Unge, gæld og opsparing

gratis lånetilbud fra flere banker og vælg selv det billigste. Lån op til 500.000 kr. Rente fra 3,49%.
Udfyld formularen for at få tilbud, det er <strong>gratis</strong> og <strong>uforpligtende</strong>.
1. Bestil lånetilbud
Du modtager <strong>tilbud fra flere banker</strong> som du kan sammenligne.
2. Modtag flere tilbud
<strong>Vælg det bedste tilbud.</strong> Så har du muligheden for at spare tusindvis af kroner.
3. Vælg billigste lån
Sådan virker det
Trustpilot logo
Låneformål
Kontaktinfo
Om dig
Privatøkonomi
Medansøger
Bankoplysninger
NemID
Forventet ydelse: Forventet ydelse: 1.367 kr. / md.
*Eks.: Lån på 150.000 kr. i 15 år. Mdl. ydelse 1.367 kr. med fast debitorrente på 7.3 % og stiftelsesomkostninger på 1.500 kr. ÅOP før skat på 7.47%. Samlede omk. 96.127 kr. Tilbagebetaling i alt 246.127 kr. 14 dages fortrydelsesret.
Spar tusindvis af kroner
Få tilbud på at samle dine eksisterende lån til ét billigere lån. Dine eksisterende lån bliver indfriet automatisk.
Indtast de lån du ønsker at samle her (op til 500.000 kr.)
Lånetype
Långiver
Månedlig ydelse
Restgæld
Lån 1:
Mdl. ydelse
Restgæld
Oversigt:
Samlet gæld: 0 kr.
Nyt lån til udbetaling: 0 kr.
Samlet lånebeløb: 0 kr.
Forventet månedlig ydelse:
0 kr. - 0 kr.
i stedet for 0 kr.
`
Ved 4 % - 12 % i debitorrente
Ønsker du penge til kontant udbetaling, udover de lån du vil samle?
Beløb til kontant udbetaling
Trustpilot logo
1. Bestil lånetilbud
2. Modtag flere tilbud
3. Vælg billigste lån
Sådan virker det
Vi er e-mærket!
e-mærket er din garanti for tryg og sikker handel på nettet
  • Løbende kontrol af webshop
  • Køberbeskyttelse på 10.000 kr.
  • Aktiv bekæmpelse af it-kriminalitet
Sidst opdateret: 02. september 2021

Unge, gæld og opsparing

Ifølge en ny rapport fra Finans Danmark står næsten 50.000 unge mellem 18 og 30 år i dag registreret i RKI. Dette er et tegn på, at ikke alle unge er lige gode, når det gælder økonomistyring og finansiel forståelse. I dag får unge tidligt penge mellem hænderne og netop derfor er det vigtigt, at de hurtigt lærer penges værdi, og hvordan man bedst omgås økonomi, mener Lånio.dk.

På denne måde kan man sikre, at unge får den bedste start på voksenlivet uden en gæld hængende efter sig og derudover, at de ikke senere i livet ender som dårlige betalere.

Gæld og opsparing blandt unge

I ungdomsårene begynder unge at få mere og mere selvbestemmelse i forhold til, hvordan de vil styre deres økonomi, om de vil begynde at spare op eller tage lån. Dette danner basis for den senere gælds- og opsparingsadfærd for den unge. Derfor er det vigtigt, at unge tidligt lærer om privatøkonomi.

Den gennemsnitlige gæld for unge mellem 18 og 29 år er på 41.000 kr. Denne gæld dækker lån i pengeinstitutter, pensionskasser, forsikrings- og finansieringsselskaber samt kontokortordninger. Gennemsnitsgælden for de 18-årige er 1.500 kr, mens den for de 29-årige er 103.000 kr. Dette indikerer at, gældsniveauet stiger med alderen.

Læs også: Er du rigere end dine jævnaldrende? - Sammenlign her

Der er dog er en række forhold, der spiller ind på låntagningen blandt unge. Der er store indkomstforskelle alt efter, om man er under uddannelse eller har fuldtidsarbejde. Ligeså vil mange unge begynde at stifte familie og erhverve sig store materielle goder såsom bil og hus, hvorved mange vil have brug for at tage et billån eller boliglån. Har du brug for et billån, kan du med fordel læse vores test af de billigste billån i Danmark.

Et højt gældsniveau er ikke nødvendigvis er problematisk, hvis det modsvares af et tilsvarende højt indkomstniveau. Derfor kan det være en god idé at se på gældskvoten, som er gælden i forhold til indkomst.

Overvejer du at tage et privatlån kan du forberede dig og se hvor meget du har råd til at låne med vores låneberegner. Med låneberegneren får du en fuld tilbagebetalingsplan, som du kan gemme og downloade som Excel-fil. Har du allerede flere lån, kan du overveje at samle disse med et samlelån.

Det tager tid at få gang i opsparingen

I modsætning til gældssætningen blandt unge stiger opsparingsbeløbet kun moderat med alderen. En 18-årig har 32.000 kr. på bankopsparingen, mens en 29-årig har 50.000 kr. I modsætning hertil stiger indkomsten betydeligt. Dermed har en 18-årig en opsparing, der svarer til 70 % af den årlige indkomst, mens en 29-årig har en opsparing på 20 % af indkomsten.

Der er store regionale forskelle

Særligt i København låner mange unge i banken eller hos finansieringsselskaber. Det kan skyldes demografiske forskelle, arbejdsmarkedstilknytning og uddannelsesmæssig sammensætning. Der er flere unge i København, der er under uddannelse og som naturlig følge deraf har en lav indkomst.

I modsætning hertil starter unge i andre kommuner tidligere på arbejdsmarkedet og har dermed en markant højere indkomst, der understøtter deres gældsforpligtelser. I det øvrige Sjælland har de unge ligeledes mange gældsforpligtelser og formuekvoten er den laveste.

Omvendt er det for unge bosat på Bornholm og i Nordsjælland. Især i Nordsjælland har de unge en stor opsparing sammenlignet med unge i andre dele af landet.

Hvor mange unge er registreret i RKI?

De seneste tal vidner stadig om mange unge, der har betalingsproblemer i forhold til at betale gæld tilbage. Dette på trods af at færre unge gennem de seneste fem år er blevet registreret i RKI.

Hvis man registreres som dårlig betaler i RKI, kan det besværliggøre ens fremtidige drømme om at købe bolig, bil eller optage et lån i bank eller andre kreditudbydere.

RKI-registeret bruges som et slags opslagsværk for banker og virksomheder for at kunne undersøge om den mulige låntager er en god eller dårlig betaler. En anmærkning fra RKI kan dermed afholde kreditudbydere fra at give lån.

50.000 unge er registreret i RKI

Ca. 50.000 unge mellem 18 og 30 år var registreret med mindst én anmærkning i RKI ved udgangen af 2016. Dette svarer til at hver 20. ung er registreret i RKI. Over de sidste fem år fra 2012 til i dag er antallet af unge registreret i RKI faldet med 5000 personer.

Samtidig med at færre unge registreres i RKI, falder deres samlede gæld også. I 2012 misligholdte de unge en samlet gæld på 1,9 mia. kr., hvorimod den samlede gæld udgjorde 1,4 mia. kr. i 2016.

Gennemsnitsgælden for de 50.000 unge, der er registreret i RKI er på ca. 27.000 kr. I forhold til dette er mediangælden 11.500 kr. og dermed en del lavere. Mediangælden bestemmes ved, at 50 % af de unge har en gæld, der er mindre end 11.500 kr. og 50 % har en gæld, der er større. Dette indikerer, at der er stor spredning i forhold til størrelsen af de unges gæld. Kun få unge er registreret med en stor gæld, hvilket er med til at trække den gennemsnitlige gæld op.

Gæld og anmærkninger varierer geografisk

Det varierer meget, hvor de unge betalere befinder sig på landsplan. Den kommune med flest RKI-registrerede unge er Lolland, hvor hver sjette ung ved udgangen af 2016 var registreret.

Derimod har Læsø Kommune færrest unge i RKI og gældsbeløbet er ligeså lavest. De unge registreret i RKI skylder i gennemsnit 6.500 kr. på Læsø. Til sammenligning er gennemsnitsbeløbet på landsplan på 27.000 kr.

På Stevns og i Hørsholm Kommune har de unge registrerede i RKI et gennemsnitligt gældsbeløb på 45.500 kr., hvilket er det højeste på landsplan.

Værst står det til med informations- og televirksomheder

Knap 150.800 sager blev indberettet til RKI i 2016, der relaterer sig til unge mellem 18 og 30 år. Dermed er antallet af RKI-anmærkninger større end selve antallet af unge registreret. Dette skyldes, at nogle unge er registreret med flere skyldnerforhold.

Informations- og telekommunikationsvirksomheder står for 55.000 af disse registreringer. Dette svarer til 36 % eller mere end hver tredje anmærkning. Dermed er hovedparten af indberetninger foretaget af informations- og telekommunikationsvirksomheder.

Hvis vi vender blikket mod gælden, ser vi, at unge ligeledes skylder et stort beløb til informations- og kommunikationsselskaberne. Den samlede gæld er i forbindelse hermed på 285 mio. kr. Dette overgås dog af finansierings- og forsikringsbranchen, som optog 37 % af den samlede misligholdte gæld på 1,4 mia. kr. Dette svarer til et beløb på 500 mio. kr.

Kilder: Finans Danmark, Danmarks Statistik

Gazelle 2019Gazelle 2020

4,7 på Trustpilot | 347 anmeldelser

Spørgsmål og svar

Lånios unikke koncept gør det nemmere, hurtigere og mere overskueligt at låne penge online. Du udfylder kun én låneansøgning, hvorefter vi sætter bankerne i konkurrence om at give dig det bedste lån. Når du har modtaget dine nye lånetilbud, kan du nemt sammenligne og herefter vælge dét lån, som passer dig og din økonomi bedst.

Lånio er de første i Danmark, der tilbyder dette unikke koncept, der gør det muligt at låne penge hurtigt på en simpel måde. I stedet for at udfylde et hav af låneansøgninger, udfylder du kun én hos Lånio, hvorfor du sparer en masse tid og besvær. Vi sætter bankerne i konkurrence om dig, så dit lån bliver så billigt som muligt. Vi kalder det: Lån penge smart.

Lånio fastsætter ikke renterne, men vi viser dig bankernes minimum- og maksimumrente. Renten starter fra 3,49%, når du ansøger om lån på Lånio.dk. Det er udelukkende bankerne, der afgør hvilken rente, du får på dit lån. Hver bank behandler din låneansøgning individuelt og udarbejder et skræddersyet tilbud til dig ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Husk, at et lån ikke udelukkende består af renter, men også af andre gebyrer.

ÅOP står for lånets samlede årlige omkostninger i procent. Det betyder, at lånets ÅOP ikke kun inkluderer renter, men også andre gebyrer som etableringsgebyrer og administrationsomkostninger. Når du skal vurdere de lånetilbud, som Lånio indsamler til dig, bør du altid se på ÅOP’en.

Lånio står ikke for udbetalingen af pengene. Det gør Lånios banksamarbejdspartnere. Udbetalingen af pengene varierer således fra bank til bank men typisk står pengene på din konto indenfor 1-5 bankdage. Når du modtager lånetilbuddene fra bankerne, oplyses du om deres udbetalingstid - er en hurtigt udbetalingstid vigtigt for dig, kan du vælge den bank, der tilbyder dette.

Lånio afgør ikke, hvorvidt din økonomi er god eller ej. Bankerne udarbejder individuelle lånetilbud ud fra de oplysninger, du indtaster i vores låneformular. Herefter vurderer bankerne, om de kan tilbyde dig et lån. Da du, med Lånios koncept, modtager flere lånetilbud, øger du dine chancer, for at få bevilget et lån. Chancerne for et lån øges desuden, hvis du har en medansøger.

Gennem Lånios koncept kan du finde forbrugslån fra 10.000 kr. og helt op til 500.000 kr. Som tommelfingeregel kan du øge din chance for godkendelse, ved at ansøge om lån på maksimum 90 % af din årsindkomst.

Alle Lånios banksamarbejdspartnere stiller ikke nødvendigvis de samme krav til dig som låntager. Men du får selvfølgelig kun lånetilbud fra banker, der vil godkende dig. Nogle banker stiller krav til årlig indkomst for dig eller din husstand. Derudover figurerer følgende generelle krav:

  • Du må ikke være registreret i RKI
  • Du skal minimum være 18 år

Ved at vælge "samle eksisterende lån" når du skal angive låneformål i vores låneformular, kan du fortælle bankerne, at dit lån skal bruges til at indfri andre lån og dermed sænke dine samlede låneomkostninger. Det betyder dog ikke, at du udelukkende skal bruge pengene til at samle anden gæld. Eksempelvis kan du låne 40.000 kr. og angive, hvor stor andel af lånet der skal anvendes på indfrielse af eksisterende gældsposter.

Nej, det er 100 % gratis og uforpligtende at ansøge om online lån gennem Lånio. Desuden tillægges der ikke omkostninger på dit lån ved vores unikke koncept - dine lånevilkår vil være de samme som dem, du får tilbudt direkte på bankernes hjemmesider.

Der er flere muligheder for at opnå en lav ydelse. Eksempelvis kan du i vores låneformular forlænge løbetiden, og dermed sænke den månedlige ydelse. Den månedlige ydelse fastsættes ikke af Lånio med af vores banksamarbejdspartnere ud fra dit ønskede lånebeløb, tilbagebetalingstid, renter og andre gebyrer.

Du kan ansøge om en tilbagebetalingstid på 1-12 år (12-144 måneder). Du kan således til dels selv bestemme, hvor lang tilbagebetalingstiden skal være. Der kan dog opstå situationer, hvor Lånios banksamarbejdspartnere tilbyder dig lån med enten længere eller kortere tilbagebetalingstid end ønsket.

Ja, det er muligt, men ikke anbefalet at have beskyttet adresse.

Det er muligt at optage et lån med adressebeskyttelse, men det er op til de enkelte banker, hvorvidt de tillader det eller ej. Oftest vil du blive bedt om at ophøre adressebeskyttelsen i den periode lånet ønskes eller benytte alternativ dokumentation. For at du kan modtage flest mulige lånetilbud og dermed få det billigste lån, anbefaler Lånio ikke at du har adressebeskyttelse i perioden lånet ønskes.

Når en bruger vælger at optage et lån gennem vores koncept, modtager Lånio en lille provision fra den valgte samarbejdspartner. Gennem Lånio.dks Lån Penge Smart-koncept er det muligt at få endnu lavere renter, da bankerne sættes i konkurrence med hinanden.

Ja, det er til enhver tid muligt at fortryde et lån (kreditaftale). Bestemmelserne står i kreditaftalelovens §19, som skriver, at kan låntager fortryde en aftale om en finansieringsaftale inden for 14 dage.

Har du behov for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på 52 10 50 24. Du kan også skrive en mail til kundeservice@laanio.dk, hvor du vil få svar inden for 24 timer. Dette gælder selvfølgelig ikke i weekender, der vender de tilbage til dig direkte på førstkommende arbejdsdag.