A 100% A
Tekststørrelse
Opdateret: 16. juni 2022

Lån til renovering

Har du søgt "lån penge til renovering" på Google og derefter landet her? Så står du sikkert i en situation, hvor du ønsker banklån til renovering af hus eller lejlighed. Uanset om du skal igennem din bank eller et realkreditinstitut, vil det være en god idé for dig at sammenligne lånetilbud. Vi kan hjælpe dig med at finde billige lån, og du kan nemt ansøge om lån med NemID.

Hvis du ønsker et lån til renovering igennem dit realkreditinstitut, skal du være opmærksom på, at størrelsen på lånet afhænger af din boligs værdi. Her på Lånio.dk har vi samlet de forskellige muligheder der er for dig, så du kan få et overblik over lån til renovering.

Vurdering af boligværdi

Før du skal bede om lån til renovering, skal du have vurderet værdien af din bolig. Formålet med dette er at få en vurdering af, hvilke muligheder du har for at optage et lån.

Et eksempel er, at din bolig bliver vurderet til 3 mio. kr. og du skylder 1 mio. kr. i realkreditlån på ejendommen. I dette tilfælde vil du have 2 mio. i friværdi.

Ved et realkreditlån kan du belåne din friværdi med 80% dvs. 1.6 mio. i dette tilfælde.
Denne friværdi kan du låne igennem et realkreditinstitut på helt normale betingelser. Hvis et lån på normale vilkår ved hjælp af din friværdi ikke et tilstrækkeligt lån til ombygning, kan du gøre brug af en mellemfinansiering.

Konstruktører planlægger arbejde

Hvad er en mellemfinansiering?

Man kan se på mellemfinansiering som en midlertidig kassekredit. Denne sikrer finansieringen af din boligrenovering, indtil der kommer en konkret indtægt. Dette kunne f.eks. være indtil din realkreditfinansiering falder på plads.

Der findes to forskellige muligheder, når man skal låne penge til renovering:

  • Forhåndslån
  • Byggelån

Forhåndslån

Dette er i princippet et ordinært realkreditlån, og dette optages, inden byggeriet er gået i gang. De bliver sat på en lukket konto i banken og herfra bliver pengene løbende overført til den entreprenør, du har ansat til renoveringen.

Da lånet udbetales, før renoveringen er færdige, har realkreditinstituttet ingen garanti for lånet. Det er her instituttet, som regel kræver en garanti fra banken og denne pris kan variere alt afhængigt af lånets størrelse. Prisen kommer an på størrelsen af det lån, du optager dog er der er nogle afgifter som er sat fra starten:

Tinglysningsafgift - ved låneomlægningEtableringsafgiftByggekontoadministrationPr. kvartal
1.660 kr.750 kr.3.000 kr.0,5636%


Ulempen er, at du betaler afdrag og renter på lånet i renoveringsperioden. Der kan også være uforudsete udgifter og dette kan betyde, at du bliver nødt til at tage et tillægslån.

Fordelen ved et forhåndslån er, at du fra begyndelsen kender den endelig omkostning på lånet. Derudover er renten som regel lavere, end den vil være på et byggelån.

Byggelån

Den anden mulighed er byggelån. Dette kan du se som en form for kassekredit. Her betaler du kun renter af på den del af lånet, som rent faktisk bliver brugt. Renten er variabel og når byggeriet er afsluttet, finder den endelige finansiering sted.

Ulempen er, at du her skal betale dobbelt op på tinglysning og lånegebyr. Derudover kender du heller ikke den endelige omkostning på lånet, da renten her er svingende.

Fordelen er, at det kan tilpasses, og at du ikke låner mere, end du har behov for.

Alternativer til mellemfinansiering

Hvis du har flere lån i boligen, kan det være en fordel for dig at samle disse lån. På den måde kan du få et større rådighedsbeløb, og på den måde har du råd til at tage et lån, hvis det er nødvendigt til den nye renovation.

  • Friværdi

Hvis du har en høj friværdi i boligen, kan du udnytte dette og erstatte boliglån eller andre banklån med en højere rente, med et realkreditlån der har lavere omkostninger.

Udregning af omksotninger

Flere muligheder for lån til renovering

Hvis du ikke har friværdi i din bolig, fordi du f.eks. bor i en lejebolig og skal have et lån til renovering. Så kan du overveje et privatlån. Her har du ikke mulighed for at optage lån på flere millioner, men det er muligt at låne op til 250.000 kr.

Hvis du bor til leje, skal du huske på, at et lån til renovering ikke påvirker din boligs værdi. Derfor kan det være mere hensigtsmæssigt, at opgradere noget i hjemmet hvis du bor i en andels- eller en ejerbolig.

Hvis du f.eks. skal sælge din bolig 1-2 år efter, du har renoveret dit køkken, og køkkenet kostede 35.000 kr., vil disse penge indgå i det fulde beløb, du får, når du sælger. Med forbehold for hvordan boligmarkedet ser ud på det givne tidspunkt, da inflationen har en del at sige.

På Lånio.dk kan du sammenligne forskellige privatlån og finde det, som passer dig bedst. Her kan du hos nogle banker vælge afdragsfrie måneder, så du f.eks. kan få råd til børnenes fødselsdagsgaver.

En ting du skal være opmærksom på, ved optagelse af forbrugslån, er ÅOP. ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Dette er en god indikator for, hvorvidt det kan betale sig at optage lånet eller ej.

Hvad dækker 'renovering' over?

Renovering kan, i denne sammenhæng, dække over flere forskellige opgaver. Det kan både være VVS og kloak, tømrer og snedker eller noget helt tredje. Så typen af renovering er mindre vigtig, det vil være det samme låneformål, som du skal vælge i formen øverst på siden.

Godkendelse af lån til renovering

Banken skal bruge nogle forskellige oplysninger om ombygningen, for at kunne vurdere det maksimale realkredit/banklån du kan få. Det er ting som:

  • Tilbud fra entrepenør/håndværkere
  • Beskrivelse af projektet
  • Tidslinje over projektet
  • Forventede omkostninger

Nye regler om Håndværkerfradrag

Når du får en håndværker til at lave noget i privaten, kan du trække det fra hos SKAT. Der er med de nye ændringer i 2016/2017, sat fokus på det der bliver kaldt “grønne håndværksydelser”.

Den nye ordning kan give fradrag på op til 6.000 kr. for serviceydelser og hvis du får lavet grønne håndværksydelser, såsom isolering af gulv, med henblik på lavere varmeforbrug, kan du trække op til 12.000 kr. fra. Med den nye lov kan du ikke længere få fradrag for ikke-grønne ydelser, såsom istandsættelse af køkken og bad.

Der er masser af muligheder når du skal låne til renovering. Om du skal gøre brug af din friværdi eller et forbrugslån, er op til dig selv. Men det kan være en god idé for dig, at kontakte din bankrådgiver og høre om mulighederne.

4,7 på Trustpilot | 355 anmeldelser