Forbrugslån vs. Kassekredit

Skal jeg vælge en kassekredit online eller et billigt forbrugslån?

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 7 min.
Opdateret: 06. september 2023

Lånio logoDerfor har mere end 150.000 danskere tillid til Lånio

Vores mission er at hjælpe dig med at træffe klogere finansielle beslutninger. Selvom vores service er gratis, bliver vi kompenseret af vores samarbejdspartnere, hvis du optager et lån, du har ansøgt gennem os. Uanset hvad er vores guides, information og kundeservice alt sammen designet til at tilbyde troværdig hjælp til dig for at du kan træffe det bedste valg til dine behov. Læs mere om hvordan vi tjener penge og vores redaktionelle integritet.

Forbrugslån vs. kassekredit - hvad er hvad?

Det kan ske, at du ender i en situation, hvor du har brug for at dække nogle udgifter, som du ikke kan betale af egen lomme. I sådan en situation kan du have gavn af et online forbrugslån, et banklån eller en kredit. Før du beslutter dig, er det er dog vigtigt, at du sætter dig ind i, hvilken af disse to løsninger, der er bedst for dig.

 1. Lån penge
 2. Kredit.

Ved et lån modtager du via én udbetaling, og du afdrager herefter på dit lån over en vis periode. En kredit er et ekstra beløb, som du har til rådighed og kan benytte dig af, når du får brug for det. Du kan nemt få et lån med MitID.

En kassekredit kan være et økonomisk sikkerhedsnet, men den kan også sætte dig i gæld. Det kan faktisk ende med at være en dyrere løsning end et forbrugslån.

Vi vil her på Lånio.dk forklare alt, hvad du bør vide om forbrugslån og kassekredit, samt fordelene og ulemperne ved begge, så du det billigste lån.

Hvad er en kassekredit?

En kassekredit kan både være en kassekredit i banken eller en kassekredit online. Udover selvfølgelig at være fra to forskellige typer långivere, er disse to lån to ret forskellige produkter.

En kassekredit i banken fungerer som et bevilget overtræk, hvor du gennem aftale med banken kan trække over på kontoen - op til et vist beløb. En online kassekredit er derimod et lån, som ikke har nogen løbetid, hvor det fulde beløb udbetales direkte til din konto.

Vi vil her gå i dybden med de to begreber, så du kan skelne mellem de to produkter og dermed sætte dig godt ind i, hvad der er den bedste løsning for dig.

Kassekredit i banken

Denne type er et lån, hvor der stilles en kredit til rådighed for dig, som du løbende kan hæve fra og lave et bevilget overtræk med.

Det vil sige, at du får muligheden for at lave et overtræk på din konto, uden at banken spærrer dit kreditkort. Kassekreditten kan tilknyttes en særskilt konto eller din lønkonto, så det fungerer som en økonomisk buffer.

En kassekredit i banken adskiller sig fra andre typer af gæld, da du ikke betaler af på samme måde, som hvis du går ud og optager et lån. Du bliver kun opkrævet renter af den andel, du har brugt at kassekreditten. Bruger du ikke noget af din kassekredit, bliver du altså ikke krævet for det fulde beløb, som din kassekredit er godkendt til.

Økonomisk buffer

En økonomisk buffer er en pengesum, som du har opsparet for at kunne hjælpe dig selv ud af svære, økonomiske situationer. Hvis du pludselig bliver arbejdsløs eller bliver mødt med en stor uventet udgift, kan denne hjælpe dig med ikke at ende i gæld

Fordele og ulemper ved en kassekredit i banken

Kassekreditten er et mere fleksibelt værktøj, da du selv bestemmer, hvor meget du ønsker at gøre brug af den. Hvad der er den billigste kassekredit, er derfor svært at sige.

Det er en mere langsigtet løsning, hvor du forudser, at du måske kan komme til at få brug for at trække penge over engang i fremtiden.

Hvis du tilknytter din kassekredit til din lønkonto, kan du for eksempel gøre din gæld mindre, hver gang du får udbetalt din løn. Du skal heller ikke betale en fast månedlig ydelse for din kassekredit i banken, som du skal ved et typisk forbrugslån.

Fordele ved kassekredit i bank

 • Økonomisk buffer
 • Fleksible afdrag
 • Renter, som styres af dit forbrug
 • Fungerer som et bevilget overtræk

Ulemper ved kassekredit i bank

 • Høj rente
 • Kræver meget omtanke og planlægning
 • Kan resultere i stor gæld
 • Længere proces
 • Oprettelsesgebyr

Online kassekredit

En online kassekredit er en nyere form for lån med lav rente, som let kan forveksles med den klassiske kassekredit i banken. Her udbetales hele beløbet til din konto uden løbetid, kort efter du har ansøgt om lånet. Online kassekreditter er dermed ikke begrænset af en 48 timers betænkningstid, som et forbrugslån er.

En online kassekredit har en månedlig minimumsrente, som tager udgangspunkt i en procentdel af lånet. Den fungerer i grunden ligesom en kassekredit i banken - du betaler renter ud fra hvor meget af kassekreditten, du bruger. Som sagt udbetales hele kreditten dog i ét samlet beløb, så i teorien betaler du for hele kreditten, til du har betalt noget af på den.

Du kan betale den online kassekredit helt ud, når du lyster og får råd til det. Det betyder, at prisen i høj grad er afhængig af, hvor meget du vil låne og hvor hurtigt, du kan tilbagebetale pengene.

Fordele og ulemper ved en online kassekredit

Med en online kassekredit kan du få penge på kontoen meget hurtigt, fordi der ikke er betænkningstid på som ved almindelige lån. Kreditloftet på disse lån er dog lavere end ved forbrugslån. Det kan derfor bedre betale sig for dig at tage et forbrugslån, hvis du eksempelvis skal låne mere end 15.000 kr.

Det kan være en meget fristende mulighed at have en kassekredit tilgængelig så hurtigt. Siden lånet ikke har nogen løbetid, skal du være meget opmærksom på, om du virkelig har behov for en online kassekredit - eller om et forbrugslån bedre dækker dine behov. Ellers kan du risikere at ende i gæld.

Derudover skal du også betale en fast månedlig ydelse for at opretholde din online kassekredit. Hvis du ikke skal bruge særlig mange penge og i en relativt kort periode, kan en online kassekredit derfor godt være løsningen for dig.

Fordele ved online kassekredit

 • Hurtig udbetaling
 • Ingen betænkningstid
 • Ingen løbetid
 • Gebyr- og rentefrit de første 30 dage for nye kunder visse steder

Ulemper ved online kassekredit

 • Kan være fristende at have mange penge liggende
 • Lavere kreditloft
 • Fast månedlig betaling for at bevare din kassekredit

Hvad er et forbrugslån?

Et forbrugslån er et lån, som for det meste bruges i forbindelse med køb af forbrugsgoder. Det kan være alt fra boliglån til rejselån, indskudslån, betaling af regninger, billån, lån til bryllup og alt, som man ellers kan kalde lån til forbrug. Lånet kan både optages i banken, men en lang række låneselskaber tilbyder dig denne type finansiering online.

Det er med forbrugslån i banken som med alle andre typer privatlån, at du ofte skal mødes med din bankrådgiver og forklare formålet med dit lån - det skal du ikke med online forbrugslån.

Du skal naturligvis være tilfreds med den låneaftale, som du går med til. Gennem Lånio.dk kan du lade bankerne konkurrere om dig som kunde, så du kan få det bedst mulige lån blandt vores tilbud.

Læs også: Overvejelser i forbindelse med optagelse af lån

Fordele og ulemper ved et forbrugslån

De primære fordele ved forbrugslån er relateret til deres lavere krav og hurtige udbetaling. Ofte kan du få lov til at låne som 18-årig og med forholdsvist lave krav til din økonomi. Du skal ikke bruge tid på at snakke med en bankrådgiver blot for at få at vide, at du ikke kan godkendes til et lån.

Forbrugslån gennem online udbydere har dog ofte en højere rente end tilsvarende lån i banken. Du betaler for en højere rente, da låneudbyderne løber en større risiko ved at låne dig penge med lavere krav.

Som udgangspunkt skal du heller ikke stille sikkerhed eller lægge nogen udbetaling med et forbrugslån. Det er som sagt disse lavere krav, der gør forbrugslån til en populær løsning, når man skal låne penge her og nu.

Du kan bruge vores låneberegner til at beregne prisen på et lånetilbud og se hvor meget du skal betale tilbage hver måned. Låneberegneren udregner automatisk ÅOP, samlet tilbagebetaling, kreditomkostninger og månedlig ydelse.

Fordele ved forbrugslån

 • Hurtig låneproces
 • Lave krav til låntager
 • Kan bruges til alle låneformål
 • Store lånebeløb
 • Ingen krav om at stille sikkerhed
 • Skal ikke lægges udbetaling

Ulemper ved forbrugslån

 • Kan have høje samlede omkostninger
 • Højere renter
 • Høj ÅOP

Hvad skal jeg vælge?

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvad et forbrugslån og en kassekredit er, og at vi har hjulpet dig med at tage den rigtige beslutning. Det kan være svært at finde rundt i, hvilke af disse lån er det bedste for dig.

Kassekreditten kan være en løsning, hvis du blot ønsker muligheden for at trække over og et økonomisk sikkerhedsnet. Hvis du skal bruge nogle penge med kortere varsel, er et forbrugslån en bedre løsning.

Hvis du har mere end ét lån eller tænker at tage flere, som for eksempel et forbrugslån og en online kassekredit, så kan du overveje et samlelån. På den måde kan du samle din gæld og betale af på et enkelt lån med én månedlig ydelse og ét månedligt gebyr fremfor flere - og spare penge i processen.

Du kan forsøge at forhandle med flere banker på én gang for at få de bedste lånevilkår, eller du kan lade os gøre det ved at ansøge gennem Lånio.dk. Så får du op til 3 uforpligtende lånetilbud, hvor bankerne konkurrerer om dig som kunde.

4.7 på Trustpilot | 400 anmeldelser

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejdede fra 2018 til 2023 med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Her har han skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.