Hvad er RKI?

Opdateret: 11. april 2022

RKI står for Ribers Kredit Information og er et register over dårlige betalere. RKI er ejet af selskabet Experian og sælger denne data til eksempelvis de banker, som skal foretage en kreditvurdering af dig.

Hvad du skal vide om RKI

Du har sikkert hørt navnet Ribers Kredit Information eller RKI som det i daglig tale bliver kaldt. RKI har til opgave at holde styr på personer og virksomheder, der kan betegnes som dårlige betalere. Formålet med dette er, at virksomhedere og låneudbydere kan undgå at sælge tjenester eller låne penge ud til mennesker, som ikke kan betale tilbage.

Har du misligholdt gæld i form af eksempelvis privatlån, kan det være, at du står registreret i RKI. Det skaber en del begrænsninger for dig, da du dermed ikke kan optage nye lån. Selvom du ønsker at komme med din gæld med et samlelån trods RKI, er dette desværre heller ikke muligt.

Det giver ikke mening for dig at ansøge om lånetilbud på Lånio.dk, hvis du står registreret i RKI. Når du først er ude af registret igen, vil det dog give rigtig mening for dig at sammenligne flere lån, hvis du får brug for at låne penge. På Lånio.dk er det nemt at ansøge om lån med NemID.

Historien om RKI

Mogens Riber grundlagde i 1971 firmaet Ribers Kredit Information, som var en database, der skulle hjælpe diverse virksomheder imod økonomisk tab. Idéen med en sådan database er, at virksomheder indrapporter, så snart en låner ikke tilbagebetaler sin gæld. Så snart skyldneren har betalt gælden, bliver personen slettet fra databasen og får dermed fjernet sit stempel som dårlig betaler.

I 1984 blev firmaet opkøbt af Thomson Reuters og fik navnet RKI, som sidenhen har været anvendt.

RKI blev i 1999 opkøbt af Nordic group, som ligeledes havde opkøbt en anden tilsvarende kredit database. I dag er RKI ejet af Experian, dog har RKI opretholdt deres funktion og havde i januar 2015 cirka 230.000 dårlige betalere, som sammenlagt skyldte omkring 17 mia. kr.

Læs også vores store test af Danmarks billigste billån.

Man lære en kvinde om RKI

Er jeg i RKI?

Hvis du er i tvivl, om du er i RKI, så kan du tjekke det via dette link. Via linket skal du logge på med NemID, hvorefter du kan se en status på, om du er registreret i RKI.

Hvorfor er jeg i RKI?

Der kan være flere grunde til, at du er optaget i RKI. Du vil ikke blive registreret i RKI, hvis du en enkelt gang ikke har betalt din regning. Opkræves du flere gange de penge du skylder, kan udbyderen dog vælge at registrere dig i RKI.

Du skal dog have modtaget flere rykkere fra udbyderen og ydermere være varslet om, at den næste manglende betaling vil føre til registrering i RKI.

Det er ikke kun manglende betaling på lån, der kan sende dig i RKI. Manglende betalinger på eksempelvis mobilabonnementer, forsikringer og lignende kan også være årsag til en evt. registrering.

Hvad betyder RKI for mig?

Der er en række konsekvenser for dig, hvis du står med en RKI registrering, hvilket vil gøre at din hverdag lidt mere besværlig.

For det første kan du have rigtig svært ved at optage nye lån. Også selvom det kan være vigtige lån som billån eller boliglån. Virksomheder ønsker generelt ikke at låne penge ud til folk, som de ikke tror kan betale tilbage igen. Der kan findes ikke nogle danske låneudbydere som vil låne dig penge, hvis du står i RKI. Dette er dog noget som du skal passe meget på med, da renten i så fald vil være meget højere, og du kan ende med en gæld, som du aldrig kommer af med igen.

Og det slutter ikke her.

Som dårlig betaler kan banken vælge at inddrive dit dankort, så du ikke kan trække over. Det betyder du må nøjes med et normalt Visa Debit kort. Nogle får endda kun et hævekort, så banken er sikker på, du ikke kan bruge mere end du har. Ligeledes kan man få problemer med noget så simpelt som et telefonabonnement, forsikringer og brillekøb på afbetaling.

Kan jeg låne penge trods RKI?

Nej, du kan ikke låne penge, hvis du er registreret i RKI. Ingen danske banker eller låneselskaber vil låne penge til dig, hvis du er registreret i RKI.

Ind og ud af RKI?

Nu er du bekendt med, hvad RKI er for noget samt hvilke konsekvenser det kan have, hvis du bliver registreret. Men hvordan bliver du helt lavpraktisk registreret i RKI? Og endnu vigtigere, hvordan kommer du ud igen?

Hvis du har optaget et forbrugslån og ikke vedligeholder dine betalinger, vil du modtage et brev om, at du bliver indberettet til RKI, hvis du ikke retter op på din gæld meget hurtigt. Får du ikke rettet op på gælden, bliver du ganske kort tid efter indberettet og registreret i RKI. Har du dog ikke modtaget en advarsel omkring indberetningen, kan du ringe til RKI og få dig meldt ud, imens sagen bliver undersøgt.

Er du uenig omkring din misligholdelse af din gæld, kan du ligeledes blive meldt dig ud, hvis du kan bevise overfor RKI, at din gæld ikke er misligholdt.

At være registreret i RKI er ikke ligesom at få en plet på straffeattesten. Så snart du har betalt din gæld ud, vil du automatisk blive fjernet fra RKIs database. Det betyder, at virksomhederne ikke kan se, om du tidligere har været i RKI.

Er du i tvivl om, hvorvidt du er registreret i RKI, kan du gå ind på deres hjemmeside og logge ind med dit Nem ID. Her vil det fremgå om du er registreret.

Hvordan kommer jeg ud af RKI?

Måden at komme ud af RKI på, kan lyde lettere, end det muligvis er. Du skal betale det, du skylder til din kreditor.

Hvis du ikke betaler dine regninger, skal du slettes fra RKI efter 5 år. Det er her ikke muligt for kredit at registrere dig i systemet grundet manglende betaling for samme regning, der forårsagede din registrering i første omgang.

Det kan muligvis lyde let, men 5 år uden mulighed for at tegne forsikringer, mobilabonnementer og lignende er lang tid at vente på dette.

Hvis du ikke har mulighed for at betale dig regning efter at være registreret i RKI, kan du evt. tale med kreditor om at lave en betalingsaftale.