Fem tips til hvordan du får styr på din privatøkonomi

15. februar 2016

Det kan for mange være uoverskueligt at få styr på sin privatøkonomi. Det kan føre til, at pengene forsvinder mellem hænderne, uden egentlig at være klar over, hvad pengene bliver brugt på. Det er derfor en god idé at få skabt et overblik over, hvad dine penge bliver brugt på, samt hvor stort et rådighedsbeløb, du har tilbage.

Sådan får du styr din privatøkonomi

Planlægning af din privatøkonomi er en opgave, som du selv kan varetage. Her får du 5 tips til, hvordan du kan få styr på din privatøkonomi.

1. Få overblik over din indkomst

Til at starte med kan det være en god idé at få skabt et overblik over, hvad din månedlige indkomst er. Du bør gå ud fra din indkomst efter skat, så du ved præcist, hvilket beløb du har til rådighed hver måned. Du kan inde på SKATs hjemmeside få hjælp til at beregne din indkomst efter skat.

2. Få overblik over faste udgifter

Næste skridt er at få skabt et overblik over dine faste udgifter. Her indgår alle de udgifter, som du har hver måned, eller udgifter hvert kvartal, halvårligt eller hvert år. Det kan være husleje, forsikringer, mobil, fjernsyn, offentlig transport mm. Alle dine udgifter regner du sammen, så du ved, hvad du præcist har udgifter for hver måned. De udgifter som eksempelvis er halvårligt, dividere du med 6 måneder. Sådan ved du, hvad du hver måned skal ligge til side til den udgift, så du ikke står og mangler penge til resten af måneden. Dette er utroligt vigtigt, inden du foretager et online lån.

par oekonomi lommeregner

3. Lav et budget

Når du har skabt et overblik over fast indkomst og udgifter, er det muligt at udregne, hvilket rådighedsbeløb du har tilbage hver måned. Lav derfor et budget i et regneark, hvor du indsætter din indkomst og faste udgifter. Sørg også for at have madbudgettet med. Når du trækker dine faste udgifter fra din indkomst, får du et overblik over, hvilket rådighedsbeløb du har tilbage om måneden. Disse penge kan du med god samvittighed bruge på lige det, du ønsker.

Du kan i øvrigt finde et budgetskema på denne hjemmeside.

4. Spar op

Der kan være stor forskel på, hvor meget du ønsker og har mulighed for at spare op. Det er dog altid en god idé at have en opsparing. Selvom du måske kun sætter et lille beløb til side hver måned, kan det hurtigt løbe op i et større beløb. I tilfælde hvor uforudsete udgifter dukker op, vil du have penge sparet op til disse udgifter. Hvis du har overskud på din lønkonto sidst på måneden, bør du overføre disse penge til din opsparingskonto. Disse penge kan også gå til en rejse eller andet senere hen.

5. Opret flere konti

Når du har lavet et budget, kan det være en god idé at oprette flere konti i din netbank. Udover din lønkonto, hvor din indkomst indsættes, bør du oprette en budgetkonto, hvor dine faste udgifter trækkes fra. En madkonto som kan hjælpe dig med at se, hvilket rådighedsbeløb du har til mad i løbet af måneden. Dernæst kan du oprette en opsparingskonto, hvor du overfører et fast beløb til hver måned. Det er en god idé at have disse kontoer separat, så du ikke kommer til at bruge af dem til det forkerte formål. Det giver et bedre og mere overskueligt overblik over din økonomi. Du kan indstille din netbank til automatisk at overføre fra din lønkonto til disse konti, så du ikke glemmer det.