Opnå en bedre økonomi og kom ud af RKI

A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 3 min.
Opdateret: 27. juli 2022

Lånio logoDerfor har mere end 150.000 danskere tillid til Lånio

Vores mission er at hjælpe dig med at træffe klogere finansielle beslutninger. Selvom vores service er gratis, bliver vi kompenseret af vores samarbejdspartnere, hvis du optager et lån, du har ansøgt gennem os. Uanset hvad er vores guides, information og kundeservice alt sammen designet til at tilbyde troværdig hjælp til dig for at du kan træffe det bedste valg til dine behov. Læs mere om hvordan vi tjener penge og vores redaktionelle integritet.

Ribers Kredit Information - register for dårlige betalere

At låne penge hurtigt kan i nogen tilfælde resultere i økonomiske udfordringer. Vi ønsker, at vores forbrugere kun optager økonomisk forsvarlige lån. Som forbruger bør du altså kun låne penge efter grundige overvejelser. Men hvis man gør sit forabejde, undersøger markedet og sammenligner lånetilbud, bør det ikke volde problemer at låne penge, hvilket heldigvis er tilfældet for langt de fleste.

Hvis du på nuværende tidspunkt allerede har taget flere billige lån, men ikke har betalt af på dem, er du nok registreret i RKI. Det betyder, at du officielt er stemplet som dårlig betaler. Det betyder, at du vil have svært ved yderligere at optage hurtige lån hos låneudbydere. Hos Lånio.dk har du således heller ikke mulighed for at optage lån hos vores tilknyttede lånevirksomheder. Du kan derfor heller ikke optage et samlelån trods RKI.

Der findes mange virksomheder, der hjælper forbrugere med at komme ud af RKI, som eksempelvis Gældsråd.dk. Her kan du få professionel hjælp fra folk som har specialiseret sig i økonomisk privatrådgivning. Så tøv ikke med at opsøge en gældsrådgiver som kan hjælpe dig som forbruger med at få styr på din gæld og dermed komme ud af RKI.

Hvad er RKI?

RKI er en forkortelse for Ribers Kreditinformation, som virksomheden er døbt i 1971. I dag ejes RKI af Experian. RKI er et register for dårlige betalere. Det vil sige forbrugere, som har ikke har tilbagebetalt deres gæld rettidigt til deres kreditorer. RKI bruges af virksomheder til at vurdere, hvorvidt de ønsker at tilbyde dig kredit eller ej.

Hvis du er registreret i RKI, vil lånevirksomheder (også banker) typisk afvise muligheden for, at du kan optage et lån. Det vil også have indflydelse på dine muligheder for at tegne forsikringer, hvis du er optaget i RKI.

Læs også vores store test af Danmarks billigste billån.

Konsekvenser ved at være registeret i RKI

Der er flere konsekvenser ved at være registreret i RKI. Du kan eksempelvis ikke optage lån, men der kan også være andre begrænsninger.

Er jeg registreret i RKI?

Typisk får man klar besked pr. brev, hvis man er blevet optaget i RKI. Langt de fleste forbrugere vil derfor være klar over, hvis de er registreret i RKI. Mange danskere vælger dog at ignorere disse breve, når de først er havnet i gældsfasen, hvorfor et fåtal ikke er klar over, at de er havnet i RKI.

Hvis du skylder en større mængde penge og ikke har betalt denne tilbage inden for aftalt tid, er der en chance for, at din kreditor har valgt at registrere dig i RKI.

Det er ganske nemt at tjekke, om du er registreret i RKI.

Få hjælp til at komme ud af RKI

Det kan være en god idé at søge hjælp til at komme ud af RKI. Denne hjælp kan du søge ved en gældsrådgiver. Herunder har vi beskrevet den typiske proces, du kommer igennem, hvis du søger gældsrådgivning.

  1. Gældsanalyse: Gældsrådgiveren foretager en analyse af din økonomi og identificerer de underliggende problemer.
  2. Gældsrådgivning: Der tilknyttes en gældsrådgiver til din sag. Denne rådgiver fører kontakten med dine kreditorer.
  3. Gældsrabat: Den tilknyttede gældsrådgiver tager kontakt til dine kreditorer og forsøger at opnå fordelagtige aftaler, så du kan få rabat på din gæld.

Ved at alliere dig med en professionel partner indenfor gældsrådgivning, forøger du dine chancer for at komme ud af RKI. Virksomheden kan yderligere hjælpe dig på følgende måder:

  1. At søge gældssanering, med henblik på at få nedsat eller helt slettet din gæld hos din tidligere kreditor
  2. At indgå såkaldte frivillige akkorder for at nedskrive din gæld med en vis procentdel.
  3. At lægge et nyt budget, så du får et bedre overblik over indtægter og udgifter.
  4. At omlægge dine nuværende lån, så du kan spare penge.

Ovenstående hjælp vil resultere i, at du kan komme ud af RKI.

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Analyse og indhold
Joachim arbejdede fra 2018 til 2023 med kommunikation og analyse på Lånio.dk. Her har han skrevet artikler og foretaget undersøgelser om danskernes privatøkonomi. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med SEO, research og analyse som han bruger til at formidle finansnyheder i Danmark. Han har flere gange fået sit arbejde udgivet i forskellige danske medier, herunder BT.
Finn Eriksen
Faktatjekket af Finn Eriksen, Gældsrådgiver
Finn Eriksen er professionel gældsrådgiver og ejer firmaet GældsRåd. Finn har arbejdet med gældsrådgivning siden 2013, og har hjulpet rigtig mange ud af en ellers håbløs gældssituation. Finns primære arbejdsområde er, at hjælpe private, som af den ene eller anden grund er endt med en håbløs gæld, som ikke kan afvikles på normale vilkår. Så står du i en håbløs gældssituation, så er Finn altid klar til en uforpligtende snak, omkring en løsning på din gæld.