hvis lånet er sikret, og at du kommer i RKI, hvis lånet er usikret

Disse forhold afgør din månedlige ydelse

De vigtigste forhold, der har indflydelse på din månedlige ydelse er:

Jo længere tilbagebetalingsperioden er, jo mindre er beløbet skal du betale om måneden. omvendt betyder en længere tilbagebetalingsperiode også, at lånets samlede omkostninger, som du skal betale tilbage til långiveren bliver større.

Husk på, at du som låntager normalt også betaler andre gebyrer, såsom oprettelsesgebyrer, betalingsgebyrer, indfrielsesgebyrer og lignende.

Andre spørgsmål om lån

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejdede fra 2018 til 2023 med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Her har han skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.