A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 6 min.
Opdateret: 09. januar 2024

Lånio logoDerfor har mere end 150.000 danskere tillid til Lånio

Vores mission er at hjælpe dig med at træffe klogere finansielle beslutninger. Selvom vores service er gratis, bliver vi kompenseret af vores samarbejdspartnere, hvis du optager et lån, du har ansøgt gennem os. Uanset hvad er vores guides, information og kundeservice alt sammen designet til at tilbyde troværdig hjælp til dig for at du kan træffe det bedste valg til dine behov. Læs mere om hvordan vi tjener penge og vores redaktionelle integritet.

Få energilån til bæredygtige investeringer

Vi lever i en tid med stor usikkerhed omkring hjemmets nødvendige resourcer: Gaspriserne og elpriserne er steget kraftigt i 2022, og når det kommer til energi, er det svært at forudsige, hvilken fremtid vi går i møde.

For at imødekomme denne uforudsigelighed er mange interesserede i at ændre måden man får og forbruger ressourcer på. Mange vil ligeledes være interesseret i, at udskifte måden de modtager eller forbruger rescourser på, for at leve mere bæredygtigt i tråd med tidsånden.

Grønne tiltag og renovationer kan være vejen til et mere bæredygtigt og billigt ressourceforbrug, og kan altså derfor være en både god og grøn investering. Men det er selvfølgelig ikke gratis - derfor tager mange et energilån.

Repræsentativt eksempel på energilån:

Lånebeløb50.000 kr.
Løbetid (mdr.)60 mdr.
Månedlig ydelse1003 kr. - 1206 kr.
Variabel debitorrenteMin. 6,7% – Max. 15,7%
ÅOPMin. 7,83% – Max. 16,79%
Andre gebyrer25 kr. pr. md.
Saml. kreditomkostninger10.202 kr. – 22.354 kr.
Saml. tilbagebetaling60.202 kr. – 72.354 kr.
Låneeksempel energilån

Ovenstående er et eksempel på lånevilkår og omkostninger ved et typisk energilån på 50.000 kr. tilbagebetalt over 5 år. Her er renten variabel og ligger mellem 6,7 - 15,7%.

Du kan bruge eksemplet som en indikator på lånets pris, men husk at dit endelige lånetilbud, vil afhænge af en individuel kreditvurdering. Det er således muligt at dit lån bliver billigere eller dyrere end ovenstående eksempel.

Hvad er et energilån?

Energilån er et lån forbrugeren tager for at finansiere tiltag eller renoveringer i hjemmet eller ens hverdag, der gør ens ressourceforbrug smartere, mindre eller billigere. Energilån går også under betegnelserne energisparelån, klimalån eller grønt energilån.

Det kan være, man er interesseret i at låne penge til at anlægge solceller på taget, at man vil låne til en varmepumpe eller at det er på tide at udskifte benzinslugeren med en elbil.

Energilån kan være gunstige lån sammenlignet med andre låntyper, fordi de ofte har lavere renter og lavere etableringsomkostninger. Det skyldes at netop denne lånetype, er en relativ sikker investering for både dig og banken. Den leder nemlig ofte til konkrete, månedlige besparelser, der kan bruges til at tilbagebetale lånet.

Grundet lånets relative sikkerhed udbyder nogle få banker endda rentefrie energilån. Samtidig udbydes lånet billigt mange steder, for at hjælpe forbrugere godt i gang med at leve energieffektivt og dermed tage del i den grønne omstilling.

Hvad kan energilån bruges til?

Der findes en række af tiltag som energilån kan bruges til. De følgende fire eksempler er blandt de mest hyppige tiltag forbrugere tager energilån til.

Energilån kan bl.a. bruges til følgende formål:

energilån elbil solceller varmekilde isolering

- Energilån til isolation af boligen

Det kan ofte betale sig at tage et lån til renovering, for at udføre energiforbedringer i hjemmet. Hvis en husstand eksempelvis betaler 40.000 kroner om året for opvarming af sit hjem, og kan nedsætte det beløb til 15.000 efter at have isoleret huset, kan de penge bruges til at tilbagebetale et lån.

Hvis man opgraderer sit hus fra eksempelvis energimærke G til energimærke C, vil det ligeledes betyde en klar værdistigning, som man kan realisere ved salg eller bruge som eventuel friværdi. De penge man sparer på eksempelvis opvarmning og i stedet betaler i lån, kan altså være en måde at spare op på, hvis man foretager værdifulde renoveringer.

Ofte kan en energirenovation slås sammen med andre nødvendige renovationer, som for eksempel installation af nye vinduer og døre. Igen noget, der får prisen på boligen til at stige.

- Energilån til varmepumpe

Installering af varmepumpe er smart, hvis man bor i et område uden adgang til fjernvarme. Faktisk er varmepumper, under de rette omstændigheder, mere energi- og kosteffektive end fjernvarme.

En varmepumpe tager udeluftens energi og bruger den til at producere varme til huset - også når det er koldt udenfor. En god varmepumpe virker altså også om vinteren, de bedste helt ned til 25 minusgrader. Derfor er det ofte en investering, der kan give effektive reduceringer på varmeregningen hele året rundt.

- Energilån til solceller

For mange kan det også være en god investering at få solceller installeret i hjem eller sommerhus. Det er ofte en god investering, hvis man har et tilpas stort energiniveau.

Det er dog kun en god investering, såfremt man blive boende så længe, at solcellerne har tjent sig ind - omend installering af solceller i nogle tilfælde også kan give huset en værdiforøgelse. Særligt hvis man får solceller installeret på en måde, som er æstetisk.

En udfordring ved solceller er dog, at man bruger mest energi i vinterperioden, hvor vi får mindst sollys i Danmark. Dog er solceller langt mere effektive end tidligere, samtidig med at prisen på solceller er faldet med 50 - 70 procent de seneste ti år.

- Lån til elbil

Fra 2030 kan du ikke længere købe benzin- eller dieselbil. Fra 2035 gælder det samme for hybridbiler. Mange drømmer om at komme udviklingen i forkøbet, og købe en elbil allerede inden det er nødvendigt. Elbilerne har den laveste pris per kilometer, så hvis man går med tanker om at skifte bil, er det ofte en god investering.

Et energilån kan muliggøre den investering og vil fungere som et billån. Det er dog vigtigt at være bevidst om, at det ikke er alle banker, der vil låne til en elbil indenfor rammerne af et energilån, ligesom der kan blive stillet bestemte krav om energibesparelse, til den elbil man køber via et energilån.

Energilån hos banker og online låneudbydere

Flere større banker kan give forbrugeren fordelagtige vilkår, når det drejer sig om et grønt energilån. For nogle vil det billigste energilån, man kan få altså være gennem banken.

Man skal dog være kunde hos den bank, man tager energilån gennem. Samtidig svinger rammerne for, hvad man kan låne til inden for rammerne af et energilån. Et energilån via traditionelle banker vil ofte kræve, at man skal indvie banken i detaljer om den planlagte renovering, eksempelvis i form af håndværkertilbud eller andet.

Desuden er en ulempe ved at låne gennem de traditionelle banker, at de har strenge krav til hvem der kan låne og hvor meget de kan låne.

Her kan online låneudbydere være et godt alternativ, da de generelt stiller færre krav til hvem der låner, og hvad der skal lånes til. Samtidig er renterne på online lån faldet dramatisk de senere år, ligesom man på mange lån kan undgå at betale oprettelsesgebyrer. Derudover er det en fordel, at man hos lån udbudt online har en hurtig udbetaling.

Hvilke banker tilbyder energilån?

Følgende banker tilbyder energilån (listen er ikke udtømmende):

  • Arbejdernes Landsbank
  • Sydbank
  • Nordea
  • Jyske Bank
  • Nykredit
  • Danske Bank
  • Rise Sparekasse
  • Middelfart Sparekasse
  • Andelskassen
  • Sparekassen Thy

Hvor finder jeg det billigste energilån?

Du finder først og fremmest det billigste energilån ved at holde øje med lånets ÅOP (årlige omkostninger i procent). Jo lavere ÅOP, jo billigere lån. Derudover skal du holde øje med lånets tilbagebetalingstid, der også har betydning på hvor dyrt lånet bliver.

Muligvis findes det billigste lån hos din bank - særligt hvis din bank har særligt gunstige vilkår i forbindelse med energilån. Det er altid fornuftigt at sammenligne lånemuligheder på tværs af banker.

Lånio.dk proces

Lånio.dk kan hjælpe med at finde det billigste online lån. Indtast ønsket lånebeløb og tilbagebetalingstid, og vælg så ‘Energi’ som låneformål. Du kan vælge et beløb på op til 400.000 kroner og en tilbagebetalingstid på op til 15 år. Derfra vil du få vist de mest gunstige online energilån, der passer til dit budget og ønskede tilbagebetalingstid.

Du kan ligeledes vælge at få tilsendt tilbud på mail, så du kan holde dig opdateret på de bedst mulige lån.

Find energilån nu Det tager kun 2 minutter
Mark Thorsen
Skrevet af Mark Thorsen, CEO & stifter
Mark Thorsen er direktør for og ejer af Lånio.dk. Han har arbejdet med banksektoren siden 2012 og har indgående kendskab til markedet for banklån. Til dagligt arbejder Mark med de danske banker og finansieringsselskaber med henblik på at skabe et mere gennemsigtigt marked for banklån, og han er blandt andet omtalt i dagbladet Børsen. Han har også kvalificeret sig til at deltage i EY Entrepreneur of the Year i 2018 og 2019, ligesom selskabet bag Lånio.dk har modtaget to Gazeller i 2019 og 2020.