Hvordan har danskernes realkreditlån ændret sig siden 2008?

gratis lånetilbud fra flere banker og vælg selv det billigste. Lån op til 500.000 kr. Rente fra 3,49%.
Udfyld formularen for at få tilbud, det er <strong>gratis</strong> og <strong>uforpligtende</strong>.
1. Bestil lånetilbud
Du modtager <strong>tilbud fra flere banker</strong> som du kan sammenligne.
2. Modtag flere tilbud
<strong>Vælg det bedste tilbud.</strong> Så har du muligheden for at spare tusindvis af kroner.
3. Vælg billigste lån
Sådan virker det
Trustpilot logo
Låneformål
Kontaktinfo
Om dig
Privatøkonomi
Medansøger
Bankoplysninger
NemID
Forventet ydelse: Forventet ydelse: 1.367 kr. / md.
*Eks.: Lån på 150.000 kr. i 15 år. Mdl. ydelse 1.367 kr. med fast debitorrente på 7.3 % og stiftelsesomkostninger på 1.500 kr. ÅOP før skat på 7.47%. Samlede omk. 96.127 kr. Tilbagebetaling i alt 246.127 kr. 14 dages fortrydelsesret.
Spar tusindvis af kroner
Få tilbud på at samle dine eksisterende lån til ét billigere lån. Dine eksisterende lån bliver indfriet automatisk.
Indtast de lån du ønsker at samle her (op til 500.000 kr.)
Lånetype
Långiver
Månedlig ydelse
Restgæld
Lån 1:
Mdl. ydelse
Restgæld
Oversigt:
Samlet gæld: 0 kr.
Nyt lån til udbetaling: 0 kr.
Samlet lånebeløb: 0 kr.
Forventet månedlig ydelse:
0 kr. - 0 kr.
i stedet for 0 kr.
`
Ved 4 % - 12 % i debitorrente
Ønsker du penge til kontant udbetaling, udover de lån du vil samle?
Beløb til kontant udbetaling
Trustpilot logo
1. Bestil lånetilbud
2. Modtag flere tilbud
3. Vælg billigste lån
Sådan virker det
Vi er e-mærket!
e-mærket er din garanti for tryg og sikker handel på nettet
  • Løbende kontrol af webshop
  • Køberbeskyttelse på 10.000 kr.
  • Aktiv bekæmpelse af it-kriminalitet
Resursbank
Basisbank
Expressbank
Modus Finans
LånLet
Unilån
Sidst opdateret: 07. oktober 2021

Hvordan har danskernes realkreditlån ændret sig siden 2008?

Hvor stor en udvikling er der sket i vores lånevaner?

I de seneste år har vi hørt meget om renteudvikling, og hvad det har af betydning - men hvor meget har det egentlig ændret danskernes lånevaner? F5-lånets samlede beløb er næsten tredoblet de sidste 10 år, hvorimod det fastforrentede lån er på vej i modsatte retning. F1-lånerne får endda penge tilbage, da deres rente er gået i minus.

Her på Lånio.dk har vi taget et kig på realkreditlånets udvikling fra 2008 til 2018. Men først ser vi nærmere på de enkelte lånetyper. Som du måske allerede ved, kan du låne op til 80% af boligens værdi i realkreditlån, når du køber bolig. Det betyder, at du kan blive nødt til at finansiere resten af din bolig med et boliglån.

Realkreditlånet kan både tages som et fastforrentet lån eller et lån med en variabel rente, også kaldet et flekslån (F-lån). Begge typer realkreditlån er interessante at undersøge, da vores lånevaner har ændret sig markant de sidste ti år.

Lån penge med Lånio.dk. Vi kan hjælpe dig med at få det bedste samlelån, billigste billån eller forbrugslån blandt de tilbud, du får fra vores partnere. Du skal blot udfylde én ansøgning, hvorefter du vil modtage op til flere tilbud - helt gratis og uforpligtende!

Realkreditlånets udvikling fra 2008 til 2018

Danskerne strømmer til realkreditinstitutterne, og vi låner penge som aldrig før. I 2018 har vi lånt 2.700 mia. kr. - det er hele 600 mia. kr. mere, end vi gjorde i 2008. Men udviklingen har ikke været ensformig. Flekslånene bliver kun mere populære, som tiden går.

Herunder kan du se udviklingen af danskernes lånevaner fra 2008 til 2018 (beløbene er i mia. kr.).

2008

*Lånebeløbene er i mia. kr.

2018

Legend lånetyper

Hvis du ønsker at benytte vores diagrammer, kan du blot kopiere nedenstående kode og indsætte den på din side:

<div style="clear:both"><iframe src="https://www.xn--lnio-qoa.dk/embed/realkreditlaanets-udvikling" frameborder="0" style="overflow-x: hidden; overflow-y: scroll; width: 100%;" height="520"></iframe><br /><a href="https://www.xn--lnio-qoa.dk/blog/2018/09/udvikling-i-realkreditlaan" target="_blank">Diagram af Lånio.dk</a></div>

Lånene har siden 2008 ændret sig fra, at næsten halvdelen af vores penge lå som fastforrentede lån. Nu er det næsten kun en tredjedel. Selvom vi stadig låner næsten lige så mange penge i fastforrentede lån, er den procentvise del af det samlede udlån faldet.

Behovet for et realkreditlån med en variabel rente er steget. Vi blevet særligt glade for F2- til F5-lån i forhold til tidligere. Disse lån er pengemæssigt steget med 276% siden 2008, hvilket betyder, at lige over en fjerdedel af vores udlån nu er F2- til F5-lån.

Det har haft den betydning, at F1-lånene i stedet er faldet procentvis. Tager vi et kig på beløbene, ser vi, at der stadig udlånes flere penge. Udlånene er steget med 7%. Det lyder ikke af meget, men i virkeligheden betyder det en stigning på 66 mia. kr. siden 2008.

Hvad er forskellen på de forskellige F-lån?
Oftes nævnes de enkelte F-lån som F1-lån, F2-lån, F3-lån osv. Vælger du et F1-lån på 30 år, har du en fast rente i et år ad gangen. Du skal genforhandle lånet med udbyder hvert eneste år og få en ny rente. Hvis du har et F5-lån, har du renten i fem år før genforhandling er nødvendigt.

Du kan bruge vores nye låneberegner til at beregne realkreditlån og se hvad der sker med lånets pris og tilbagebetaling, hvis du justerer på renten. Låneberegneren giver dig fuldt overblik over det lån du indtaster og du kan gemme og downloade dine beregninger til Excel.

Renteudvikling fra 2008 til 2018

Årsagen til denne markante ændring af vores lånevaner kan blandt andet findes i renteudviklingen. Vi har siden 2008 set et fald på alle lånerenter. Selv obligationsrenten til et fastforrentet lån er faldet og gør det stadig. Da renterne er faldet til det laveste nogensinde, er vi begyndt at låne flere penge.

Herunder kan du se, hvordan renterne på udvalgte lån har udviklet sig fra 2008 til 2018.

Hvis du ønsker at benytte vores diagram, kan du blot kopiere nedenstående kode og indsætte den på din side:

<div style="clear:both;"><iframe src="https://www.xn--lnio-qoa.dk/embed/renteudvikling" loading="lazy" frameborder="0" style="overflow-x: hidden; overflow-y: scroll; width: 100%;" height="500"></iframe><br /><a href="https://www.xn--lnio-qoa.dk/blog/2018/09/udvikling-i-realkreditlaan" target="_blank">Diagram af Lånio.dk</a></div>

Renteudviklingen har vist, at vi i Danmark går mere op i lave renter end en sikre og højere rente. Den højere rente på et fastforrentet lån tiltrækker os ikke så meget som før. Årsagen er, at hvis renten falder, eller er så lav som nu, vil et fleksibelt lån næsten altid være billigst. Andre omkostninger og gebyrer kan altid forhøje prisen, men tilbagebetalingen vil være billigere i et flekslån.

F1-lånet har haft den største renteudvikling siden 2008. Over årene er renten faldet til under 0%. Årsagen til stigningen i F1-lån skal derfor findes i rentens fald. Faktisk får du penge tilbage, hvis du vælger et F1-lån nu. Vælger du et F1-lån, er du til gengæld afhængig af at genforhandle lånet igen næste år, og renten kan her være steget.

Renten har haft den største indflydelse på F2- til F5-lånene. Vi har her kun udvalgt F5-renten, men F2- til F4-renterne er næsten ens. F5-renten er faldet så markant, at danskerne i dag tager dette lån, hvis de ved, at deres indkomst vil fortsætte uændret de næste fem år. Det er derfor rimelig attraktivt at kunne genforhandle, hvis indkomsten skulle have ændret sig, også selvom renten også skulle have gjort det.

Variable lån med renteloft

På visse variable flekslån kan du tilføje renteloft, hvis renten skulle stige. Det betyder, at hvis renten falder, er renteloftet ligegyldigt og kan derfor være mere en udgift end en sikring. Tilføjelse af renteloftet til flekslånene har derfor set et fald grundet rentefaldet:

  • 73% nedgang i variable lån med renteloft fra 2008 til 2018. Fra 319 mia. kr. i 2008 til 86 mia. kr. i 2018
  • 99.9% nedgang i variable lån med ramt renteloft fra 2008 til 2018. Fra 214 mia. kr. i 2008 til 0,16 mia. kr. i 2018

Faldet er ganske normalt, da du ikke burde ramme renteloftet, fordi renten er i fald. Men renten kan stige igen. Gør den det, kan variable lån med renteloft blive mere populære igen.

Hvad er et renteloft?
Et renteloft er en tilføjelse til dit variable lån. Renteloftet er en fast procentsats, som din variable rente ikke kan overskride.

Kunne du tænke dig at læse mere om din gæld og sammenligne den med andres? Se vores blog om danskernes gæld og formue.

Sådan har vi fundet frem til tallene

For at kunne illustrere realkreditlånets og renternes udvikling er alle værdier blevet udvalgt ud fra nedenstående kilder. På baggrund af dette har vi beregnet den samlede procentvise stigning som tidligere nævnt.

KriteriumBeskrivelseKilde
Realkreditlånets udviklingDanmarks samlede udlån i de enkelte lånetyper er indsamlet gennem Finans Danmark, som udgiver udlånsstatistikker hvert kvartal.Finans Danmark
ObligationsrenterGennem Finans Danmark er den historiske obligationsrente til fastforrentet lån indsamlet. Rentehistorikken går tilbage til 1997 hos Finans Danmark.Finans Danmark
FlekslånsrenterHos Realkredit Danmark er opgivet historik på kontantlånsrenten til Flexlån tilbage til 1997. Renten som denne undersøgelse er baseret på er med afdrag i DKK.Realkredit Danmark

Har du svært ved at finde hoved og hale i realkreditlånets verden, kan du læse mere om boliglån og indskudslån her på Lånio.dk. Vi tilbyder også gratis og uforpligtende tilbud fra vores egne partnere. Sender du os dine behov, kan vi tilpasse et boliglån til præcis din nuværende situation.

Gazelle 2019Gazelle 2020

4,7 på Trustpilot | 349 anmeldelser

Spørgsmål og svar

Lånios unikke koncept gør det nemmere, hurtigere og mere overskueligt at låne penge online. Du udfylder kun én låneansøgning, hvorefter vi sætter bankerne i konkurrence om at give dig det bedste lån. Når du har modtaget dine nye lånetilbud, kan du nemt sammenligne og herefter vælge dét lån, som passer dig og din økonomi bedst.

Lånio er de første i Danmark, der tilbyder dette unikke koncept, der gør det muligt at låne penge hurtigt på en simpel måde. I stedet for at udfylde et hav af låneansøgninger, udfylder du kun én hos Lånio, hvorfor du sparer en masse tid og besvær. Vi sætter bankerne i konkurrence om dig, så dit lån bliver så billigt som muligt. Vi kalder det: Lån penge smart.

Lånio fastsætter ikke renterne, men vi viser dig bankernes minimum- og maksimumrente. Renten starter fra 3,49%, når du ansøger om lån på Lånio.dk. Det er udelukkende bankerne, der afgør hvilken rente, du får på dit lån. Hver bank behandler din låneansøgning individuelt og udarbejder et skræddersyet tilbud til dig ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Husk, at et lån ikke udelukkende består af renter, men også af andre gebyrer.

ÅOP står for lånets samlede årlige omkostninger i procent. Det betyder, at lånets ÅOP ikke kun inkluderer renter, men også andre gebyrer som etableringsgebyrer og administrationsomkostninger. Når du skal vurdere de lånetilbud, som Lånio indsamler til dig, bør du altid se på ÅOP’en.

Lånio står ikke for udbetalingen af pengene. Det gør Lånios banksamarbejdspartnere. Udbetalingen af pengene varierer således fra bank til bank men typisk står pengene på din konto indenfor 1-5 bankdage. Når du modtager lånetilbuddene fra bankerne, oplyses du om deres udbetalingstid - er en hurtigt udbetalingstid vigtigt for dig, kan du vælge den bank, der tilbyder dette.

Lånio afgør ikke, hvorvidt din økonomi er god eller ej. Bankerne udarbejder individuelle lånetilbud ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Herefter vurderer bankerne, om de kan tilbyde dig et lån. Da du, med Lånios koncept, modtager flere lånetilbud, øger du dine chancer, for at få bevilget et lån. Chancerne for et lån øges desuden, hvis du har en medansøger.

Gennem Lånios koncept kan du finde forbrugslån fra 10.000 kr. og helt op til 500.000 kr. Som tommelfingeregel kan du øge din chance for godkendelse, ved at ansøge om lån på maksimum 90 % af din årsindkomst.

Alle Lånios banksamarbejdspartnere stiller ikke nødvendigvis de samme krav til dig som låntager. Men du får selvfølgelig kun lånetilbud fra banker, der vil godkende dig. Nogle banker stiller krav til årlig indkomst for dig eller din husstand. Derudover figurerer følgende generelle krav:

  • Du må ikke være registreret i RKI
  • Du skal minimum være 18 år

Ved at vælge "samle eksisterende lån" når du skal angive låneformål i vores låneformular, kan du fortælle bankerne, at dit lån skal bruges til at indfri andre lån og dermed sænke dine samlede låneomkostninger. Det betyder dog ikke, at du udelukkende skal bruge pengene til at samle anden gæld. Eksempelvis kan du låne 40.000 kr. og angive, hvor stor andel af lånet der skal anvendes på indfrielse af eksisterende gældsposter.

Nej, det er 100 % gratis og uforpligtende at ansøge om online lån gennem Lånio. Desuden tillægges der ikke omkostninger på dit lån ved vores unikke koncept - dine lånevilkår vil være de samme som dem, du får tilbudt direkte på bankernes hjemmesider.

Der er flere muligheder for at opnå en lav ydelse. Eksempelvis kan du i vores låneformular forlænge løbetiden, og dermed sænke den månedlige ydelse. Den månedlige ydelse fastsættes ikke af Lånio med af vores banksamarbejdspartnere ud fra dit ønskede lånebeløb, tilbagebetalingstid, renter og andre gebyrer.

Du kan ansøge om en tilbagebetalingstid på 1-12 år (12-144 måneder). Du kan således til dels selv bestemme, hvor lang tilbagebetalingstiden skal være. Der kan dog opstå situationer, hvor Lånios banksamarbejdspartnere tilbyder dig lån med enten længere eller kortere tilbagebetalingstid end ønsket.

Ja, det er muligt, men ikke anbefalet at have beskyttet adresse.

Det er muligt at optage et lån med adressebeskyttelse, men det er op til de enkelte banker, hvorvidt de tillader det eller ej. Oftest vil du blive bedt om at ophøre adressebeskyttelsen i den periode lånet ønskes eller benytte alternativ dokumentation. For at du kan modtage flest mulige lånetilbud og dermed få det billigste lån, anbefaler Lånio ikke at du har adressebeskyttelse i perioden lånet ønskes.

Når en bruger vælger at optage et lån gennem vores koncept, modtager Lånio en lille provision fra den valgte samarbejdspartner. Gennem Lånio.dks Lån Penge Smart-koncept er det muligt at få endnu lavere renter, da bankerne sættes i konkurrence med hinanden.

Ja, det er til enhver tid muligt at fortryde et lån (kreditaftale). Bestemmelserne står i kreditaftalelovens §19, som skriver, at kan låntager fortryde en aftale om en finansieringsaftale inden for 14 dage.

Har du behov for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på 52 10 50 24. Du kan også skrive en mail til kundeservice@laanio.dk, hvor du vil få svar inden for 24 timer. Dette gælder selvfølgelig ikke i weekender, der vender de tilbage til dig direkte på førstkommende arbejdsdag.