Økonomiske råd og fakta om skilsmisser

30. august 2017

Få overblik over din situation

Det kan være hårdt følelsesmæssigt at gå igennem en skilsmisse, men økonomisk kan du også få et smæk, hvis du ikke er klar over de økonomiske dele og regler ved en skilsmisse. Vi har udarbejdet en infografik der fortæller om hvordan huset, gælden og pensionen skal deles op, da der er forskellige regler inden for de forskellige kategorier.

Økonomi ved skilsmisse

Hvis du ønsker at benytte vores grafik, kan du blot kopiere nedenstående kode og indsætte den på din side:

<p><a href="https://www.xn--lnio-qoa.dk/blog/2017/08/økonomiske-raad-og-fakta-om-skilsmisser" target="_blank"> <img src="https://www.xn--lnio-qoa.dk/media/1938397/skilsmisse_infografik_fakta.jpeg" alt="Skilsmisse oekonomi " width="800px" border="0px" /> </a></a><br><em>Created by <a href="https://www.xn--lnio-qoa.dk/" target="_blank">Lånio.dk</a></em></p>

Det kan være svært at overskue, hvordan huset, gælden og pensionen skal deles op, da der er forskellige regler inden for de forskellige kategorier.

Huset

Når du bliver skilt og I har et hus sammen og I sælger dette skal det deles op 50/50. Men hvis du f.eks. har købt en andelslejlighed før I blev gift og det er kun dit navn, der står på kontrakten, er det dig, som kan sælge lejligheden og få alle pengene udbetalt. Hvis I vælger at sælge huset, fordi ingen af jer har råd til at blive boende alene, kan det være hensigtsmæssigt at en af jer bliver boende, så du ikke kommer til at betale dobbelt boligudgifter.

Gæld

Din gæld hæfter du selv for, ligesom du ikke skal betale for gæld, som din ekspartner har stiftet, både før og efter I blev gift. I går altså hver for sig med jeres individuelle gældsposter, men hvis i har taget et lån i huset, hvor begge parter har skrevet under, bliver den selvfølgelig delt op mellem jer.

Pension

Umiddelbart sker der ikke noget med jeres pension hvis de er “rimelige”. Rimelig betyder at der er nogenlunde ligevægt, mellem jeres pensionsopsparinger. Dvs. hvis der for stor ubalance mellem jeres økonomi, skal den ene part overføre en kompensation, til den part med den mindste pension. Når staten behandler jeres sag om skilsmisse, som i øvrigt koster 900 kr. vurderer de hvorvidt jeres pensioner er ligevægtige.

Dog kan du sikre din pension, eller andre værdier, hvis du har lavet en ægtepagt imens I har været gift. På den måde kan du sikre dig, at du ikke mister hele din opsparing, hvis din partner kun kom ind forholdet med sin garderobe og sit gode humør.

Hvad hvis min partner har meget gæld?

Hvis din partner har mere gæld end aktiver (opsparing, bil, kontanter), skal personen ikke dele sine aktiver med dig. Men du skal stadig dele dine hvis altså du har flere aktiver end du har gæld.

Det kan være svært at blive enige, når spændingerne går højt. Det kan speede processen op, hvis man kan enes om tingene, og dette vil også langt hen ad vejen være den billigste løsning.

Hvis man derimod ikke kan kommunikere ordentligt, og ikke kan enes om ægtefællebidrag mm. så skal I til en vilkårsforhandling hos Statsforvaltningen. Her vil der være en mediator og repræsentanter fra kommunen, som vil hjælpe jer på vej. Dette kan dog hurtigt løbe op i flere tusinde kroner, især hvis der skal afholdes flere møder og man har sin advokat med, som også skal have en hyre.

Det bedste er, at du sætter dig ind i reglerne, før I bliver gift, selvom det ikke er sjovt at tale om. Bliv enige om jeres økonomi og hvad der er hver jeres, mens I stadig er glade for hinanden og kan tale sammen. På den måde kommer I lettest ud af det, hvis I som mange andre danskere, desværre, bliver skilt en dag.