A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 9 min.
Opdateret: 04. december 2023

Lånio logoDerfor har mere end 150.000 danskere tillid til Lånio

Vores mission er at hjælpe dig med at træffe klogere finansielle beslutninger. Selvom vores service er gratis, bliver vi kompenseret af vores samarbejdspartnere, hvis du optager et lån, du har ansøgt gennem os. Uanset hvad er vores guides, information og kundeservice alt sammen designet til at tilbyde troværdig hjælp til dig for at du kan træffe det bedste valg til dine behov. Læs mere om hvordan vi tjener penge og vores redaktionelle integritet.

Få flere tilbud på et afdragsfrit lån eller lån med afdragsfirhed

Har du længe gået og undret dig over hvad et afdragsfrit lån egentlig er, og ligeså hvordan dette fungerer? Måske du ofte har overvejet at tage et sådant lån og har i den forbindelse spekuleret over dets fordele og ulemper. Uanset hvilke tanker du har gjort dig om et afdragsfrit lån, giver vi dig her en komplet oversigt over alt, du har behov for at vide, inden du optager dette lån.

Et afdragsfrit lån betyder kort sagt, at du kan undgå at afdrage på dit lån i en selvvalgt periode på op til 10 år. Derved slipper du altså for den månedlige ydelse, du ellers normalt skal betale, når du optager et lån i banken. Derfor giver et afdragsfrit lån dig muligheden for kun at betale renter og bidrag i en periode, du helt selv vælger.

Det giver dig derfor luft i økonomien, og åbner muligheden for at bruge dine penge et andet sted, hvor de måske er mere tiltrængt. Om det måtte være til at betale ekstra af på en dyr bankgæld, du tidligere har stiftet, din pensionsopsparing eller en helt tredje ting, så kan et afdragsfrit lån have dets fordele for dig og din økonomi.

Hvad er et afdragsfrit lån?

Som tidligere beskrevet er et afdragsfrit lån et slags lån, der tillader dig kun at betale renter og bidrag i en selvvalgt periode. Denne selvvalgte periode kan være op til 10 år og repræsenterer en periode, hvor du slipper for at afdrage på lånet. Efter denne periode skal du dog begynde at afdrage på dit lån.

afdragsfrit lån

Lån med afdragsfrihed

Der findes adskillige lån og ved mange af disse, tilbydes muligheden for at låne med afdragsfrihed. Hver mulighed kommer med hver deres forbehold, fordele og ulemper. Det er derfor vigtigt at have et overblik over de forskellige muligheder, inden du optager et lån med afdragsfrihed. Det mest populære eksempel, er et realkreditlån med afdragsfrihed.

Dog kan du eksempelvis også optage et billån med afdragsfrihed. Dette er ikke så populært, men fremkommer stadig som en mulighed, såfremt du har et ønske om dette. Læs mere om billige billån her.

Derudover kan du også optage et forbrugslån, hvor du kan undgå at afdrage i en periode. Den afdragsfrie periode vil dog oftest kun være i to måneder og i nogle tilfælde med det forbehold, at du forinden har afdraget på dit lån i et år.

Ønsker du at vide mere om dette lån, kan du eventuelt læse mere om forbrugslån og samlelån her på siden.

Som tidligere nævnt er et realkreditlån med afdragsfrihed det mest velkendte eksempel. Et realkreditlån minder lidt om et boliglån, da de begge bruges til at finansiere et boligkøb. Skal du eksempelvis købe en bolig, vil det typisk finansieres således:

  • 5% af boligens pris i udbetaling
  • 15% af boligens pris som boliglån
  • 80% af boligens pris som realkreditlån

Hvis du ønsker at læse mere om lån til bolig, kan du her på siden også læse om boliglån og indskudslån.

Ønsker du optage et realkreditlån har du som regel 3 muligheder, som listes i nedenstående afsnit.

afdragsfrit lån i dag

Fastforrentet lån

Et fastforrentet lån fungerer således, at du oftest betaler af på dit lån med en fast rente i en selvvalgt periode. Dette vil typisk være mellem 10-30 år. Fordelen er selvsagt, at din rente forbliver den samme i hele lånets løbetid. Det giver dig derved en vis sikkerhed i, at du først og fremmest kan regne med, hvad du hver måned skal betale. Derudover sikrer denne også, at selvom markedsrenten stiger, forbliver din rente den samme.

Derimod:

Ligger der en ulempe i, at den månedlige ydelse vil være højere end ved andre lånetype. Ligeså vil du heller ikke få noget ud af det, hvis markedsrenten skulle falde, da et fastforrentet lån naturligvis har fast rente.

Du kan optage et fastforrentet lån med afdragsfrihed. Hvilket giver dig muligheden for ikke at afdrage på dette lån i op til 40 terminer – altså 10 år. Løbetiden på dette lån vil oftest være mellem 15 og 30 år, hvori du frit kan vælge hvilke terminer, der skal være afdragsfrie.

Rentetilpasningslån

Et rentetilpasset lån fungerer modsat ovenstående lånetype ligesom et lån med variable rente. Her tilpasses din rente efter markedsrenten og vil oftest have en løbetid på 4-30 år.

Dette lån kan du finde i forskellige former, eksempelvis som F-lån, hvor renten altså bliver fastsat hver 1., 3. eller 5. år, også kaldet F1, F3 og F5 lån. Derudover findes der også et kort rente lån, hvor renten fastsættes en gang hvert halve år. Udover disse to findes ligeså P-lån, T-lån samt renteloft-lån.

Du kan læse mere om de forskellige former for rentetilpasningslån på Forbrugerrådet Tænk her.

Derfor:

Er det gode ved denne lånetype, at den typisk vil have en billigere månedlig ydelse. Ligeså vil du nyde godt af det, når markedsrenten falder, da din rente vil falde i takt med denne. Hvorimod ulempen forekommer, hvis markedsrenten stiger, da dette selvsagt vil få renten på dit lån til at stige.

Ligesom ved et fastforrentet lån, kan du også optage et rentetilpasningslån med afdragsfrihed. Ved dette har du ligeså mulighed for opnå afdragsfrihed i op til 10 år. Forskellen på førnævnte lånetype og dette er derimod, at perioderne hvor du kan slippe for at afdrage følger årets kvartaler og minimum er 3 måneder.

Hvis du gerne vil vide mere om realkreditlån og dets forskellige muligheder, kan du læse mere om dette på Mikonomi.dk.

Underskriv lån med afdragsfrihed

Afdragsfrit lån

Som det allerede er blevet beskrevet, er et afdragsfrit lån et slags lån, hvor du slipper for at afdrage i en periode, og derved betaler du kun renter og bidrag. I nedenstående afsnit vil denne lånetypes fordele og ulemper blive uddybet.

Hvilke fordele og ulemper er der ved et afdragsfrit lån?

Som ved alt i denne verden vil du, når du tilvælger noget, fravælge noget andet. Derfor er der ved et lån med afdragsfrihed både fordele og ulemper, som du bør tage med i betragtning inden optagelsen af et sådant lån.

Fordele:

Fordelen ved et afdragsfrit lån er, at det i høj grad giver dig fleksibilitet i din økonomi. Dette giver dig et pusterum til at bruge pengene et sted, hvor der er et større behov for dem. Du kan eksempelvis få råd til at tilbagebetale andre dyrere lån.

Ønsker du eksempelvis at købe en bolig, vil 80% består af et realkreditlån og 15% af et boliglån. Optager du et realkreditlån med afdragsfrihed og bruger de 10 år, hvor du har afdragsfrihed, til at betale af på dit boliglån, kan dette være en fordel.

Oftest vil renten på et boliglån nemlig være højere end på et realkreditlån, og derfor gælder det om at tilbagebetale dette hurtigt. At du slipper for at afdrage på dit realkreditlån i denne periode gør, at du kan bruge flere ressourcer på at tilbagebetale boliglånet.

Ulemper:

Afdragsfrihed virker i sig selv som et meget positivt ord, så hvilke ulemper kan der dog være? Faktisk forekommer der en del ulemper, hvis ikke et afdragsfrit lån bliver brugt med omtanke.

En af disse er, at din månedlige ydelse vil stige en del, når den afdragsfrie periode slutter. Under denne periode bliver hovedstolen selvsagt ikke mindre, da du ikke betaler af på lånet, og derfor vil du i sidste ende have en kortere periode at tilbagebetale beløbet i. Dette resulterer altså i, at du i perioden efter det afdragsfrie låns udløb skal betale et højere afdrag.

Ligeså vil renten typisk være højere, da du betaler renter af den fulde hovedstol. Hvorimod du med et lån, hvor du hver måned afdrager et beløb, mindsker hovedstolen, hver gang du betaler af på det. Derudover er der oftest højere gebyrer og bidragssatser end ved lån, hvor du har en fast månedlig ydelse.

Derfor:

Kan et lån med afdragsfrihed være en fordel, så længe du benytter det med omtanke. Hvis du eksempelvis benytter pengene, du sparer i den afdragsfrie periode til afvikling af en anden gæld, investerer pengene eller sætter en del af dem ind på en opsparing, kan et afdragsfrit lån være en god ide for dig. Hvis du derimod bruger pengene på generelt forbrug eller lignende, bør du muligvis overveje andre muligheder.

afdragsfrit lån

Kan man forlænge et afdragsfrit lån?

Det er muligt at forlænge et afdragsfrit lån, såfremt dit lån udgør mindre end 80% af dit hus’ værdi. Er lånet mindre end dette, har du muligheden for at forlænge det med yderligere 10 afdragsfrie år. Dette er dog langt fra tilfældet hos alle, og derfor tilbyder realkreditinstitutterne også en række muligheder til dem, hvis lån er højere end 80% af husets værdi.

  1. Har du taget et lån med en samlet løbetid på 30 år, hvoraf 10 af disse år er afdragsfrie. Derved er din ene mulighed naturligvis at færdiggøre denne og afdrage i de næste 20 år. Ved denne løsning vil din ydelse stige meget, da du pludselig skal til at afdrage på lånet og har en kortere periode til at tilbagebetale dette på.
  2. Du kan derimod også vælge at omlægge dit lån til et 30-årigt lån, hvor du afdrager på lånet i 30 år. Også her vil ydelsen selvsagt stige meget, men du vil derimod have 10 år længere til at tilbagebetale lånet end ved førnævnte løsning.
  3. Til slut kan du også vælge at omlægge dit lån til et nyt lån med afdragsfrihed. Med denne løsning udskyder du at afdrage yderligere på din gæld.

Du opfordres dog altid til at tage kontakt til dit realkreditinstitut. De vil kunne give dig vejledning baseret på din økonomiske situation, og vil foreslå den mest optimale løsning til dig.

Hvad koster et afdragsfrit lån?

Er du i tvivl om, hvad et afdragsfrit lån i sidste ende kommer til at koster, kan du her se et eksempel på et afdragsfrit låns reelle pris. Ønsker du eksempelvis at købe en bolig til 4 millioner, kan dette finansieres på følgende måde:

  • 5% i udbetaling, svarende til 200.000 kr.
  • 15% som boliglån, svarende til 600.000 kr.
  • 80% som realkreditlån, svarende til 3.200.000 kr.

Optager du herefter et fastforrentet obligationslån gennem Realkredit Danmark, skal du derved låne 3.200.000 kr. Optager du lånet med en løbetid på 30 samt 10 års afdragsfrihed, vil din pris komme til at se ud som det er illustreret i nedenstående tabel.

Afdragsfrit lån - eksempel
LåneparametreLåneværdier
Lånebeløb3.200.000 kr.
Løbetid30 år
Afdragsfrihed10 år
Årlig rente2%
Stiftelsesomkostninger64.000 kr.
ÅOP3,24%
Samlet tilbagebetalingsbeløb4.979.439 kr.

*Eksemplet er kun vejledende. Uden beregning af ekstra omkostninger. Det er muligt, at du vil få tilbudt andre lånevilkår.

Ovenstående viser et afdragsfrit låns beregning i forhold til pris ved at tage udgangspunkt i et realistisk låneeksempel. Dette betyder, at du i de 10 år har udgifter svarende til de 64.658 kr. i form af stiftelsesomkostninger. Derudover skal du betale 2% i renter af de 3.200.000 kr. svarende til 64.000 kr. om året og først efter de 10 år skal du begynde at afdrage.

Ønsker du at optage et lån og samtidigt få præcise priser på dette lån? Så kan du her på siden udfylde én låneansøgning og få tilbud på et lån med nøjagtige priser, baseret på dine oplysninger.

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Kommunikationsspecialist og skribent
Signe arbejdede som kommunikationsansvarlig på Lånio.dk. Hun fokuserer især på privatøkonomi og laver blandt andet indhold til blog såvel som sociale medier. Hun er i særlig grad optaget af at gøre komplicerede finansielle begreber nemmere at forstå. Signe er uddannet på Københavns Universitet har medvirket som paneldeltager indenfor crowdlending og blogger desuden også hos IVÆKST.
Medforfattere:
Camilla Kruuse