Undersøgelse: Her stod fotovognene mest i din kommune

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 5 min.
Opdateret: 09. november 2022
Indholdsfortegnelse: Fotovogne i Danmark

Sommerferie i Danmark? Her skal du passe på fotovogne

Denne sommer forventes der ekstra tryk på de danske veje, når feriedestinationen i år, for mange danskere, hedder Danmark. Men hvor skal du holde ekstra øje med fotovognene? I vores kort nedenfor kan du se, hvilke veje i hver kommune, hvor der er størst chance for at finde en fotovogn.

Lånio.dk har fået aktindsigt i Rigspolitiets data fra 2019 omhandlende automatiske fartkontroller (ATK-hastighedskontroller), herunder både fotovogne og stærekasser. Skal du ud på de danske veje i sommerferien, så læs nærmere om, hvor du skal passe på.

På Lånio.dk kan du nemt sammenligne lånetilbud fra flere banker. Her kan du få lånetilbud på billån og billån uden udbetaling. Du kan også læse vores store test af Danmarks billigste billån.

Ønsker du at bruge kortet, kan du kopiere nedenstående kode:

Hent koden til kortet her
<iframe title="Fartb&oslash;der fra fotovogne i danske kommuner 2019" aria-label="Denmark municipalities choropleth map" id="datawrapper-chart-4l0is" src="//datawrapper.dwcdn.net/4l0is/4/" scrolling="no" frameborder="0" style="width: 0; min-width: 100% !important; border: none;" height="367"></iframe><p style="font-style: italic; font-size: 10px; color: black;">Kilde: <a href="https://www.Lånio.dk" target="_blank" style="font-style: italic; font-size: 10px; color: black;">Lånio.dk</a></p>

Herover kan du se, hvor i Danmark fotovognene oftest blitzede fartglade bilister sidste år. Københavns Kommune er kommunen med den højeste andel af fartbøder med hele 40.319 bøder, hvilket svarer til 61 mio. kr. Slagelse Kommune kommer på andenpladsen med 31.262 bøder, hvilket svarer til 40 mio. kr., og på tredjepladsen ligger Aalborg Kommune med 20.768 bøder fordelt ud over 30 mio. kr.

Antal bøder i hver kommune

Herunder finder du den samlede data over fotovogne. Du kan se, hvor der blev udskrevet flest fartbøder i hver kommune, samt hvor stort et bødebeløb det har resulteret i.

De veje, hvor fotovognene oftest blitzede bilister, var:

  • Vestmotorvejen, Slagelse - 25.825 bøder, 33 mio. kr.
  • H.C. Andersens Boulevard, København - 16.264 bøder, 26 mio. kr.
  • Fynske Motorvej, Middelfart - 8.881 bøder, 12 mio. kr.

Fotovognene og stærekasserne placeres ofte på veje, hvor danskerne trykker speederen lidt for meget i bund, og det giver pote: Der blev sidste år udskrevet fartbøder for 777 mio kr. på landsplan, hvilket svarer til hele 8 mio kr. pr. kommune.

Vi har derudover udregnet, hvor den gennemsnitlige bødestørrelse har været højest i landet. I Herlev Kommune, har bøderne været størst. Her lyder den gennemsnitlige bøde på 2.721 kr., hvorimod Lyngby-Taarbæk Kommune har den laveste gennemsnitlige bødestørrelse på kun 1.309 kr.

Fart er den største dræber i trafikken, hvilket er årsagen til, at politiet forsøger at forebygge fartrelaterede uheld med kontroller. Danskerne kørte til gengæld pænere i 2019, end de gjorde i 2018 - det resulterede i 508.036 bøder, hvilket er en nedgang på 6,78% sammenlignet med 544.974 udskrevne bøder i 2018.

Flest bøder givet i byzoner

En af de faktorer, der især betyder noget for, hvordan bøderne fordeles, er hastighedszonerne. 46%, dvs. næsten halvdelen, af alle bøder blev udskrevet i byzoner v. 50 km/t.

Det betyder også, at danskerne i høj grad kører for stærkt i byerne, hvor det især kan være farligt. Årsagen er, at bykørsel kræver en høj agtpågivenhed i forhold til bløde trafikanter og tæt trafik.

sådan fordeles bøderne i 2019

Sammenligner man fotovogne og stærekasser, kunne man fristes til at tro, at stærekasserne ville uddele langt flere bøder, da de står på faste strækninger og kan blitze hele tiden. Noget tyder dog på, at fotovognenes overraskelsesmoment har en god effekt, når der skal fanges fartsyndere.

Samlet set har fotovogne på landsplan uddelt 440.649 bøder for i alt 668.581.000 kr., hvorimod stærekasserne “kun” har uddelt 67.387 bøder for i alt 107.955.000 kr. Fotovognene har stået for 86% af den samlede bødesum i Danmark.

Derudover endte 126 sager med en bøde på 9.500 kr., hvilket betyder en ubetinget frakendelse af kørekortet. Der er dog formentlig flere, der har måttet aflevere kørekortet, f.eks. hvis bilisten i forvejen har klip i kortet.

Stærekasser i Danmark

ATK-indsatsen blev øget, da der i 2018 blev opsat 20 stærekasser11 trafikerede strækninger på tværs af landet. Disse stærekasser står fast på udvalgte strækninger, og kan altså blitze fartsyndere døgnet rundt.

Overraskende nok, har stærekasserne givet væsentligt mindre i bødekassen end de mobile fotovogne. Du kan se strækningerne herunder.

Her er stærekasserne placeret i Danmark

Du kan herunder se, hvor stor en bødesum de forskellige stærekasser har udløst. Stærekassen på Vilsundvej havde flest fotograferinger, faktisk hele 11.912 gange med en samlet bødesum på knap 19 mio. kr. Modsat har stærekassen på Gaabensevej kun fotograferet 1498 gange, hvilket giver en samlet bødesum på 2,7 mio kr.

I alt har stærekasserne på landsplan blitzet 67.387 gange for 108 mio kr.

Sådan er undersøgelsen lavet

Undersøgelsen er lavet på baggrund af data om Politiets ATK-indsats for hele 2019, som Lånio.dk har fået aktindsigt i fra Rigspolitiet. Alle tal i undersøgelsen er derfor fra Rigspolitiets egne statistikker.

I datasættet har vi blandt andre haft følgende variable:

  • Kommune
  • Vejnavn
  • Kontrolmetode
  • Tilladt hastighed
  • Antal bøder
  • Bødesum.

Datasættet inkluderer både fotovogne og såkaldte stærekasser, som står permanent 11 forskellige steder i landet. Vær opmærksom på, at bødesum er et udtryk for den samlede værdi af registrerede fartovertrædelser fra fotovogne og er ikke nødvendigvis samme beløb, som statskassen modtager.

Vær opmærksom på, at kommunerne Læsø, Samsø og Fanø ikke er inkluderet i undersøgelsen, da disse ikke har været omfattet af politiets ATK-indsats i 2019 og derfor ikke er i datasættet.

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejdede fra 2018 til 2023 med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Her har han skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.