Undersøgelse: Stor forskel på dyreste og billigste studieby

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 6 min.
Opdateret: 26. juli 2023

Se hvor langt SU rækker i de forskellige byer

De unges valg af studieby har en stor betydning for deres økonomi. En ny undersøgelse af Lånio.dk viser, at der er op til 286.280 kr. at spare over en 5-årig periode. Vi har sammenlignet huslejepriserne i 36 forskellige studiebyer.

Disse priser har vi derefter slået sammen med studerendes forbrug over en studieaktiv periode for at se, hvor langt SU’en rækker i de forskellige byer og hvor store udgifter de studerende står tilbage med. I nedenstående tabel kan du se en oversigt over huslejepriser og omkostninger i de 36 studiebyer.

Hvis du har brug for et lån, om dette måtte være et forbrugslån eller samlelån, kan Lånio.dk hjælpe dig. Vi samarbejder med en række banker som vil gøre deres bedste for at give dig et godt lånetilbud. Lån penge nemt på Lånio.dk - det er gratis og uforpligtende. 

Her kan du se, hvad dette blogpost indeholder:

København er 286.260 kr. dyrere end Sønderborg

København topper, ikke overraskende, listen over de dyreste byer at bo i som studerende. Som det fremgår af ovenstående interaktive tabel, koster det 425.060 kr. at bo til leje i en 40 kvm lejlighed over en 5-årig periode. I Sønderborg koster det derimod 138.780 kr. at bo til leje i en 40 kvm lejlighed. Der er med andre ord 286.280 kr. at spare, hvis du som studerende bosætter dig i Sønderborg frem for København.

Dyreste og billigste studiebyer

Der er en markant forskel på huslejepriserne i de 36 studiebyer. Generelt kan det siges, at Sjælland har de dyreste huslejepriser og Jylland de billigste. Sjælland har seks byer på listen over de ti dyreste studiebyer. København ligger nr. 1, Roskilde nr. 2, Køge nr. 4, Sorø nr. 5, Hillerød nr. 6 og Næstved nr. 10.

De dyreste huslejepriser uden for København finder vi i Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg, som ligger henholdsvis nummer 3, 7, 8 og 9 på listen over de dyreste studieboliger.

De jyske byer dominerer listen over de billigste byer at studere i. Her finder vi blandt andet Grenaa, Skive, Lemvig og Sønderborg.

Selvom de største studiebyer alle ligger på top 10 over de dyreste huslejepriser, er der en stor forskel på, om du vælger at bosætte dig i for eksempel København eller Aalborg.
I Aalborg koster det 239.135 kr. at bo til leje i en 40 kvm lejlighed. I København koster det derimod 425.060 kr. Vælger du at bo i Aalborg frem for København, kan du som studerende hermed spare 185.925 kr.

Læs også: Stor test af billigste billån.

Så langt rækker din SU i de forskellige studiebyer

Uanset hvilken by du som studerende vælger at bosætte dig i, kan du forvente en resterende udgift, hvis du ikke har en indkomst udover SU’en. Den akkumulerede sum af SU efter skat for en udeboende over en 5-årig ligger på 307.168 kr.

Står du og skal starte et liv som studerende i en af landets fem største studiebyer, kan du forvente en resterende udgift, der svinger mellem 140.000 til 325.000 kr., når først SU’en er brugt.

Står du som nyudklækket studerende i København, kan du forvente at skulle dække et månedligt beløb på 5.428 kr. Er der tale om Aarhus, er der resterende udgifter for 4.051 kr. Studerende i Odense kan se frem til resterende udgifter for næsten 2.000 kr. mindre end studerende i København. Med kun lidt over 200 kr. til forskel er Aalborg og Esbjerg de absolut billigste af de fem største studiebyer. I Aalborg ligger de resterende udgifter på 2.536 kr. og i Esbjerg på 2.329 kr. Der er altså 233 % forskel på den dyreste og den billigste af de fem største studiebyer.

Tips og tricks

Vi har her hos Lånio.dk fundet frem til 3 tips og tricks, som kan hjælpe dig med at komme de resterende udgifter til livs og måske endda samtidigt skabe lidt pusterum i budgettet.

Få et studiejob

En måde at dække de resterende udgifter på er ved at få et studiejob. I løbet af den studieaktive periode vil der, afhængigt af by, være en række jobmuligheder, der både kan pynte på CV’et og på kontoen.

Ifølge en lønstatistik fra 2017 arbejdede de studerende i gennemsnit 48,3 timer om måneden til en timeløn på 138,4 kr. Et hurtigt regnestykke viser, at dette betyder en månedsløn på 6.684,72 kr. Selv i den dyreste af byerne betyder dette et overskud på 1.256,72 kr. om måneden efter alle udgifter er betalt. I Sønderborg, som er den billigste studieby, betyder dette et overskud på hele 6.028,19 kr. om måneden efter alle udgifter er betalt.

Lav et budget og skær ned

Der er yderligere penge at spare ved at kigge SU-budgettet igennem og finde billigere alternativer til de faste udgifter. Lånio.dk har udarbejdet en mindre budgetplan, der viser, at du som studerende kan spare 596 kr. om måneden. 

Budgetplan
Faste omkostningerBeløb.Vores budBesparelse
Mobilabonnement og internet300 kr.129 kr.171 kr.
TV og streamingtjenester368 kr.94 kr.274 kr.
Fitness259 kr.159 kr.100 kr.
Musikstreaming99 kr.49 kr.51 kr.
Samlede omkostninger1.026 kr.431 kr.596 kr.

Betaler du for eksempel 120 kr. for mobilabonnement og 180 kr. for bredbånd, kan du spare 171 kr. ved at slå de to kategorier sammen. Oister tilbyder for eksempel fri data mobilabonnement for 129 kr. Med et mobilabonnement kan du være online hjemme og på farten.

TV-pakker og streamingstjenester kan hurtig blive en dyr affære. Betaler du for en TV-grundpakke og samtidig abonnerer på Netflix, koster det dig 368 kr. om måneden. Opsiger du din TV-grundpakke og i stedet vælger at abonnere på enten HBO, Netflix, C more eler Viaplay, vil gennemsnitsprisen være 94 kr. Det er en månedlig besparelse på 274 kr. 

Der er ligeledes penge at spare ved at vælge de økonomisk mest fordelagtige musikstreamings- og fitnessabonnementer. Som studerende kan du få Spotify Premium for 49 kr. om måneden. Der kan samtidig være en stor forskel på priser på fitnessabonnementer. De fleste Fitness World-centre tilbyder for eksempel forskellige priser for forskellige medlemskaber. Vælger du Fitness Basic, koster det dig 149 kr.

At skære ned i budgettet kræver et overblik. Det kan derfor stærkt anbefales at skabe overblik over dine omkostninger ved at lægge en budgetplan. Så snart der er lavet en estimeret budgetplan, er det muligt at undersøge, hvor der kan skæres ned.

Find studierabatter

Derudover kan det være en god idé at kigge efter diverse studierabatter. Der er nemlig mange steder, hvor der kan spares kroner og ører ved at vifte med studiekortet. Dette kan være alt fra frisører til restaurantbesøg og barer.

Studierabatterne finder du i alle størrelser. Lige fra 10% til 50%. Hvad der er sparet, er dog tjent, og med de mange rabatter, kan der være mange penge at spare.

Undersøgelsens fremgangsmåde

Vores undersøgelse er baseret på en viderebehandling af tal fra en undersøgelse, som akutbolig.dk har foretaget. Akutboligs undersøgelse er baseret på data fra 18.481 lejeboliger i studiebyerne, der alle har været annonceret ledige på Akutbolig.dk i løbet af de seneste fire måneder (marts-juli 2018) eller i samme periode sidste år. Ved hjælp af Akutboligs tal har det været muligt at udregne prisen på en 40 kvm lejebolig over en femårig periode i de forskellige byer. Undersøgelsen er hermed udarbejdet med forestilling om, at den studerende tilbringer fem år, hvor denne er studieaktiv (bachelor- og kandidatgrad), i samme studieby.

Oven i den samlede pris for lejeboligen er der blevet lagt et anslået beløb for de studerendes forbrug over en femårig periode. Dette beløb er baseret på en spørgeundersøgelse, hvor 100 studerende har angivet, hvad de mener at bruge i privatforbrug eksklusiv husleje.

Dernæst er der blevet udregnet, hvor meget SU en udeboende studerende får udbetalt efter skat i løbet af den studieaktive periode på fem år. De samlede udgifter (husleje og forbrug) er blevet fratrukket den akkumulerede mængde SU. Således ser regnestykket ud som følgende:

(Akkumuleret husleje + akkumuleret forbrug) - akkumuleret SU = Resterende udgifter

Slutteligt er der altså 36 forskellige resultater for hver af studiebyerne. Disse resultater viser således, hvor stor en resterende udgift, der er tilbage efter, at den udbetalte SU er blevet brugt til at dække den samlede udgift.

Til trods for at tallene er indhentet fra reelle undersøgelser, giver de ikke en fuldstændig præcis afbildning af, hvordan virkeligheden ser ud. Dog kan tallene indikere, hvad de kommende studerende skal forholde sig til i de forskellige studiebyer.

Kilde: Akutbolig.dk rapport: Prisen på lejebolig i studiebyerne - Så stor er forskellen (1. Juli 2018)

Camilla Kruuse
Skrevet af Camilla Kruuse, Kommunikationsspecialist og presseansvarlig
Camilla arbejdede på Lånio.dk som kommunikationsspecialist og presseansvarlig. Fra 2017 til 2020 har hun formidlet artikler om emner inden for den finansielle verden med særligt fokus på privatøkonomi. Hun har flere gange fået udgivet sit arbejde i nogle af Danmarks største medier, bl.a. DR, TV2 og Berlingske. Hun blev i 2018 nomineret i kategorien ‘Young Marketing Professional’ til SEMrush Nordic Awards og er uddannet på Copenhagen Business Academy.