Hvad er RKI?

31. marts 2016

Du har sikkert hørt navnet Ribers Kredit Information eller RKI, som det i daglig tale bliver kaldt. RKI har til opgave at holde styr på personer og virksomheder der kan betegnes som dårlige betalere. Formålet med dette er, at man som låneudbydere har bedre vilkår, for at undgå at låne penge ud til mennesker, som ikke kan betale tilbage.

Historien om RKI

Mogens Riber grundlagde i 1971 Firmaet Ribers Kredit Information, som var en database, der skulle hjælpe diverse virksomheder imod økonomisk tab. Ideen med en sådan database er, at virksomheder indrapporter, så snart en låner ikke tilbagebetaler sin gæld. Så snart skyldneren har betalt gælden, bliver personen slettet fra databasen og får dermed fjernet sit stempel som dårlig betaler.

I 1984 blev firmaet opkøbt af Thomson Reuters og fik navnet RKI, som sidenhen har været anvendt.

RKI blev i 1999 opkøbt af Nordic group, som ligeledes havde opkøbt en anden tilsvarende kredit database. I dag er RKI ejet af Experian, dog har RKI opretholdt deres funktion og havde i januar 2015 cirka 230.000 dårlige betalere, som sammenlagt skylder omkring 17 mia. kroner.

Man lære en kvinde om RKI

Hvad betyder RKI for mig?

Der er en række konsekvenser forbundet med RKI registrering, som gør at din hverdag lidt mere besværlig.

For det første kan du have rigtig svært ved at optage nye lån. Virksomheder ønsker generelt ikke at låne penge ud til folk, som de ikke tror kan tilbage igen. Der findes ganske få låneudbydere som vil låne dig penge, hvis du står i RKI. Dette er dog noget som man skal passe meget på med, da renten er meget højere og du kan ende med en gæld, som du aldrig kommer af med igen.

Og det slutter ikke her.

Som dårlig betaler kan banken vælge at inddrive dit dankort, så du ikke kan trække over. Det betyder du må nøjes med et normalt Visa Debit kort .Nogle får endda kun et hævekort, så banken er sikker på du ikke kan bruge mere end du har. Ligeledes kan man få problemer, med noget så simpelt som et telefonabonnement og brillekøb på afbetaling.

Mand ser forvirret på sin sparegris

Ind og ud af RKI?

Nu er du bekendt med, hvad RKI er for noget samt hvilke konsekvenser det kan have, hvis man bliver registreret. Men hvordan bliver du helt lavpraktisk registreret i RKI? Og endnu vigtigere, hvordan kommer du ud igen.

Hvis du har optaget et forbrugslån og ikke vedligeholder dine betalinger, vil du modtage et brev om, at du bliver indberettet til RKI, hvis du ikke retter op på din gæld meget hurtigt. Får man ikke rettet op på gælden, bliver man ganske kort tid efter indberettet og registreret i RKI. Har man dog ikke modtaget en advarsel omkring indberetningen, kan man ringe til RKI og få sig meldt ud, imens sagen bliver undersøgt.

Er du uenig omkring misligholdelse af din gæld, kan du ligeledes blive meldt dig ud, hvis du kan bevise overfor RKI, at din gæld ikke er misligholdt.

At være registreret i RKI, er ikke ligesom at få en plet på straffeattesten. Så snart du har betalt din gæld ud, vil du automatisk blive fjernet fra RKIs database. Det betyder, at virksomhederne kan ikke se, om du tidligere har været i RKI.

Er du i tvivl om, hvorvidt du er registreret i RKI, kan du gå ind på deres hjemmeside og logge ind med dit Nem ID. Her vil det fremgå om du er registreret.