A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 2 min.
Opdateret: 16. september 2022

Lånio logoDerfor har mere end 150.000 danskere tillid til Lånio

Vores mission er at hjælpe dig med at træffe klogere finansielle beslutninger. Selvom vores service er gratis, bliver vi kompenseret af vores samarbejdspartnere, hvis du optager et lån, du har ansøgt gennem os. Uanset hvad er vores guides, information og kundeservice alt sammen designet til at tilbyde troværdig hjælp til dig for at du kan træffe det bedste valg til dine behov. Læs mere om hvordan vi tjener penge og vores redaktionelle integritet.

Er du studerende, er der stor sandsynlighed for, at du har optaget et forbrugslån uden om SU-lånet. Det viser en undersøgelse, som fintech-virksomheden Lånio.dk har foretaget. Ifølge medstifter og kommunikationschef, Martin Jørgensen, er undersøgelsen overraskende.

- Nu har vi jo været i denne branche i flere år, og selvom vi ved, at studerende har færre penge mellem hænderne end folk med job, så er det overraskende, at så mange af vores brugere er studerende, når man i forvejen har mulighed for SU-lån.

Lånio.dk er en side, hvor forbrugere nemt kan indhente lånetilbud på lån uden sikkerhed som privatlån, boliglån, billån og indskudslån. Vi laver fra tid til anden forskellige undersøgelser og forbrugstest indenfor lånemarkedet. Eksempelvis har vi testet Danmarks billigste billån af flere omgange. Lån penge nemt med Lånio.dk.

Over hver 10. studerende har ikke nok i SU-lånet

Undersøgelsen, som Lånio.dk har foretaget blandt de seneste 1.000 indkomne låneansøgninger, viser, at de studerende som gruppe udgør 11 % af ansøgerne. Derfor er gruppen overrepræsenteret, når det tages i betragtning, at de kun udgør under 9 % af den samlede danske befolkning (Danmarks Statistik).

Ifølge Martin Jørgensen er det ikke i så høj grad andelen på 11 %, der overrasker, men snarere det faktum, at SU-lånet ikke er nok. Udover det påpeger han, at det ser ud som om, at en stor del ikke anvender SU-lånet:

- Vores tal viser, at 39 % af de studerende angiver, at de har lån i forvejen. Vi må naturligvis antage, at en stor del af dette er SU-lån. Overraskende er det, at 61 % af de studerende som ønsker lån, går til os før de går til staten. Prismæssigt og fleksbilitetsmæssigt giver det slet ikke mening ikke anvende SU-lånet som det første alternativ" fortæller han.

Pengene går til lidt af hvert

Undersøgelsen viser endvidere, at de studerende anvender pengene til generelt forbrug. Halvdelen angiver deres låneformål som værende "blandet" som kan indeholde alt fra ferier til computere til køkkenudstyr. 13,5 % angiver at lånet skal anvendes til rejser, mens 8,4 % anvender lånet til en bil. Udover det bliver pengene brugt til elektronik, møbler og tandlægeregninger.

Går man videre til størrelsen på lånebeløbet mål op mod de studerendes indtægter, så ses det, at den gennemsnitlige indkomst er 11.351 kroner, mens det ønskede lånebeløb i snit ligger på 28.596 kroner. Lånet ønskes tilbagebetalt over i gennemsnit 5,2 år. Det gennemsnitlige tilbagebetalingsbeløb ligger på 35.420 kroner, hvilket giver en månedlige ydelse på 568 kroner.

Data

Fordeling af erhverv:

Ledig10%
Under uddannelse11%
Funktionær29%
Pensionist13%
Timelønnet25%
Elev/Lærling2%
Selvstændig3%
Andet7%

laantageres erhverv diagram

Fordeling af låneformål

Andet32%
Bil8%
Blandet24%
Computer/kontorudstyr2%
Ferie/rejser14%
Hvidevarer5%
Motorcykel2%
Møbler/tæpper/baderum2%
Tandlån11%

studerende laaneformaal diagram

Fordeling af indkomst vs. lånebeløb og låneperiode

laan under uddannelse

4.7 på Trustpilot | 401 anmeldelser