Fem termer du skal kende til i lånebranchen

17. marts 2016

I dag findes en lang række af lånemuligheder, som du kan gøre brug af, hvis du ønsker lidt flere penge på kontoen. Men det er langt fra alle mennesker som har styr på, hvad der er hvad i lånebranchen. Derfor kommer der her en gennemgang af de mest anvendte termer, som du vil støde på, når du skal låne samt deres betydning for dig som lånetager.

Lån:

Når du optager et lån vil det sige, at du indgår en aftale med en person eller virksomhed, om at du modtager nogle penge, imod at du betaler dem tilbage igen, hen over en aftalt periode. Det findes overordnet to typer af lån, forbrugs- og banklån.

 

Banklån

Er det klassiske lån, hvor du aftaler et møde med banken. Det typiske banklån - som eksempelvis kan bruges til køb af bolig eller investering i en virksomhed, er kendetegnet ved:

  • Lang løbetid
  • Lav rente
  • Kræver sikkerhed
  • Større beløb

Lang godkendelsesproces

Forbrugslån

Et forbrugslån er en bestemt lånetype, som hovedsageligt retter sig mod personer der ønsker adgang til penge hurtigt og uden at skulle stille sikkerhed. Forbrugslånene bruges som oftest til køb af forbrugsvare, det kan være køb af en rejse, et nyt fjernsyn eller noget helt tredje. Forbrugslån er kendetegnet ved:

  • Kort godkendelsesproces
  • Kort løbetid
  • Høj rente
  • Kræver ikke sikkerhed
  • Mindre beløb (helt ned til 500 kr.)

 

 ÅOP:

ÅOP står for årlige omkostninger i procent og beskriver hvor meget du som låntager kommer til at betale i omkostninger om året. Det vil sige, at begrebet både dækker de renter du skal tilbagebetale, men også alle de gebyrer der er forbundet med lånet, så som administrationsgebyrer og stiftelsesgebyrer.

Optager du et lån så skal ÅOP altid være tilkendegivet. Dette gøres for at give låntager en ide om, hvor meget der skal tilbagebetales om året. På forbrugslån er ÅOP næsten altid højere, med mindre der er tale om et gratis lån.

Renter:

Renterne på et lån er et udtryk for den procentdel, af det beløb du skal betale tilbage, foruden det lånte beløb. Renterne varierer meget fra lån til lån. På de fleste lån vil renten være den samme hele vejen igennem, dette bliver også kaldt en fast rente.

Optages et lån med en variabel rente vil der være en chance for, at renten i løbet af låneperioden ændre sig. Det kan både være en god ting og en dårlig ting. Langt de fleste forbrugslån gør brug af en fast rente, hvor den variabel rente typisk bliver brugt til længerevarende lån.

Ydelse

Er en kombination er renter og afdrag, som afgiver hvor meget du skal betale i kroner hver måned i løbet af afdragsperioden. Ydelsen på et lån er vigtig, da du nemmere kan få et overblik over, hvor meget du præcist skal betale. Når du optager et lån, kan du se i kontrakten, hvor meget den månedlige ydelse ligger på. Det gør det nemmere at sammenligne de enkelte lån.

 

Løbetid

Løbetiden er et udtryk for, hvor lang tid lånet strækker sig over - hvor langt tid løber lånet. Desuden er der typisk også en sammenhæng mellem løbetid og renten - da lån med kortere løbetid oftest har højere rente end lån med lang løbetid.

Ved de fleste lån, vil du have mulighed for at påvirke løbetiden. Ønsker du, at tilbagebetale dit lån hurtigere, kan du som oftest kontakte låneselskabet og aftale det. Sætter du din løbetid ned, vil din månedlig ydelse gå tilsvarende op.

Ønsker du yderlig information omkring de enkelte faktorer, så spørg når du optager et lån, hvad de enkelte ting i din kontrakt betyder. De fleste virksomheder vil med glæde forklare dig, hvad de enkelte ting i kontrakten betyder for dig.