Hvad betyder indfrielse af lån?

Udfyld nemt og enkelt formularen til højre og få lånetilbud fra banker. Sammenlign lån og find det billigste.
1. Bestil lånetilbud
Gratis og uforpligtende service
2. Modtag flere tilbud
Modtag tilbud fra flere banker online
3. Vælg billigste lån
Få pengene udbetalt med det samme
1. Bestil lånetilbud
2. Modtag flere tilbud
3. Vælg billigste lån
Spar tusindvis af kroner - få tilbud fra flere banker her
Lånebeløb
Om dig
Privatøkonomi
Medansøger
Bankoplysninger
NemID
Lånebeløb:
kr.
Lånetid:
år
Forventet månedlig ydelse: Forventet ydelse: kr. / md.
Del af lånebeløbet som er eksisterende lån/gæld
Sikker SSL-kryptering

Indfrielse af lån - Hvordan gør du, og hvad skal du vide?

Kort fortalt betyder indfrielse af lån, at du tilbagebetaler dit lån. Tager du et lån, uanset om det er et realkreditlån, lån til forbrug eller lån til finansiering af bil, skal lånet indfries på et tidspunkt. Der findes både ordinær og ekstraordinær indfrielse af lån og lån til indfrielse af gæld.

I denne artikel får du en fyldestgørende guide til, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indfrielse af lån.

Det kan du læse mere om i denne artikel:

Få flere tilbud på dit lån i dag
Find lån på kun 2 minutter

Ordinær og ekstraordinær indfrielse af lån

Et lån kan indfries på flere måder. Hvis tilbagebetalingen sker ved lånets aftalte udløb, kaldes dette for ordinær indfrielse. Det kan eksempelvis være, at du har taget et privatlån på 100.000 kr. med en løbetid på 84 måneder, det vil sige 7 år. Efter de 7 år, ved lånets udløb, betaler du den sidste termin, og du har dermed lavet en ordinær indfrielse af lånet.

Vil du derimod betale dit lån ud, før låneperioden slutter, kaldes dette for ekstraordinær indfrielse af lån. Det kan eksempelvis ske, hvis du har fået ekstra luft i budgettet og dermed mulighed for at betale det resterende beløb på dit lån af før tid. På den måde kan du hurtigere blive fri af din gæld.

Det kan også være, at du har flere gældsposter, som du ønsker at indfri. I det tilfælde kan det være fordelagtigt for dig at undersøge dine muligheder for at få et lån til indfrielse af gæld. Med vores nye låneberegner kan du afprøve, hvad der sker med lånets pris og ÅOP, hvis du justerer på gebyrer og andre låneomkostninger. Med beregneren får du automatisk udregnet ÅOP, samlet tilbagebetaling, kreditomkostninger og månedlig ydelse.

Ordinær og ekstraordinær indfrielse af lån

Sådan indfrier du dit lån

Hvis du ønsker at indfrie dit lån, skal du allerførst kontakte din låneudbyder og bede om et indbetalingskort, en regning eller faktura med det resterende, endelige lånebeløb. Når du har betalt denne, har du indfriet dit lån.

En anden mulighed er, at du betaler mere af på lånet end allerede aftalt. På den måde kan du nedsætte din gæld og hurtigere kom ud af dit lån. Når du har mulighed for det, kan du så indfri dit lån fuldstændigt. Hvis du ønsker gebyrfri ekstraindbetalinger, skal du også kontakte din låneudbyder.

Det er er altså hverken besværligt eller dyrt at indfri dit lån før tid, når du har taget et lån igennem en af Lånio.dks samarbejdende banker. Er du i tvivl om, hvordan du gør, kan du altid kontakte kundeservice i den specifikke bank, du har lån i.

Det er ikke svært at indfri dit lån

Du skal bare kontakte den bank, du har lån i og bede dem sende dit et endeligt indbetalingskort med din restgæld. Når du har betalt denne, har du indfriet dit lån, og du er gældfri.

Lån til indfrielse af gæld

Har du flere lån med høje renter, og vil du gerne sikre dig én samlet lavere rente, kan du indfri dine lån ved hjælp af et samlelån. Med denne type lån tager du et lån, som du dermed kan bruge til at indfri de andre mindre lån.

Lad os antage, at du for eksempel har taget lån tre forskellige steder til en samlet værdi af 100.000 kr. Du er træt af de høje renter, og du vil gerne finde en bedre og billigere løsning. Et lån til indfrielse af gæld kan i denne situation netop være det rette valg.

Her på Lånio.dk kan du ansøge om et samlelån til at indfri dine lån. Det fungerer på den måde, at du udfylder vores låneformular og angiver, at du er interesseret i at samle gæld. Herefter vil du få en række lånetilbud. Det er uforpligtende, og det er op til dig, om du vil vælge det billigste tilbud.

Få flere tilbud på dit lån i dag
Find lån på kun 2 minutter

Omkostninger indfrielse af lån

Hvis du tager et almindeligt forbrugslån igennem Lånio.dk’s partnere, kan du til enhver tid indfri dit lån uden varsel og uden ekstra omkostninger. Nogle banker og låneudbydere kræver dog et gebyr ved indfrielse af lån.

Det er derfor altid en god idé at undersøge dette i din låneaftale, hvor vilkårene kan være anderledes. Derudover skal du være opmærksom på, at der gælder andre regler i forbindelse med indfrielse af realkreditlån og boliglån.

Du kan læse mere om omkostninger ved indfrielse af lån før forfaldstidspunktet i Kreditaftalelovens § 28.

Ekstraordinær indfrielse af billån og forbrugslån

Som vi allerede har været inde på, så er ekstraordinær indfrielse af lån, når du betaler lånet ud før tid. Dette kan være relevant at vide for dig, der har et billån eller et forbrugslån og som oplever at få flere penge mellem hænderne.

Når billånet er taget, bilen købt og der opstår bedre plads i budgettet, kan du vælge at indfri lånet før tid. Det vil spare dig for rentebetalinger, som du ellers ville skulle betale hver måned. Du kan ved et billån også vælge at følge løbetiden fuldt ud med en ordinær indfrielse.

I forbindelse med indfrielse af forbrugslån gælder samme princip som ved indfrielse af billån. Vi kan gå ud fra samme scenarie som før, men med et nyt TV og surround sound system i stedet for en bil. Så snart der er råd, kan det skyldige beløb enten betales tilbage før tid eller ved slutningen af lånets løbetid.

Fordele ved at indfri lån før tid

Hvorfor kan det være en god idé at indfri dit lån før tid? Først og fremmest er du sikker på, at du ikke ender som dårlig betaler, fordi du betaler dit lån af hurtigst muligt. Du undgår dermed også at ende i RKI.

Der kan være flere fordele ved at indfri lån før tid, men du skal også gøre dig nogle overvejelser. Har du for eksempel et forbrugslån, kan det være en god idé at betale lånet ud før tid, hvis du:

  • Har luft i økonomien til at indfri lånet, så fremtidige renter kan undgås
  • Finder et billigere lån, der kan indfri tidligere lån
  • Ved, at du skal til at tage et større lån eksempelvis et realkreditlån

Disse fordele får du ved at indfri før tid

  • Du undgår fremtidige renter
  • Du bliver hurtigere gældfri
  • Du får mere plads i budgettet

Hvad sker der, hvis du ikke indfrier dit lån?

Hvis du ikke indfrier dit lån til tiden senest på forfaldsdagen, kan det bliver dyrt for dig. I tilfælde af misligholdelse af kreditaftalen er banken eller låneudbyderen berettiget til at kræve morarente.

Morarente er en “strafrente”, som du som låntager skal betale, hvis du ikke overholder din låneaftale. Det er derfor vigtigt, at du betaler dine terminer til tiden, overholder din låneaftale og betaler din gæld ud ved lånets udløb.

Hvis du oplever, at du vil få udfordringer med at betale din månedlige ydelse, skal du hurtigst muligt tage kontakt til dit låneselskab, så I kan lave en aftale om tilbagebetalingen af lånet. Har du flere lån, som du betaler af på, kan det være fordelagtigt for dig at undersøge dine muligheder for et samlelån.

Få flere tilbud på dit lån i dag
Find lån på kun 2 minutter

Indfrielse af realkreditlån og boliglån

Indfrielse af lån er også relevant i forbindelse med realkreditlån og boliglån. Ved indfrielse af realkreditlån og boliglån skal du gøre dig nogle ekstra overvejelser. Et realkreditlån tager du modsat et boliglån i et realkreditinstitut og ikke i en bank eller hos en låneudbyder.

Ordinær og ekstraordinær indfrielse gælder for begge lånetyper. Værd at bemærke er dog, at realkreditlånet kan afvikles og omlægges, men ikke opsiges. Ændrer din økonomiske situation sig, kan et boliglån opsiges af banken indenfor løbetiden.

Vi vil her komme kort ind på, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indfrielse af realkreditlån og boliglån. Ønsker du en uddybende forklaring, kan du finde det på hjemmesiden Råd til penge: om førtidig indfrielse.

Indfrielse af realkreditlån før tid

I forbindelse med realkreditlån er det selvfølgelig bedst at låne, når obligationerne er så tæt på kurs 100 som muligt. Dette skal du være opmærksom på, hvis du vil indfri lånet.

Først og fremmest er det bedst at kontakte sit realkreditinstitut, før du foretager dig noget. Da der er mange faktorer at forholde sig til, kan det nemt blive forvirrende. Én ting du dig kan overveje på forhånd er, om dit lån er med fast eller variabel rente.

Fast eller variabel rente

Det er vigtigt at være opmærksom på, at der er forskel på at indfri fastforrentede lån og rentetilpasningslån, det vil sige lån med fast eller variabel rente. Hvis kursen på en obligation er 99, kan du ved et fastforrentet lån nøjes med at betale 99 kr. tilbage af en obligationsgæld på 100 kr.

Overstiger kursen 100, er der dog ikke nogen gevinst. Tværtimod skal man ved en kurs på 101 betale 101 kr. tilbage af 100 kr. Det er dog muligt at indfri til kurs 100, så længe realkreditinstituttet bliver underrettet senest to måneder før terminen.

Et rentetilpasset lån fungerer det dog sådan, at hvis kursen er 99, betaler du 99 kr. tilbage af 99 kr. Det samme gælder, hvis kursen er over 100. Det vil sige, at der i den forbindelse ikke er nogen umiddelbar fordel ved at indfri før tid.

Få flere tilbud på dit lån i dag
Find lån på kun 2 minutter

Spørgsmål og svar

Lånios unikke koncept gør det nemmere, hurtigere og mere overskueligt at låne penge online. Du udfylder kun én låneansøgning, hvorefter vi sætter bankerne i konkurrence om at give dig det bedste lån. Når du har modtaget dine nye lånetilbud, kan du nemt sammenligne og herefter vælge dét lån, som passer dig og din økonomi bedst.

Lånio er de første i Danmark, der tilbyder dette unikke koncept, der gør det muligt at låne penge hurtigt på en simpel måde. I stedet for at udfylde et hav af låneansøgninger, udfylder du kun én hos Lånio, hvorfor du sparer en masse tid og besvær. Vi sætter bankerne i konkurrence om dig, så dit lån bliver så billigt som muligt. Vi kalder det: Lån penge smart.

Lånio fastsætter ikke renterne, men vi viser dig bankernes minimum- og maksimumrente. Renten starter fra 3,49%, når du ansøger om lån på Lånio.dk. Det er udelukkende bankerne, der afgør hvilken rente, du får på dit lån. Hver bank behandler din låneansøgning individuelt og udarbejder et skræddersyet tilbud til dig ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Husk, at et lån ikke udelukkende består af renter, men også af andre gebyrer.

ÅOP står for lånets samlede årlige omkostninger i procent. Det betyder, at lånets ÅOP ikke kun inkluderer renter, men også andre gebyrer som etableringsgebyrer og administrationsomkostninger. Når du skal vurdere de lånetilbud, som Lånio indsamler til dig, bør du altid se på ÅOP’en.

Lånio står ikke for udbetalingen af pengene. Det gør Lånios banksamarbejdspartnere. Udbetalingen af pengene varierer således fra bank til bank men typisk står pengene på din konto indenfor 1-5 bankdage. Når du modtager lånetilbuddene fra bankerne, oplyses du om deres udbetalingstid - er en hurtigt udbetalingstid vigtigt for dig, kan du vælge den bank, der tilbyder dette.

Lånio afgør ikke, hvorvidt din økonomi er god eller ej. Bankerne udarbejder individuelle lånetilbud ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Herefter vurderer bankerne, om de kan tilbyde dig et lån. Da du, med Lånios koncept, modtager flere lånetilbud, øger du dine chancer, for at få bevilget et lån. Chancerne for et lån øges desuden, hvis du har en medansøger.

Gennem Lånios koncept kan du finde forbrugslån fra 10.000 kr. og helt op til 300.000 kr. Som tommelfingeregel kan du øge din chance for godkendelse, ved at ansøge om lån på maksimum 90 % af din årsindkomst.

Alle Lånios banksamarbejdspartnere stiller ikke nødvendigvis de samme krav til dig som låntager. Men du får selvfølgelig kun lånetilbud fra banker, der vil godkende dig. Nogle banker stiller krav til årlig indkomst for dig eller din husstand. Derudover figurerer følgende generelle krav:

  • Du må ikke være registreret i RKI
  • Du skal minimum være 18 år

Ved at vælge "samle eksisterende lån" når du skal angive låneformål i vores låneformular, kan du fortælle bankerne, at dit lån skal bruges til at indfri andre lån og dermed sænke dine samlede låneomkostninger. Det betyder dog ikke, at du udelukkende skal bruge pengene til at samle anden gæld. Eksempelvis kan du låne 40.000 kr. og angive, hvor stor andel af lånet der skal anvendes på indfrielse af eksisterende gældsposter.

Nej, det er 100 % gratis og uforpligtende at ansøge om online lån gennem Lånio. Desuden tillægges der ikke omkostninger på dit lån ved vores unikke koncept - dine lånevilkår vil være de samme som dem, du får tilbudt direkte på bankernes hjemmesider.

Der er flere muligheder for at opnå en lav ydelse. Eksempelvis kan du i vores låneformular forlænge løbetiden, og dermed sænke den månedlige ydelse. Den månedlige ydelse fastsættes ikke af Lånio med af vores banksamarbejdspartnere ud fra dit ønskede lånebeløb, tilbagebetalingstid, renter og andre gebyrer.

Du kan ansøge om en tilbagebetalingstid på 1-12 år (12-144 måneder). Du kan således til dels selv bestemme, hvor lang tilbagebetalingstiden skal være. Der kan dog opstå situationer, hvor Lånios banksamarbejdspartnere tilbyder dig lån med enten længere eller kortere tilbagebetalingstid end ønsket.

Ja, det er muligt, men ikke anbefalet at have beskyttet adresse.

Det er muligt at optage et lån med adressebeskyttelse, men det er op til de enkelte banker, hvorvidt de tillader det eller ej. Oftest vil du blive bedt om at ophøre adressebeskyttelsen i den periode lånet ønskes eller benytte alternativ dokumentation. For at du kan modtage flest mulige lånetilbud og dermed få det billigste lån, anbefaler Lånio ikke at du har adressebeskyttelse i perioden lånet ønskes.

Når en bruger vælger at optage et lån gennem vores koncept, modtager Lånio en lille provision fra den valgte samarbejdspartner. Gennem Lånio.dks Lån Penge Smart-koncept er det muligt at få endnu lavere renter, da bankerne sættes i konkurrence med hinanden.

Ja, det er til enhver tid muligt at fortryde et lån (kreditaftale). Bestemmelserne står i kreditaftalelovens §19, som skriver, at kan låntager fortryde en aftale om en finansieringsaftale inden for 14 dage.  

Har du behov for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på 38 41 03 02. Du kan også skrive en mail til kundeservice@laanio.dk, hvor du vil få svar inden for 24 timer. Dette gælder selvfølgelig ikke i weekender, der vender de tilbage til dig direkte på førstkommende arbejdsdag.