A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 6 min.
Opdateret: 09. januar 2024

Lånio logoDerfor har mere end 150.000 danskere tillid til Lånio

Vores mission er at hjælpe dig med at træffe klogere finansielle beslutninger. Selvom vores service er gratis, bliver vi kompenseret af vores samarbejdspartnere, hvis du optager et lån, du har ansøgt gennem os. Uanset hvad er vores guides, information og kundeservice alt sammen designet til at tilbyde troværdig hjælp til dig for at du kan træffe det bedste valg til dine behov. Læs mere om hvordan vi tjener penge og vores redaktionelle integritet.

Hvad er et byggelån?

Et byggelån er et lån ved enten realkreditinstitut eller bank, som kan bruges til at finansiere et nyt byggeri eller renovering af eksisterende bolig. Det kan både være til nybyg, en tilbygning, udskiftning af tag eller noget helt fjerde.

Så længe der er tale om en forbedring af din bolig eller have, kan det defineres som et byggelån. Derfor kan byggelånet nemt forveksles med et boliglån, som ofte tages i forbindelse med køb af ny bolig og begge lån kan da også bruges til samme formål.

Hvordan fungerer byggelån?

Et byggelån fungerer sådan, at du indgår en låneaftale omkring et givent beløb, som du herefter får til udbetaling og kan bruge til det du har brug for - ligesom ved et almindeligt privatlån. Et byggelån kan også være en kredit som banken stiller til rådighed, men hvor du kun betaler for det beløb du hæver.

Det kan eksempelvis være at du har en byggekredit på 500.000 kr. men i øjeblikket kun har brug for de 100.000 kr. Her vil du kun betale omkostninger for de 100.000 kr. indtil du får brug for flere penge og det er således en mere fleksibel låneform som er fordelagtigt, hvis ikke du skal bruge det fulde beløb fra starten.

Byggelån i friværdi

Den logiske valg når det kommer til byggelån, vil være at låne i din friværdi. Det skyldes at et realkreditlån oftest er billigere end et banklån og du derfor formentlig kan spare penge, når du låner penge i din friværdi. Det kræver dog at du naturligvis har friværdi at kunne låne i, og også at du får et møde med banken angående dine planer og kapitalbehov.

Som udgangspunkt kan du belåne din bolig op til 80% af dets værdi som et realkreditlån, hvis din gældsfaktor tillader det. Har du lånt mindre end 80% vil differencen svare til din friværdi og altså det beløb du kan låne. Har du et hus til 2.000.000 kr. og et realkreditlån på 1.500.000 kr. er huset belånt til 75%. Dvs. at din friværdi er 5%, hvilket betyder at du formentlig kan låne 100.000 kr. i din friværdi som et byggelån.

Fordele ved byggelån hos realkredit
  • Gode lånevilkår, hvis du har friværdi
  • Lånet er samlet hos én kreditor frem for flere
  • Rådgivning fra realkreditinstituttet som kender din situation

Byggelån som banklån

Har du ikke friværdi i boligen eller ønsker du en hurtig proces og mulighed for byggekredit, kan du ansøge om et byggelån hos en bank i stedet. Det kan være din egen private bank, eller du kan få et tilbud på byggelån fra flere andre banker.

Vigtigst af alt er det, at du undersøger markedet og sammenligner dine muligheder, så du ender med det billigste byggelån til din situation. På Lånio.dk kan du med én låneansøgning modtage tilbud på byggelån fra flere førende banker og nemt vælge det bedste lån for dig.

Fordele ved byggelån hos banken
  • Kort proces og pengene udbetalt indenfor få dage
  • Mulighed for kredit så du først betaler når du hæver
  • Du bestemmer selv hvad du vil låne til

Hvad koster et byggelån?

Det koster fra 2.119 - 2.546 kr. om måneden at låne 200.000 som et byggelån, med en løbetid på 10 år og en rente mellem 4,6% - 9%.

Lånets ÅOP er mellem 5,09% og 9,5% og inkluderer stiftelsesomkostninger på 1% af lånebeløbet svarende til 2.000 kr. samt et betalingsgebyr på 25 kr.

Når lånet er fuldt tilbagebetalt, vil de samlede kreditomkostninger ende på mellem 54.287 kr. og 105.474 kr. afhængigt af hvilke konkrete lånevilkår du bliver tilbudt på dit byggelån.

Repræsentativt eksempel på byggelån

Samlet kreditbeløb200.000 kr.
Løbetid (mdr.)120 mdr.
Månedlig ydelse2.119 - 2.546 kr.
Variabel deb. renteMin. 4,6% – Max. 9%
ÅOPMin. 5,09% – Max. 9,5%
Stiftelsesomk.2.000 kr.
Andre gebyrer25 kr. pr. md.
Samlede kreditomk.54.287 – 105.474 kr.
Samlet tilbagebetaling254.287 – 305.474 kr.
Byggelån eksempel

*Eksemplet er kun vejledende. Det er muligt, at du vil få tilbudt andre lånevilkår.

Beregn alle omkostninger med vores byggelån beregner

Ønsker du at regne på forskellige scenarier for byggelån kan du bruge vores låneberegner. Her kan du indtaste forskellige lånevilkår og beregne alle lånets omkostninger nemt og hurtigt.

Låneberegneren giver dig fuldt overblik over alle dine omkostninger, både totalt for perioden samt måned for måned. Du får desuden en fuld tilbagebetalingsplan og kan gemme og downloade alle dine beregninger som en excel-fil.

På den måde kan du nemt regne på, hvad din privatøkonomi kan bære at låne, samt hvor meget du vil vil sidde for hver måned. Låneberegneren er universel og fungerer også til indskudslån, billån, samlelån og de fleste andre lån.

Hvad er renten ved byggelån?

Renten på byggelån starter fra 3,49%, når du ansøger om byggelån gennem Lånio.dk.

Husk at den endelige rente altid vil afhænge af en individuel kreditvurdering, som bankerne foretager af din økonomi før du kan låne penge.

Hvad kan et byggelån bruges til?

Et byggelån kan bruges til alle forbedringer ved din bolig eller have. Alt fra renoveringsprojekter som eksempelvis nye vinduer og døre, til nye tilbygninger som et anneks eller en udestue.

Herunder har vi samlet en række af de typiske formål som danskerne optager byggelån til:

Det er kun fantasien der sætter grænser for, hvilke projekter du kan indfri med et byggelån. Det vigtigste er at finder ud af, hvor meget dit projekt koster, så du efterfølgende kan finde det bedste byggelån.

Hvordan finder jeg det billigste byggelån

Du finder de billigste byggelån, når du undersøger markedet og sammenligner flere lånetilbud. Nogle danskere har tendens til at vælge det første lån de får tilbudt, men der kan være mange tusinde kroner til forskel, mellem det dyreste og billigste.

På Lånio.dk kan du indhente flere tilbud på byggelån fra førende banker, som ved de er i konkurrence om dig som kunde. Det betyder at du kan være sikre på, at de gør deres absolut bedste for at leverere et konkurrencedygtigt tilbud. Du kan også ansøge om et lån med en medansøger, hvilket markant øger dine chancer for at modtage tilbud fra alle banker på vores site.

Når du har modtaget dine tilbud på byggelån kan du nemt vælge de billigste, godkende med MitID, og have pengene på din konto inden for få dage.

Få tilbud på byggelån Det tager kun 2 minutter!
Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejdede fra 2018 til 2023 med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Her har han skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.