Hvad koster det at låne?

Hvad koster det at låne

Et af de første spørgsmål der som regel dukker op i forbindelse med optagelse af et lån er; hvad koster det at låne? Hvad det koster at optage et lån, kan netop være afgørende for, hvorvidt det er muligt at tilbagebetale lånet. Der er mange faktorer, der spiller ind over og afgøre, hvor meget det vil koste dig at låne penge. Herunder kan du læse, hvordan du kan gennemskue, hvad et lån vil koste for dig.

Det kan være svært at finde ud af, hvad det koster at låne

Låneverden kan for mange være svær at finde rundt i. Det er ikke svært at finde ud af, hvilket beløb man ønsker at låne, men derimod hvilken type forbrugslån man skal vælge og ikke mindst, hvad det koster. Mange er netop bange for at havne i en situation, hvor lånet bliver alt for dyrt, så det kan være svært at betale tilbage. Denne bekymring er også god at have, så man ikke begiver sig ud i et lån, som kan være svær at komme ud af igen.

Det kan dog være svært at sætte sig ind i alt omkring lån. I forbindelse med lån er der også flere begreber og fagudtryk, som kan gøre det svært at forstå og sætte sig ind i et lån. Derudover skal du have styr på din egen økonomi og lave et regnestykke, der går på, hvad det koster at låne, og hvilket lån du så har mulighed for at sætte dig i.

Hvad det koster at låne kan ikke mindst være svært at gennemskue. De fleste låneudbydere har ofte en låneberegner på deres side, som kan hjælpe dig med at få skabt et overblik over, hvad det koster at låne.

 

Hvad afgøre hvad det koster at låne?

Når du vælger at optage et lån hos en af de mange låneudbydere på internettet, er det som regel noget dyrere, end at optage et lån hos din traditionelle bank. Dog er låneprocessen langt hurtigere online, og kan i løbet af et par timer have pengene stående på din bankkonto. Derudover skal lånet du optager online ikke være øremærket til noget specifikt, som banken ofte kræver. Du skal heller ikke stille sikkerhed ved lånet online, som du ofte skal, når du optager et lån i banken. Netop derfor kan det være meget dyrere at optage et lån hos en af de mange udbydere online. Det skyldes, at låneudbyderne løber en større risiko. Hvad det koster at låne variere hos de forskellige udbydere, da det afhænger af, hvor stor en risiko de vil løbe.

dokumenter underskriv tablettablet underskriv dokumenter

Hvad koster det at låne i bankerne

Vælger du at optage et lån i, vælger de hvad et lån skal koste dig ud fra følgende:

 1. Indkomst
 2. Udgifter

Bankerne ser altså på, hvordan din privatøkonomiske situation er. Herudfra vurderer de, hvorvidt du har mulighed for at optage et lån. Jo større din indkomst er, desto bedre muligheder er det højst sandsynligt også for, at du kan betale lånet tilbage. Det hænger dog sammen med hvor mange og hvor større udgifter du har, så det kan vurderes, hvilket rådighedsbeløb du har tilbage af din indkomst, efter alle udgifter er betalt. Det er vigtigt for bankerne, at de ved med sikkerhed, at du kan betale lånet tilbage uden at komme i økonomiske problemer.

Hvilke omkostninger kan der være ved et lån?

Der er som regel en række omkostninger forbundet med et lån. Det er ikke altid helt gennemsigtigt, hvilket omkostninger der er ved diverse lån. Derfor kan det også være svært at vurdere, hvad det koster at låne. Det er netop ikke udelukkende renten, som afgører, hvad det koster. Når du ønsker at optage et lån, kan der være følgende faktorer, som kan afgøre, hvad lånet kommer til at koste. Disse bør du altid være opmærksomme på, for at kunne udregne, hvad det vil koste dig at optage et givent lån:

  • Renten
  • Renten er ofte fastsat ud fra, hvilket lån du vælger at optage samt långivers risiko for at låne dig pengene. Netop derfor vil du også opleve, som tidligere nævnt, at renten som regel er langt højere på diverse online lån på internettet samt på forbrugslån. Optager du eksempelvis et realkreditlån, vil renten være relativ lav, da du stiller sikkerhed i din bolig. Du vil altid se renten som en procentsats, som skal lægges oveni i det beløb, du ønsker at låne. Det afhænger derfor af lånebeløbets størrelse samt lånets løbetid. Det er derfor muligt at udregne, hvor meget du vil komme til at betale i renter på dit lån.
  • Stiftelsesomkostninger
  • Dette er et engangsbeløb, som du betaler til at starte med, når du optager et lån. Det er altså det beløb, som långiver kræver for at stifte det lån, som du ønsker. Denne omkostning kan være en procentsats af det samlede lånebeløb.
  • Administrationsomkostninger
  • Dette er et beløb er som regel et lille beløb, men derfor skal det ikke anses som værende ligegyldigt. Hvis du optager et lån over flere år, kan administrationsomkostninger hurtigt hobbe sig op. Det er oftest et fast beløb, som skal betales hver måned.
 • PBS gebyrer
 • Hos flere udbydere kan du benytte betalingsservice som betalingsform. På denne måde sikrer du dig, at dine afdrag bliver betalt, så du ikke glemmer det. Dette gebyr betales derfor hver måned sammen med dit månedlige afdrag på lånet.

Det er vigtigt at understrege, at ovenstående punkter ikke altid er i det lån, du ønsker at optage. Det er dog de mest almindelige, og det er derfor vigtigt at holde øje med. Disse omkostninger har netop en indflydelse på, hvad et lån vil koste dig at låne.

Gode råd inden du låner

Som du kan fornemme ovenfor, er der flere ting der spiller ind, når du skal beregne, hvad det koster at optage et lån. Sørg derfor altid for at sammenligne forskellige udbydere, så du kan finde den billigste udbyder, og den udbyder, som bedst kan opfylde dine behov. Det er meget vigtigt, at du overvejer dette grundigt. Det er ydermere vigtigt, at du ikke kommer til at optage et lån, som du har svært ved at betale tilbage.

Det kan føre til et endnu dyrere lån for dig, samt at du bliver registreret i RKI eller Debitor registret. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ned og regner ud, hvor meget du kan tilbagebetale hver måned. Når lånet på denne måde er velovervejet, sikrer du dig bedre for, at du kan betale lånet tilbage.