I disse kommuner kan det bedst betale sig at bygge nyt hus

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 6 min.
Opdateret: 09. november 2022

I hvilke kommuner er det mest attraktivt at bygge nyt hus?

I de første måneder på året er salget af byggegrunde steget med 434% siden 2012. Derfor har vi på Lånio.dk valgt at undersøge, hvor det er mest attraktivt at bygge nyt. Det har vi gjort ved at kigge nærmere på følgende:

  • Gennemsnitspris på et etableret hus
  • Byggepris for et nyt hus på 167 kvm
  • Antallet af byggegrunde til salg i kommunen

Ved at finde den gennemsnitlige kvadratmeterpris på et etableret hus og trække prisen på et nybygget hus fra, viser vi hvad du har til rådighed til at købe byggegrund for. Vi sammenholder beløbet med antallet af byggegrunde til salg i kommunerne og giver en samlet score i kortet nedenfor.

Afslutningsvis kan du se, hvilke ekstra udgifter der er ved at bygge et hus. Dette indlæg henvender sig derfor både til dig, der vælger at bygge selv og til dig, der får en virksomhed til at bygge huset. I kortet herunder kan du derfor også finde frem til, hvor meget du evt. skal finansiere gennem byggelån.

Eksempel: I Aalborg Kommune er gennemsnitsprisen på et 167 kvm hus 2.730.116 kr. Trækkes prisen på et nybygget hus i Jylland på 167 kvm fra (1,73 mio. kr.), viser vi hvad dit beløb til rådighed er til køb af byggegrund (991.116 kr.). Denne pris sammenholder vi med antallet af byggegrunde til salg i kommunen og giver en samlet score i vores kort. Se pointsystem her.

*Al data er indsamlet d. 28/8, og forholdene kan ændre sig, i takt med at der bliver købt, solgt og sat byggegrunde til salg i kommunen.

Ønsker du at benytte det interaktive kort, kan du blot kopiere denne kode:

Få link til kortet her
<iframe title="Hvor kan det betale sig at k&oslash;be en byggegrund?" aria-label="Denmark municipalities choropleth map" src="//datawrapper.dwcdn.net/db55S/4/" scrolling="no" frameborder="0" style="border: none;" width="100%" height="400"></iframe><br /><em>Udarbejdet af <a rel="noopener" href="https://www.xn--lnio-qoa.dk/" target="_blank">Lånio.dk</a></em>

Lån penge på Lånio.dk, hvor du kan ansøge om lånetilbud fra flere banker, hvad enten du skal bruge et samlelån eller et privatlån. Du kan sende en låneansøgning nemt, gratis og uforpligtende.

Top 3 kommuner at købe byggegrunde

Hvis du skal bygge et nyt hus, er de tre mest attraktive kommuner Silkeborg, Aalborg og Vejle. Disse kommunerne er de mest attraktive målt på beløb til rådighed til køb af grund og antal byggegrunde til salg. Beløbet til rådighed er det beløb, du har til at købe en ny byggegrund, hvis det skal kunne betale sig at bygge et nyt hus fremfor at købe et etableret hus.

I Aalborg er der 991.116 kr. at købe grund for. Hvis du er interesseret i byggegrunde i Aalborg, er der 200 byggegrunde til salg. Silkeborg ligger også i toppen over attraktive kommuner. Her har du 927.823 kr. til køb af grund med 252 grunde til salg.

Et tredje godt sted i Danmark, hvis du vil bygge et nyt hus, er i Vejle. Her har du 609.688 kr. til rådighed, når du skal finde grunde til salg. I Vejle er der masser af grunde at vælge mellem med 256 grunde til salg.

Hovedstadsområdet og Nordsjælland lyser også op på kortet. Områderne er belyst, da der her er mange penge at spare, ved selv at bygge et hus. Der er dog næsten ingen grunde til salg. Længere nord på i kommunerne Hillerød og Helsingør er der både penge at spare, samt nogle byggegrunde til salg.

Byggegrunde i Jylland sejrer stort

De mørke farver er primært centreret i Midtjylland og Syddanmark. Her er de kommuner, hvor det bedst kan betale sig at finde grunde til salg og bygge et nyt hus. Det er mest attraktivt at købe byggegrunde her, da der enten er flest byggegrunde til salg, et stort beløb til rådighed eller den bedste kombination af disse.

Sidste år blev 33% af alle byggegrunde i Danmark solgt i Midtjylland. Det kan skyldes, at udbuddet af byggegrunde er højest i denne region. Der er 1.779 grunde til salg alene i denne region, hvilket svarer til 34,5% af alle grunde til salg i Danmark.

Region Syddanmark stod sidste år for at sælge 22% af landets byggegrunde. I Region Syddanmark bliver der solgt mange grunde, men det er også den region med næst flest grunde til salg. 29% af grunde til salg i Danmark ligger i region Syddanmark. I graferne herunder kan du få et overblik over udviklingen i salg af byggegrunde, samt hvor mange byggegrunde der er solgt i alle regioner.

Salg_af_byggegrunde

Byggelån til byggeudgifter

Får du en virksomhed til at bygge dit nye hus på byggegrunden, står virksomheden for at gøre grunden byggemoden. Du skal derfor være opmærksom på de udgifter, der ikke hænger direkte sammen med huset. Det kan for eksempel være udgifter til have og carport, der begge koster ca. 100.000 kr.

Vælger du at bygge et nyt hus, skal du selv gøre grunden byggemoden, før du kan bygge et nyt hus. Dette inkluderer anlæg af vand, installering af kloakering og el til ca. 75.000 - 125.000 kr. Du skal også støbe et fundament, hvilket kan løbe op i ca. 50.000 kr. Starter du ikke byggeprocessen med det samme, er et byggelån relevant. Du kan først få et realkreditlån, når byggeriet starter.

Kigger du efter byggegrunde til salg, skal du måske bruge en arkitekt. Arkitekter svinger i pris, men der er enten tale om en fast pris eller en procentdel af det færdige hus. Du kan få et overblik over alle byggeudgifter, som du skal være opmærksom på, i infografikken herunder.

Du kan læse flere spændende erhvervsnyheder på nyhedssiden Erhvervsindsigt.dk.

Byggelaan til byggeudgifter

Sådan har vi lavet kortet

Vi har undersøgt, hvilke kommuner der er mest attraktive at købe byggegrunde i fremfor at købe en grund med et etableret hus. Det gjorde vi ved først at udregne, hvilket beløb der er til rådighed til køb af grund i alle kommuner. Vi har taget udgangspunkt i et hus på 167 kvm.

Beløbet til rådighed er fundet ved at tage den gennemsnitlige kvadratmeterpris i alle kommuner. Derefter har vi trukket beløbet på et nybygget hus på samme størrelse fra. Til det har vi brugt HusCompagniets priser, hvor et 167 kvm hus koster 1,73 mio. kr. i Jylland og på Fyn og på Sjælland 1,95 mio. kr. Resultatet af dette er beløbet til rådighed til køb af byggegrund.

Vi har vægtet beløbet til rådighed og antal grunde lige højt i pointgivningen, da det er ligegyldigt at have en stor besparelse ved selv at bygge huset, hvis der ikke er nogen grunde til salg. Kommunerne har fået point fra 0-4 ud fra beløbet til rådighed og igen for antal grunde til salg. Du kan se hvordan i tabellen herunder:

Fordeling af point til kommunerne
PointGrunde til salgPointBeløb til rådighed til køb af grund
0[0]0Negativt beløb til rådighed
1[1-50]1[1 kr. - 1mio. kr.]
2]50-100]2]1 mio. kr. - 2 mio. kr.]
3]100-150]3]2 mio. kr. - 3 mio. kr.]
4]150+4]3 mio. kr. +

byggegrunde_raadighedsbeloeb

På Lånio.dk kan du få lånetilbud fra flere banker med kun én ansøgning. Du kan nemt sammenligne dine tilbud og vælge lånet for dig, lige meget om det er et forbrugslån eller billigste billån.

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Kommunikationsspecialist og skribent
Signe arbejdede som kommunikationsansvarlig på Lånio.dk. Hun fokuserer især på privatøkonomi og laver blandt andet indhold til blog såvel som sociale medier. Hun er i særlig grad optaget af at gøre komplicerede finansielle begreber nemmere at forstå. Signe er uddannet på Københavns Universitet har medvirket som paneldeltager indenfor crowdlending og blogger desuden også hos IVÆKST.