Infografik: Hvilken betydning får omlægningen af SU for dig

Tirsdag d. 30 august fremlagde statsminister Lars Løkke Rasmussen sin helhedsplan for et stærkere Danmark. Denne Helhedsplan indebærer markante ændringer i SU-systemet.

Derfor er mange studerende bekymrede for hvordan det påvirker deres økonomiske situation. Men bare rolig - hvis du allerede er påbegyndt din uddannelse, kommer det ikke til at påvirke dig. SU-omlægning kommer først til at påvirke dem, som starter på deres uddannelse medio 2019.

Regeringens plan indebærer, at der bliver skåret 20% af stipendiet, men at man får mulighed for at kunne optage et rentefrit SU-lån. Ifølge regeringens helhedsplan skal SU-stipendier og rentefrie SU-lån, hver udgøre halvdelen af hvad du som studerende bliver stillet til rådighed af staten. På Lånio er vi stadig af den overbevisning, at SU-lånet er den bedste måde at optage et lån på.

Forslag om nyt SU-system

Omlægning Af SU-systemet , NyStatsminister Lars Løkke Rasmussen, sagde i sin præsentation af planen "Vores justering af SU-systemet betyder, at en studerende, som gør brug af både stipendie og lån vil få et større rådighedsbeløb, end man har idag". Hvilket også er illustreret i ovenstående infografik.

Dette kommer til at betyde, at den næste generation af studerende vil blive gældsat i langt større grad. Som reglerne er nu, bruger de fleste studerende mere eller mindre hele deres SU, på at betale husleje. En undersøgelse som Djøf foretog i 2013, viser at studerende på mellemlange uddannelser bruger 96% af deres SU på Husleje. Samme undersøgelse viser at studerende på kandidat uddannelser bruger hele 102% af deres SU på Husleje. 

Derfor vil nogle studerende på henholdsvis kandidat niveau og på mellemlange videregående uddannelse blive nødaget til at tage et SU-lån, for at kunne betale deres husleje, hvis regeringens forslag bliver en realitet. 

Rentefrit SU-lån

Regeringens nye forslag indeholder som tidligere nævnt, at SU-lånet bliver rentefrit, mens du er under uddannelse. Efter endt uddannelse, vil renten være den samme som med de nuværende regler, hvilket er diskontoen + 1%.

Selvom det nye oplæg fra regeringen indeholder favorable lånevilkår for de studerende, betyder det at mange studerende vil blive presset ud i at optage et lån, grundet nedskæringerne i SU-stipendiet.

Hvis du vil læse mere om hvordan reglerne for SU-lån er på nuværende tidspunkt, har vi tidligere skrevet et blogpost om dette: Få overblik over SU lån.