Overvejelser i forbindelse med optagelse af lån

Overvejelser i forbindelse med optagelse af lån

Når du skal optage et lån, er der en række overvejelser, som du bør gøre dig. Den tid og de overvejelser, som du bør gøre dig, kan være givet rigtig godt ud i sidste ende.

1. Valg af låneudbyder

Lånemarkedet er de senere år blevet lidt af en jungle at finde rundt i, og kan være svært at få det store overblik over. Det skyldes, at der er kommet en lang række udbydere af lån på internettet oven i alle de traditionelle banker og sparekasser, som vi har kendt gennem mange år. Derudover findes der mange typer af lån, som kan være svære at adskille fra hinanden.

Overordnet bør du besøge udvalgte låneudbyderes hjemmeside, surfe lidt rundt på siden og undersøge, hvad den pågældende udbyder kan tilbyde. Det kan til tider give nogle indikationer, om det er en låneudbyder, som du vil kunne identificere dig med. I den forbindelse kan du også søge på Trustpilot, hvordan låntagere rater diverse låneudbydere.

2. Hvad skal lånet bruges til

For det første er det vigtigt at fastslå, hvad formålet med lånet er. Det er afgørende for, hvilken type lån, du skal vælge, og ligeledes hvilken låneudbyder, du skal vælge. Er der tale om køb af ny bil, så skal det være en udbyder, der f.eks. vil kunne tilbyde dig en længere løbetid. Er der derimod tale om et mindre lån til køb af et nyt TV, så er udvalget noget større, da langt de fleste udbydere tilbyder denne type privatlån.

3. Tilbagebetalingsperioden

Udover formål bør du også gøre dig nogle overvejelser omkring tilbagebetaling, inden du ansøger om et lån. Gør dig selv nogle overvejelser bl.a. omkring, hvor meget dit budget tillader dig at sidde for om måneden. Det kan også beregnes ved at fastsætte hvor lang en periode, lånet skal tilbagebetales over.

 

to haender penge

4. Hvad det koster at låne

Du bør også gøre dig nogle overvejelser omkring, hvad lånet kommer til at koste. Du bør derfor undersøge renten på de enkelte lån. Det gøres typisk ved at besøge de enkelte låneudbyderes hjemmeside. Her vil være anført rentesatser på de enkelte typer lån. De fleste udbydere har en låneberegner, som kan hjælpe dig med at skabe et overblik. I den forbindelse bør du også undersøge, hvilke gebyrer, der er ved optagelse af et lån hos de enkelte låneudbydere. Der kan være stor forskel på gebyerne, og de kan kaldes forskellige ting.

5. Tjek ÅOP

I den forbindelse vil du helt sikkert støde på begrebet ÅOP, der er en forkortelse af Årlig Omkostning i Procent. ÅOP er et vigtigt nøgletal, og de årlige omkostninger i procent viser dig, hvad det koster at have et lån inklusive renter og omkostninger. Alle omkostninger ved oprettelsen og i lånets løbetid indregnes, og der tages hensyn til, hvornår renter og afdrag skal betales. ÅOP giver dig mulighed for hurtigt at gennemskue, hvilket lån, der er billigst for dig, når du sammenligner tilbud fra forskellige låneudbydere. ÅOP skal altid være oplyst, når du får et tilbud om lån.

Du bør derfor indhente lånetilbud fra forskellige låneudbydere. Herefter kan du sammenligne de forskellige lånebetingelser, herunder også, hvorvidt det er muligt for dig at indfri lånet før tid, og i givet fald, hvad det evt. vil koste dig at indfri lånet før tid. Ved at få flere lånetilbud vil du som nævnt også nemt og hurtigt kunne vælge det billigste lån ved at sammenligne ÅOP.