Er du usikker på din pension?

13. februar 2018

Utroligt mange danskere er i tvivl om, hvorvidt de sparer nok op til livet som pensionist. Faktisk er det hele 72% af danskerne, som er bekymrede, viser en ny undersøgelse foretaget af Danica Pension. Men er der grund til bekymring? Dette er noget vi har undersøgt hos Lånio. Der er i hvert fald noget, som tyder på det, da hele 62% af danskerne sparer rent faktisk forkert op.

Hvordan kan det så være? Anbefalingen lyder, at ens pensionsordning skal tjekkes en gang om året inden hvert årsskifte. Dette skyldes, at man skal sikre sig i sin nuværende situation og spare op til fremtiden. Tallene fra undersøgelsen virker derfor bekymrende. Danskerne kan havne i en situation, hvor de ikke er forsikret korrekt i forhold til, hvis en sygdom eller ulykke indtræffer, som gør det umuligt for dem at passe deres arbejde.

Hvis du ønsker at benytte vores grafik, kan du blot kopiere nedenstående kode og indsætte den på din side:

<p><a href="https://www.xn--lnio-qoa.dk/blog/2018/02/er-du-usikker-paa-din-pension" target="_blank"> <img src="https://www.xn--lnio-qoa.dk/media/2260566/usikker_paa_pension.png" alt="Usikker paa din pension?" width="800px" border="0px" /> </a></a><br><em>Created by <a href="https://www.xn--lnio-qoa.dk/" target="_blank">Lånio.dk</a></em></p>

Hvordan sparer jeg korrekt op til min pension?

Den generelle anbefaling lyder, at hvis man vil opretholde en uændret levestandard, når man går på pension, kræver det, at man har en indkomst på 80% af det, man tjente på arbejdsmarkedet. Det er ud fra denne “regel”, at der vurderes, om du har sparet nok op til livet som pensionist. Dog er der visse undtagelser, eksempelvis hvis ens boliglån og forbrugslån er betalt ud, så kan man nøjes med lidt mindre. 

Læg en plan og følg den. Overvej hvilke forventninger du har til pensionisttilværelsen. Er det store drømme og jordomrejser, skal du muligvis spare mere op end det anbefalede. Det vigtigste er at komme igang med at spare op. En væsentlig faktor for en for lille opsparing er, at de fleste kommer for sent igang og derved har svært ved at få det indhentet. 

Rådgivning giver i sidste ende den mest korrekte dækning. Og kan endda udløse en økonomisk gevinst hos kunderne. Rådgivningen er derfor blevet udbygget hos de fleste selskaber for at kunne imødekomme kundernes problemer, før de opstår.

Selvom flere undersøgelser peger på, at vi danskere ikke sparer nok op til pensionistlivet og begår mange fejl angående vores pension, viser en undersøgelse fra konsulentvirksomheden Mercer, at Danmark har et af verdens bedste pensionssystemer.

Undersøgelsen giver point ud fra, hvordan strukturen i pensionssystemerne er. Og det er især vores ordning med tre pensionstyper, som gør, at vi nu for femte år i træk indtager førstepladsen.

De tre pensionstyper

Det danske pensionssystem er bygget op således, at man opdeler det i tre forskellige pensionstyper:

  • De lovbaserede pensioner.
  • Arbejdsmarkedspensioner.
  • De individuelle pensioner.

De lovbaserede pensioner står det offentlige for. Dette er folkepension, førtidspension og andre pensionsordninger som ATP Livslang Pension. Disse pensioner er de fleste lønmodtager omfattet af.

Arbejdsmarkedspensioner bliver derimod oprettet som et led i dit ansættelsesforhold i virksomheden. Denne type pension bliver typisk betalt igennem både dig og din arbejdsgiver via. lønnen. Pensionen udgør nemlig i de fleste tilfælde en fast procentdel af din løn, som betales igennem dit arbejde.

De individuelle pensioner afhænger meget af, hvad du selv ønsker. Det er derfor meget forskelligt fra person til person. Spørgsmålet er således, om du er i stand til at opnå din ønskede levestandard med de lovbaserede pensioner og arbejdsmarkedspensionerne. Hvis ikke, skal den individuelle pension tegnes. Beslutningen afhænger derfor af, hvor meget du kan og vil undvære, når du går på pension, i forhold til når du er på arbejdsmarkedet.