Hvad er RKI?

Vi er e-mærket!
e-mærket er din garanti for tryg og sikker handel på nettet
  • Løbende kontrol af webshop
  • Køberbeskyttelse på 10.000 kr.
  • Aktiv bekæmpelse af it-kriminalitet
31. marts 2016

Hvad du skal vide om RKI

Du har sikkert hørt navnet Ribers Kredit Information eller RKI som det i daglig tale bliver kaldt. RKI har til opgave at holde styr på personer og virksomheder, der kan betegnes som dårlige betalere. Formålet med dette er, at virksomhedere og låneudbydere kan undgå at sælge tjenester eller låne penge ud til mennesker, som ikke kan betale tilbage.

Har du misligholdt gæld i form af eksempelvis privatlån, kan det være, at du står registreret i RKI. Det skaber en del begrænsninger for dig, da du dermed ikke kan optage nye lån. Selvom du ønsker at komme med din gæld med et samlelån trods RKI, er dette desværre heller ikke muligt.

Det giver ikke mening for dig at ansøge om lånetilbud på Lånio.dk, hvis du står registreret i RKI. Når du først er ude af registret igen, vil det dog give rigtig mening for dig at sammenligne flere lån, hvis du får brug for at låne penge. På Lånio.dk er det nemt at ansøge om lån med NemID.

Historien om RKI

Mogens Riber grundlagde i 1971 firmaet Ribers Kredit Information, som var en database, der skulle hjælpe diverse virksomheder imod økonomisk tab. Idéen med en sådan database er, at virksomheder indrapporter, så snart en låner ikke tilbagebetaler sin gæld. Så snart skyldneren har betalt gælden, bliver personen slettet fra databasen og får dermed fjernet sit stempel som dårlig betaler.

I 1984 blev firmaet opkøbt af Thomson Reuters og fik navnet RKI, som sidenhen har været anvendt.

RKI blev i 1999 opkøbt af Nordic group, som ligeledes havde opkøbt en anden tilsvarende kredit database. I dag er RKI ejet af Experian, dog har RKI opretholdt deres funktion og havde i januar 2015 cirka 230.000 dårlige betalere, som sammenlagt skyldte omkring 17 mia. kr.

Læs også vores store test af Danmarks billigste billån.

Man lære en kvinde om RKI

Hvad betyder RKI for mig?

Der er en række konsekvenser for dig, hvis du står med en RKI registrering, hvilket vil gøre at din hverdag lidt mere besværlig.

For det første kan du have rigtig svært ved at optage nye lån. Også selvom det kan være vigtige lån som billån eller boliglån. Virksomheder ønsker generelt ikke at låne penge ud til folk, som de ikke tror kan betale tilbage igen. Der kan findes ganske få låneudbydere som vil låne dig penge, selvom du står i RKI. Dette er dog noget som du skal passe meget på med, da renten i så fald vil være meget højere, og du kan ende med en gæld, som du aldrig kommer af med igen.

Og det slutter ikke her.

Som dårlig betaler kan banken vælge at inddrive dit dankort, så du ikke kan trække over. Det betyder du må nøjes med et normalt Visa Debit kort. Nogle får endda kun et hævekort, så banken er sikker på, du ikke kan bruge mere end du har. Ligeledes kan man få problemer, med noget så simpelt som et telefonabonnement og brillekøb på afbetaling.

Ind og ud af RKI?

Nu er du bekendt med, hvad RKI er for noget samt hvilke konsekvenser det kan have, hvis du bliver registreret. Men hvordan bliver du helt lavpraktisk registreret i RKI? Og endnu vigtigere, hvordan kommer du ud igen?

Hvis du har optaget et forbrugslån og ikke vedligeholder dine betalinger, vil du modtage et brev om, at du bliver indberettet til RKI, hvis du ikke retter op på din gæld meget hurtigt. Får du ikke rettet op på gælden, bliver du ganske kort tid efter indberettet og registreret i RKI. Har du dog ikke modtaget en advarsel omkring indberetningen, kan du ringe til RKI og få dig meldt ud, imens sagen bliver undersøgt.

Er du uenig omkring din misligholdelse af din gæld, kan du ligeledes blive meldt dig ud, hvis du kan bevise overfor RKI, at din gæld ikke er misligholdt.

At være registreret i RKI er ikke ligesom at få en plet på straffeattesten. Så snart du har betalt din gæld ud, vil du automatisk blive fjernet fra RKIs database. Det betyder, at virksomhederne ikke kan se, om du tidligere har været i RKI.

Er du i tvivl om, hvorvidt du er registreret i RKI, kan du gå ind på deres hjemmeside og logge ind med dit Nem ID. Her vil det fremgå om du er registreret.