Tænk en ekstra gang, inden du siger ja til banken

29. april 2016

Tænk en ekstra gang inden du siger ja til banken. Det er langt fra alle mennesker, som har styr på hovedregningen og dermed ved, hvordan man får mest ud af det lån, som skal finansiere det næste bil, hus eller båd køb. Derfor er det godt, at vi kan få hjælp af den lokale bankrådgiver som har fuldkommen styr på, hvilken løsning der er den bedste for dig. Men har han nu også det?

Det handler om penge

Sagen er den, at du ikke kan være sikker på, at få den økonomisk objektive rådgivning, som du i første omgang kom til banken for. Bankerne og dermed også deres rådgivere har, foruden den rådgivning de giver, også en interesse i at sælge dig en løsning, som gavner dem selv mest muligt.

Overvej derfor altid en ekstra gang det forslag som bliver præsenteret for dig. Det kan sagtens være løsningen lyder fornuftig, men du kan med fordel bede din rådgiver om at holde løsningen op imod et alternativ. Husk på det er dine penge det handler om.

Alternativt kan du få en tredjepart til at gennemgå dit tilbud. Det kan være, at du har bekendtskaber der er gode med tal, ellers findes der en lang række økonomiske rådgivere, som ikke har samme dagsorden som banken. At løbe dit tilbud forbi en person med økonomisk snilde, kan i sidste ende spare dig for mange tusinde kroner.

mand propper penge i sin sparegris

Flere til færre

En anden grund til at det kan være risikabelt, at tage rådgiverens ord for gode vare er bankernes omstrukturering. Næsten alle banker har de foregående år gennemgået omstruktureringer, hvor mindre filialer er blevet lukket og kunderne er blevet samlet i de største afdelinger.

Det har medført, at der nu ikke længere er det samme antal rådgivere til rådighed for kunderne. Derfor er rådgivernes tid kostbar, da du i langt større grad er et nummer i rækken og ikke hr. Jensen der skal bruge vejledning.

Selvom de ønsker at give dig så individuel en behandling, som overhovedet muligt, kan det ikke undgås, at deres rådgivning bliver mere og mere standardiseret.

Du skal godkendes til at købe

Når du tager turen ned til din bankrådgiver, er det med en forhåbning om, at du kan købe en af bankens produkter. Inden det kan lade sig gøre, skal du gennem en kreditvurdering som afgør, hvorvidt du er egnet til at købe noget. Selvom dit køb indbefatter et lån, kommer du i sidste ende til at betale for, at du har lånt pengene.

Denne forretningsmodel er god at have med i baghovedet, når du tager turen ned til din bankrådgiver. For i sidste ende er det dig som betaler banken for at få lov til at låne penge. Husk på at din egen bank ikke er det eneste sted, at du mulighed for at optage et lån. Tag kontakt til flere banker og spil med åbne kort, så bankerne kender din situation. Det skader ikke, at fortælle rådgiveren, at du har et tilbud fra en anden, det kan endda hjælpe dig i det lang løb.

Alternativt kan du kigge dig om efter en anden finansieringsmetode. Mange låneselskaber tilbyder finansiering, hvor godkendelseskravene er langt mindre. Hav derfor is i maven, når du går ned til banken og beder om et lån. Lad være med blindt at lægge din økonomi i bankens hænder, få altid en anden til at gå tilbuddet efter i sømmene og overvej alternativerne. Det kan i sidste ende være, at du finder en bedre løsning, end den banken tilbyder.