Opnå en bedre økonomi og kom ud af RKI

Opdateret: 16. maj 2022

Ribers Kredit Information - register for dårlige betalere

At låne penge kan i nogen tilfælde resultere i økonomiske udfordringer. Vi ønsker, at vores forbrugere kun optager økonomisk forsvarlige lån. Som forbruger bør du altså kun låne penge efter grundige overvejelser. Lånio.dk kalder dette for: Lån penge smart.

Hvis du på nuværende tidspunkt allerede har taget flere billige lån, men ikke har betalt af på dem, er du nok registreret i RKI. Det betyder, at du officielt er stemplet som dårlig betaler. Det betyder, at du vil have svært ved yderligere at optage hurtige lån hos låneudbydere. Hos Lånio.dk har du således heller ikke mulighed for at optage lån hos vores tilknyttede lånevirksomheder. Du kan derfor heller ikke optage et samlelån trods RKI.

Vores samarbejdspartner, Curodan.dk, er en virksomhed, der hjælper forbrugere med at komme ud af RKI. Firmaet består af en række konsulenter, som har specialiseret sig i økonomisk privatrådgivning. Curodan kan altså hjælpe dig som forbruger med at få styr på din gæld og dermed komme ud af RKI.

Hvad er RKI?

RKI er en forkortelse for Ribers Kreditinformation, som virksomheden er døbt i 1971. I dag ejes RKI af Experian. RKI er et register for dårlige betalere. Det vil sige forbrugere, som har ikke har tilbagebetalt deres gæld rettidigt til deres kreditorer. RKI bruges af virksomheder til at vurdere, hvorvidt de ønsker at tilbyde dig kredit eller ej.

Hvis du er registreret i RKI, vil lånevirksomheder (også banker) typisk afvise muligheden for, at du kan optage et lån. Det vil også have indflydelse på dine muligheder for at tegne forsikringer, hvis du er optaget i RKI.

Læs også vores store test af Danmarks billigste billån.

Konsekvenser ved at være registeret i RKI

Der er flere konsekvenser ved at være registreret i RKI. Du kan eksempelvis ikke optage lån, men der kan også være andre begrænsninger.

Er jeg registreret i RKI?

Typisk får man klar besked pr. brev, hvis man er blevet optaget i RKI. Langt de fleste forbrugere vil derfor være klar over, hvis de er registreret i RKI. Mange danskere vælger dog at ignorere disse breve, når de først er havnet i gældsfasen, hvorfor et fåtal ikke er klar over, at de er havnet i RKI.

Hvis du skylder en større mængde penge og ikke har betalt denne tilbage inden for aftalt tid, er der en chance for, at din kreditor har valgt at registrere dig i RKI.

Det er ganske nemt at tjekke, om du er registreret i RKI.

Få hjælp til at komme ud af RKI

Det kan være en god idé at søge hjælp til at komme ud af RKI. Denne hjælp kan du søge ved en gældsrådgiver. Herunder har vi beskrevet den typiske proces, du kommer igennem, hvis du søger gældsrådgivning.

  1. Gældsanalyse: Gældsrådgiveren foretager en analyse af din økonomi og identificerer de underliggende problemer.
  2. Gældsrådgivning: Der tilknyttes en gældsrådgiver til din sag. Denne rådgiver fører kontakten med dine kreditorer.
  3. Gældsrabat: Den tilknyttede gældsrådgiver tager kontakt til dine kreditorer og forsøger at opnå fordelagtige aftaler, så du kan få rabat på din gæld.

Ved at alliere dig med en professionel partner indenfor gældsrådgivning, forøger du dine chancer for at komme ud af RKI. Virksomheden kan yderligere hjælpe dig på følgende måder:

  1. At søge gældssanering, med henblik på at få nedsat eller helt slettet din gæld hos din tidligere kreditor
  2. At indgå såkaldte frivillige akkorder for at nedskrive din gæld med en vis procentdel.
  3. At lægge et nyt budget, så du får et bedre overblik over indtægter og udgifter.
  4. At omlægge dine nuværende lån, så du kan spare penge.

Ovenstående hjælp vil resultere i, at du kan komme ud af RKI.