Undersøgelse: I disse kommuner er der flest sigtelser for økonomisk kriminalitet

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 3 min.
Opdateret: 12. september 2022

Økonomisk svindel er blevet en trend i Danmark

Vi hører i dag om flere tilfælde af økonomisk kriminalitet i Danmark. Det er dog svært præcist at definere begrebet økonomisk kriminalitet, da dette felt er under konstant forandring. Der kan være tale om forbrydelser som bedrageri, underslæb, mandatsvig, pengefalsk, dokumentfalsk og socialbedrageri inden for økonomisk kriminalitet.

Danmarks Rigspoliti oplyser, at der har været en udvikling på mere end 28% i sigtelserne fra første halvår 2016 til 2022, hvilket svarer til 4.211 flere sigtelser. Derfor har vi på Lånio.dk undersøgt, hvor i Danmark der er flest anmeldelser og sigtelser for økonomiske forbrydelser i 2022.

I dette blogindlæg kan du læse mere om:

Se undersøgelsens resultater her: Danmarks sikreste kommune for dine penge i 2022

I nedenstående tabel kan du se, hvor mange sigtelser for økonomisk kriminalitet der var i din kommune i 2018. Du kan derudover også se, hvor mange anmeldelser der var, og hvor meget dette statistisk set svarer til pr. 1.000 indbygger. Herudover fremgår også en sigtelsesprocent. Den fortæller, hvor mange procent af anmeldelserne der blev til sigtelser.

Ønsker du at bruge denne tabel, kan du kopiere nedenstående kode.

Få HTML-koden her!
<div style="clear:both;"><iframe src="https://www.xn--lnio-qoa.dk/embed/økonomisk-kriminalitet-2019" loading="lazy" frameborder="0" style="overflow-x: hidden; overflow-y: scroll; width: 100%;" height="500"></iframe><br /><a href="https://www.xn--lnio-qoa.dk/blog/2019/04/%25C3%25B8konomisk-kriminalitet" target="_blank">Kilde: Mikonomi.dk</a></div>

Læs mere om om fremgangsmåden for undersøgelsen og tabellen her.

Top 5 kommuner med flest sigtelser

I nedenstående tabel vises de kommuner, hvor flest anmeldelser er blevet til reelle sigtelser. Frederikshavn Kommune topper listen med 11,7 sigtelser pr. 1.000 indbygger.

KommuneAntal sigtelser i altAntal sigtelser pr. 1.000 indbygger
Holbæk91512,5
Tårnby48811,4
Viborg103910,7
Albertslund2589,4
Greve3536,9

Hvilke politikredse stod for flest sigtelser?

Ud fra politiets statistikker konkluderes det, at nogle få politikredse i Danmark stod for de fleste sigtelser for økonomisk kriminalitet i første halvår af 2022. Københavns politi tager rollen som de mest travle i 2022 indenfor netop dette felt. Københavns politi har nemlig oprettet hele 7.679 sigtelser for økonomisk kriminalitet.

Herefter kommer politikredsene Midt- og Vestjylland, Midt- og Vestsjælland, Norsjælland, Københavns Vestegn og Syd- og Sønderjylland. Disse politikredse stod for mellem 1500-3.100 sigtelser.

Nedenunder kan du få et overblik over, hvor mange sigtelser de forskellige politikredse har udstedt i Danmark i 2018 for økonomisk kriminalitet. Tabellen er inddelt i de 12 forskellige politikredse, der findes i Danmark.

Disse tal er opgjort efter aktindsigt i politikredsenes data for 2022

Hvilke økonomiske forbrydelser er der tale om?

Økonomisk kriminalitet dækker over en hastigt voksende vifte af lovovertrædelser. Særligt den teknologiske udvikling og digitale transaktioner er i vækst og ofte genstand for økonomisk kriminalitet.

Økonomisk kriminalitet kan således være simpel svindel med kreditkort, bedrageri mod enkeltpersoner, virksomheder eller institutioner samt hvidvask. Det kan også være underslæb, dokumentfalsk, mandatsvig og meget andet.

Sådan er undersøgelsen udarbejdet

Data er indsamlet fra Rigspolitiets statistikker fra 2022. Her findes data for antal anmeldelser, antal anmeldelser pr. 1.000 indbygger, antal sigtelser og en sigtelsesprocent inden for økonomisk kriminalitet. Disse nøgletal findes både for hver enkelt kommune i Danmark, men også for de forskellige politikredse i Danmark.

Som en forlængelse af de indsamlede data er der udregnet sigtelser pr. 1.000 indbygger både for de forskellige kommuner, men også de forskellige politikredse. Dette er ikke et nøjagtigt tal, da vi ikke nøjagtigt ved, hvor mange sigtelser per indbygger der er tale om. Tallet for sigtelser pr. 1.000 indbygger, er inddraget i undersøgelsen for at give læseren en klar forståelse for, hvor mange reelle sigtelser der var tale om.

Den nævnte sigtelsesprocent er med til at angive, hvor mange anmeldelser der blev til faktiske sigtelser. Den er udregnet ved at dividere antallet af anmeldelser med antallet af sigtelser i samme periode. Derfor hænder det, at sigtelsesprocenten flere steder er over 100%.

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Kommunikationsspecialist og skribent
Signe arbejdede som kommunikationsansvarlig på Lånio.dk. Hun fokuserer især på privatøkonomi og laver blandt andet indhold til blog såvel som sociale medier. Hun er i særlig grad optaget af at gøre komplicerede finansielle begreber nemmere at forstå. Signe er uddannet på Københavns Universitet har medvirket som paneldeltager indenfor crowdlending og blogger desuden også hos IVÆKST.